Featured

Alles over 'Blair Witch'

Bestaat de legende echt?

door Jim Pedd om 20:43 in Featured
Komende donderdag komt de film Blair Witch uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 15 september in première. Wil je weten welke films je nog meer niet mag missen deze maand? Bekijk dan onze maandtips.

Blair Witch

Regie: Adam Wingard | Cast: Wes Robinson (Lane), James Allen McCune (James), Callie Hernandez (Lisa), Corbin Reid (Ashley), Valorie Curry (Talia) e.a. | Scenario: Simon Barrett | Speelduur: 89 minuten | Genres: Horror, Thriller | Kijkwijzer: 16

Een groep studenten trekt naar de bossen van Black Hill in Maryland om de mysterieuze verdwijning van de zus van James te onderzoeken. Velen geloven dat haar verdwijning verband houdt met de legende van de Blair Witch. De groep begint hoopvol aan de zoektocht met de hulp van lokale gidsen, maar zodra de nacht valt in het donkere en onvoorspelbare bos voelt de groep een dreigende aanwezigheid. Langzaam aan beseffen ze dat de legende maar al te echt is en veel onheilspellender dan ze ooit hadden kunnen denken.

Het idee

Gregg Hale, producent van The Blair Witch Project en uitvoerend producent van deze film, vertelde over het oorspronkelijke idee voor de franchise. "Elly Kedward, de vrouw die beschuldigd werd van hekserij en in 1785 voor dood achtergelaten werd in de Maryland bossen, is het eerste vermelding van de Blair Witch legende."

Genoeg reden dus om meer dan de twee films die er al verschenen over Kedward te maken. Naar verluidt zocht filmstudio Lionsgate enkele jaren naar een nieuw concept voor de filmreeks. Dat werd gevonden toen filmmaker Adam Wingard zich bij hen meldde, naar eigen zeggen al lange tijd een fan van de reeks. Gedurende 32 dagen namen de filmmakers dit vervolg op in Vancouver en British Columbia.

Het idee was ditmaal anders: Waar de eerste film nauwelijks iets laat zien van het kwaad, doet deze nieuwe Blair Witch-film dat wel door kleine dingen te onthullen. "Het kwaad dat zich in die bossen bevindt is alleen maar sterker geworden sinds de eerste film," aldus Wingard. "Ik wilde iets maken dat voelt als The Texas Chainsaw Massacre, niet in termen van geweld, maar meer als het aankomt op de meedogenloze intensiteit van die film. Je vlucht continu weg en belandt alleen maar in oneindig veel engere situaties."

Nadat de film opgenomen was, werd deze voor verschillende testpublieken vertoond. Met het idee van de eerste film in het achterhoofd, waarbij kijkers soms begonnen te twijfelen over de echtheid van de beelden, besloot Lionsgate niet te onthullen dat er een nieuwe Blair Witch-film uit zou komen tot vlak voor de release. Dat was tijdens de San Diego Comic-Con het geval, pakweg een maand voordat de film uit zou komen...

Eerste reacties

Er verschenen pas acht recensies op Rotten Tomatoes over Blair Witch, dus er is nog consensus. Wel zien we dat alle recensies die er tot nu toe staan, positief zijn. Zo schrijft Joblo dat het een "angstaanjagende en intense bioscoopervaring is". Ook Indiewire is positief over de film, al noemt de recensent daar de film "meer een nieuw begin dan een bevredigend einde".

Box office prestaties

Blair Witch werd naar het schijnt voor vijf miljoen dollar gemaakt. Om winstgevend te zijn, hoeven er dus geen honderden miljoenen dollars verdiend te worden. Het is ook maar de vraag of de film dat gaat doen, want de vorige film in de franchise flopte jammerlijk. Toch gaan analisten er vanuit dat deze slim in de markt geplaatste film het prima gaat doen. Verwacht wordt een openingsweekend van 10 miljoen dollar in de Verenigde Staten, en een uiteindelijke verdienste van 22 miljoen dollar. De rest van de wereld zal dat bedrag op z'n minst verdubbelen, dus dan lijkt Lionsgate goed gegokt te hebben.

Trivia

De eerste Blair Witch draait om mensen die verdwaald raken in het bos. In deze film worden mensen juist achtervolgd. | Toen de eerste Blair Witch-films uitkwamen, en daarin het dorpje Burkitssville genoemd werd, stalen veel fans de bordjes waarop toeristen welkom geheten worden. Om die reden zijn nu veel van de borden weggehaald, om te voorkomen dat 't nog eens gebeurt. | Er zijn zestien jaar verstreken sinds de vorige film in de franchise, Book of Shadows: Blair Witch, uitkwam.4 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Shifty777

Avatar

Ben erg benieuwd, hopelijk is hij goed en hebben Wingard en Barrett hier eindelijk eens een groot box office succes mee.

benjamin

Avatar

Ik snap nog altijd niet goed het nut van hun stuntje van eerst de naam geheim te houden.

benjamin

Avatar

Maar goed, Wingard heeft al leuke films gemaakt dus ben ergens nog benieuwd.

Indie Jones

Avatar

De RT-score begint helaas wel een beetje te droppen. Staat inmiddels nog maar op 60 procent...

NieuwsFilm

meest populair