Mark Boal klaagt Obama en regering VS aan

Mark Boal klaagt Obama en regering VS aan

De schrijver van 'The Hurt Locker' en 'Zero Dark Thirty' wil voorkomen dat hij interviews met deserteur Bowe Bergdahl moet afstaan, de basis voor zijn volgende film met Kathryn Bigelow.

Mark Boal, de schrijver van de Kathryn Bigelow films Zero Dark Thirty en The Hurt Locker (waar zij samen een Oscar voor wonnen), klaagt de Amerikaanse president Barack Obama en diens regering aan. Om te voorkomen dat Boal zijn banden met interviews met Bowe Bergdahl moet inleveren bij een militaire rechtbank. De militaire aanklager heeft gedreigd de banden in te nemen als Boal ze niet overhandigt. Interviews die Boal en Bigelow willen gebruiken om een film over Bergdahl te maken. Als de interviews in beslag worden genomen komt hun project in gevaar.

Boal en zijn advocaten vinden dat hij als journalist en burger, volgens het Eerste Amendement van de Amerikaanse grondwet, niet kan gedwongen worden om in een militaire rechtbank ongepubliceerd en vertrouwelijk materiaal te onthullen. Zij proberen dit tegen te gaan door zelf een rechtszaak aan te spannen en zo de aandacht te trekken van de mensen die boven de aanklager staan. Een deel van het materiaal is al wel openbaar gemaakt via de podcast Serial, met toestemming van Boal en Bergdahl.

Bowe Bergdahl is een soldaat uit het Amerikaanse leger die in 2009 van een legerbasis in Afghanistan wegliep, waarna hij gevangen werd genomen door het aan de Taliban gelieerde Haqqani-netwerk en pas in 2014 weer vrijkwam. Naar eigen zeggen liep Bergdahl weg om de aandacht te trekken van de legerleiding, om iemand aan de top te kunnen spreken over zijn onvrede over het legerbeleid in Afghanistan. De huidige militaire rechtszaak tegen Bergdahl moet bepalen of hij wel of niet gewoon als deserteur gestraft zal worden.



NieuwsFilm

meest populair