Curtis Hanson overleden

Curtis Hanson overleden

De regisseur van o.a. 'L.A. Confidential' en '8 Mile' werd 71.

Oscarwinnaar Curtis Hanson is gisteren op 71-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. Hanson was al vijf jaar met pensioen in verband met gezondheidsproblemen, inclusief de ziekte van Alzheimer en een hartoperatie tijdens de opnames van zijn laatste film, Chasing Mavericks, waardoor hij die niet kon afmaken en moest overdragen aan Michael Apted.

Hanson won in 1998 zijn Oscar voor Beste Adaptatie voor het script van L.A. Confidential, dat hij samen met Brian Helgeland schreef. De film noir die zich in de jaren vijftig afspeelde, gebaseerd op het gelijknamige boek van James Ellroy, was een passieproject voor Hanson waar hij jaren aan werkte, en op een gegeven moment zelfs bereid was als televisiefilm te maken, in een tijd dat dat nog veel meer als een stap terug werd gezien. De film is zijn meest gelauwerde en geliefde, was een financieel en kritiek succes en lanceerde de Hollywoodcarrières van twee jonge Australische acteurs, Russel Crowe en Guy Pierce.

Voor L.A. Confidential maakte Hanson in de jaren negentig ook al bekende films als The River Wild een avonturenfilm met o.a. Meryl Streep en Kevin Bacon, en de thriller The Hand That Rocks The Cradle. Hanson begon zijn carrière in Hollywood in de jaren zeventig door scripts voor thrillers te schrijven. In de jaren tachtig schreef hij onder andere het script voor Samuel Fullers White Dog. Daarnaast regisseerde hij zelf ook al films, beginnende in 1973 met de B-thriller Sweet Kill.

Na het succes van L.A. Confidential maakte Hanson Wonder Boys en Eminem-film 8 Mile (zijn grootste financiële succes), beiden films die de Oscar voor beste liedje wonnen, respectievelijk voor Bob Dylans "Things Have Changed" en voor Eminems "Lose Yourself". Hanson wordt doorgaans niet als een auteur met een herkenbare stijl gezien, doordat hij films in vele genres maakte en niet een zeer eruit springende visuele stijl hanteerde.

Toch is communicatie een terugkerend thema in zijn oeuvre, bijvoorbeeld bij de vijandige agenten in L.A. Confidential die moeten leren samenwerken om een zaak op te lossen, of de manier waarop de schrijver n Wonder Boys door niet te communiceren iedereen om hem heen op afstand houdt. Literatuur speelde daar vaak juist een rol als brug tussen mensen bij, van het boek dat de schrijver in Wonder Boys, tot de gesprekken over poëzie in In Her Shoes en de raps die Eminem in 8 Mile schrijft.



NieuwsFilm

meest populair