Blu-Ray Review: X-Men: Apocalypse

Blu-Ray Review: X-Men: Apocalypse

X-Men popcornvermaak van het hoogste niveau.

Regie: Bryan Singer | Cast: James McAvoy (Charles Xavier), Michael Fassbender (Erik Lensherr/Magneto), Jennifer Lawrence (Raven Darkholme/Mystique), Oscar Isaac (En Sabah Nur/Apocalypse), e.a. | Speelduur: 144 minuten | Bioscooprelease: 19.05.2016 | FilmTotaal Recensie: 3,5 ster

Na het enorme succes van X-Men: Days of Future Past, waarvoor franchise-starter Bryan Singer terugkeerde in de regiestoel, werd er snel overgeschakeld naar een derde deel. Deze moest een einde vormen van een tweede trilogie en de opzet naar vermoedelijk een nieuwe. Met de introductie van de superschurk Apocalypse was er wel een forse uitdaging: hoe zorg je ervoor dat zo'n personage geloofwaardig overkomt. De taak was aan Oscar Isaac en een enorme lading visuele effecten.

In het toch wat zwak ontvangen, maar financieel redelijk presterende X-Men: Apocalypse (RT = 48%, IMDb = 7,2) ontwaakt na duizenden jaren de eerste en sterke mutant Apocalypse, die de krachten van andere mutanten verzamelt en zo een onsterfelijke god wordt. Hij wil een nieuw wereldorde creëren met hem als leider. Hiervoor rekruteert hij een team van krachtige mutanten, waaronder Magneto. Met het lot van de mensheid aan een zijden draadje, moet Raven met de hulp van Professor X een groep jonge X-Men leiden om hun grootste vijand te stoppen en de mensheid van de ondergang te redden.



Film: X-Men: Apocalypse | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: september 2016 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD MA 7.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands | EAN: 8712626093268 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: 20th Century Fox Home Entertainment

De schijf van deze Blu-Ray uitgave van X-Men: Apocalypse zit vastgeklikt in een standaard amaray Blu-Ray keepcase. De schijf start op met het logo van 20th Century Fox en na de kijkwijzer (12) volgt gelijk het sfeervolle menu voor de play-knop, de set up en de extra's.

Beeld

De beeldkwaliteit van deze Blu-ray uitgave van 20th Century Fox is haarscherp met frisse en volle kleuren die prachtig aansluiten op de superheldenfilm. De visuele effecten zijn helaas wat wisselend. Regelmatig zijn ze van topniveau (de vertraagde scène met Quicksilver), maar ze zijn soms ook weer (te) mager (Mystique, enorme verwoestingen van Magneto). In High Def valt dit uiteraard op en dat is jammer. Zeker als je weet dat de film een productiebudget van bijna $180 miljoen had. Als je dit even vergeet is deze uitgave nagenoeg perfect.

Geluid

De geluidstrack is een 7.1 DTS-HD MA track. Net als dat de visuele effecten alle kanten uitvliegen, is dit ook het geval met de surround effects. Er zijn veel effecten te horen al worden deze soms wat in de weg gezeten door de overheersende muzikale ondersteuning van John Ottman (Days of Future Past, X2). Al met al een groot popcorn-niveau met ondertussen de nodige herkenbare tunes.

Bonusmateriaal

  • Deleted/Extended Scenes: Enkele van deze twaalf scènes waren al online te zien, maar dit is een heel aardige reeks geworden. Zeker even kijken, eventueel met commentaar van Bryan Singer.

    • Wrap Party Video: Een video met een enorme lading fraaie snelle setbeelden. Deze is klaarblijkelijk vertoond tijdens de 'Wrap Party' voor cast & crew.

      • X-Men: Apocalypse Unearthed: Dit is de hoofdmoot, met de zes featurettes En Sabah Nur: Setting the Stage for Apocalypse, Clan of Akkaba: Apocalypse and His Horsemen, Answering the Call: Assembling the New X-Men Team, The End of Times: Creating a New Age of Apocalypse, Unlimited Powers: VFX, Stunts and Set Pieces en What's Next. Het geheel is een mooie uur-durende mix met interviews en setbeelden waarbij er wordt ingezoomd op onder meer de slechteriken, de nieuwe X-Mannen en de visuele effecten en sets. In What's Next wordt gekeken naar het einde van de film als de nieuwe X-Men in beeld komen. Uiteraard komt het woord 'tijdslijn' even langs. Michael Fassbender en James McAvoy geven aan graag terug te keren.
      • Overig: En dan zijn er ook nog een Gag Reel, een fotogalerij en drie trailers aan te zetten en trekken de fans de tijd uit voor het audiocommentaar van Bryan Singer en schrijver/producent Simon Kinberg.


      X-Men met voldoende VFX-superheldengeweld op een nette Blu-Ray uitgave

      Waar de voorloper Days of Future Past nog enigszins subtiel inzette op de VFX, gaan in Apocalypse alle remmen los. Helaas doet dit de film enigszins de das om, ondanks dat er voldoende typische X-Men actie te vinden is. Uiteindelijk zeker niet de beste uit de reeks. De franchise zet nu koers naar de laatste Wolverine-film met Hugh Jackman en daarna volgen Deadpool 2 en naar verwachting New Mutants en X-Force. Deze Blu-ray uitgave van X-Men: Apocalypse heeft prima beeld en geluid en veel en vermakelijk bonusmateriaal. Top!


NieuwsFilm

meest populair