Fikse kritiek op eerste beelden 'The Great Wall'

Fikse kritiek op eerste beelden 'The Great Wall'

Weer een blanke acteur in een niet-blanke hoofdrol...

Eind vorige week was er de eerste officiële trailer voor Zhang Yimou’s blockbuster The Great Wall. Hierin speelt acteur Matt Damon een man die in China opgegroeid is en helpt het land te beschermen tegen bovennatuurlijke wezens. Nu is daar fikse kritiek op van verschillende kanten.

Zo schrijft actrice Constance Wu een uitgebreid statement op Twitter, waarin ze zich afvraag waarom een blanke man de hoofdrol speelt in een film over China. Volgens haar is er een ”racistische mythe dat alleen een blanke man de wereld kan redden.” Wu vindt het maar vreemd: ”Onze helden zien er niet uit als Matt Damon. Ze zien eruit als Malala. Ghandi. Mandela.”

Ook de blog Angry Asian Man heeft fikse kritiek. ”Het is de zoveelste film in de grote bioscooptraditie van de Speciale Blanke Persoon. Het moet opgemerkt worden dat de film gemaakt is met Chinees geld en door een van de meest gevierde Chinese regisseurs. Maar het is een Hollywood-blockbuster, geschreven door Hollywood-scenaristen in het Engels.” De manier waarop de filmmakers er krampachtig naar gezocht lijken te hebben een blanke man in de hoofdrol te plaatsen is vooral een minpunt volgens de blog.

De critici hebben het niet zozeer over Matt Damon als persoon, maar wel een aantal vreemde keuzes die Hollywood soms maakt. Zo castte het Scarlett Johansson als hoofdrolspeelster in Ghost in the Shell, werd Tilda Swinton als (van oorsprong) Tibetaanse mysticus gecast in Doctor Strange en was er een volledig blanke cast voor het in Egypte gesitueerde Gods of Egypt.

Het gaat juist om deze vreemde keuzes waar men kritiek op heeft. Wu eindigt haar opmerkingen met een mooie tip: ”Hollywood zou er moeten zijn om geweldige verhalen te vertellen. Dus vertel ze.”



NieuwsFilm

meest populair