Recensie

X-Men: Apocalypse (2016)

De tweede X-trilogie komt tot een einde.

door Jan Roselaar om 23:53 in RECENSIES
X-Men: Apocalypse poster
Regie: Bryan Singer | Cast: James McAvoy (Charles Xavier), Michael Fassbender (Erik Lensherr/Magneto), Jennifer Lawrence (Raven Darkholme/Mystique), Oscar Isaac (En Sabah Nur/Apocalypse), e.a. | Speelduur: 144 minuten | Jaar: 2016

Met X-Men: Apocalypse sluit Bryan Singer de tweede X-trilogie af, een reeks die zijn oorsprong vindt in zijn eigen X-Men van alweer zestien jaar geleden. Die film luidde het begin in van de superheldenrage in Hollywood die nog steeds onverdroten voortraast. Singer levert zijn vierde X-film af en voor het eerst de hekkensluiter van een trilogie, nadat hij het afsluiten eerder aan anderen overliet. Dat resultaat werd destijds weggehoond, waarop Singer nu mag bewijzen dat hij het afmaken van andermans werk wel in de vingers heeft. Want hoewel hij ook verantwoordelijk was voor het vorige deel, borduurt hij toch voort op het werk van Matthew Vaughn in X-Men: First Class. Dat Singer steken laat vallen bij de afronding kunnen we hem vergeven, want met X-Men: Apocalypse heeft hij opnieuw een vermakelijk superheldenspektakel geschapen. Het blijkt echter een variatie op een thema, wat suggereert dat de reeks wel degelijk behoefte heeft aan vers bloed.

Want de vraag hoe vaak men hetzelfde verhaal kan blijven herkauwen, dringt zich onvermijdelijk op. Ook dit keer doemt een onmetelijk krachtige mutant op, die besluit dat de mensheid moet wijken voor een sterker ras, waarop een stel verschoppelingen zich moet verenigen om het onheil af te wenden. De grote boosdoener is ditmaal een duizenden jaren oude mutant die ooit met harde hand regeerde als farao, maar destijds levend begraven werd. Nu ontwaakt hij in de jaren tachtig en ziet hij ruimte voor verbetering van de wereld naar zijn eigen extreme maatstaven. Daartoe rekruteert hij een viertal andere mutanten, onder wie een opnieuw verbitterde Magneto, die tot dusverre in beide reeksen de primaire booswicht vormde, maar nu gereduceerd wordt tot volgeling. Ondertussen mag een nieuwe generatie X-Men aan het werk om het naderende Armageddon een halt toe te roepen. Daarbij concentreert Singer zich meer op het ontwikkelen van nieuwe relaties tussen de diverse personages dan op het in ere houden van bestaande.

Want ondanks de belofte dat X-Men: Apocalypse Vaughns First Class-trilogie afsluit, neemt de film veel tijd in beslag voor het introduceren van personages en plotlijnen. Dat het gaat om nieuwe varianten van al eerder opgediende spijs zal de fans niet ontgaan en zorgt herhaaldelijk voor een déjà-vu-gevoel, terwijl verdere ontwikkeling van oudere personages naar de achtergrond wordt gedrukt. Daardoor voelt X-Men: Apocalypse evenzeer als een poging tot een verse start als een finale. Singers talent voor het opzetten van een geslaagde groepsdynamiek heeft in zestien jaar tijd gelukkig weinig aan kracht ingeboet. Een blik jong talent is opengetrokken om de oudere garde te ondersteunen en de beide generaties zijn uitstekend aan elkaar gewaagd.

Daarom is het jammer dat X-Men: Apocalypse zo weinig gelegenheid tot vernieuwing biedt. Aloude personages en verhaallijnen in een nieuw jasje steken, blijkt onvoldoende voor heuse innovatie. Ook maakt Singer minder gebruik van het tijdsbeeld van de tachtiger jaren dan in de voorgaande films voor de jaren zestig en zeventig gold. Het overheerlijke retrosausje van de voorgangers blijft achterwege, het tijdsbeeld komt slechts sporadisch tot uitdrukking in stijl en soundtrack. Wat niet wegneemt dat wanneer Singer er de ruimte toe gunt in het overvolle plot, het wel van het scherm spat, met eens te meer een eenmansactie van de razendsnelle Quicksilver als hoogtepunt. Het zijn dergelijke kort maar krachtige momenten waarin het bijeen verzamelde acteertalent de gelegenheid krijgt om te schitteren, die garant staan voor de meest memorabele scènes, maar aangezien de zoveelste megalomane booswicht verslagen moet worden in een lang uitgesponnen climax, zijn dat er minder dan we zouden willen. Een superheldenfilm is uiteraard gebaat bij een intrigerende schurk maar hoewel Oscar Isaac zijn best doet om de titelfiguur Apocalypse van het nodige gewicht te voorzien, is de kwaaie peer niet zo intimiderend of emotioneel beklijvend als Fassbenders Magneto.

Apocalypse voldoet echter als dreiging om het uiterste uit onze helden te halen, waarbij opvalt hoezeer de First Class-generatie gegroeid is. McAvoy toont zich nog net geen tweede Patrick Stewart maar komt dicht in de buurt, terwijl Lawrence haar expertise met het vertolken van een rebellenleidster annex mediasymbool tegen wil en dank ten volle mag exploiteren. Het is echter opnieuw Fassbender die de emotie het meest op zijn hand krijgt, heen en weer geslingerd tussen heden en verleden, tussen wraakzucht en liefde voor zijn voormalige strijdgenoten. Dat zowel de oude garde als de nieuwkomers zich sterk weten te handhaven in wat feitelijk herkauwd materiaal is, mag als Singers verdienste worden afgeschreven. Want ondanks de thematische herhaling en de gemiste kansen die X-Men: Apocalypse kenmerken, staat Singer garant voor blockbustervermaak vol spetterende actie en humoristische terzijdes. Hoewel niemand deze als beste X-film zal beschouwen, blijft het een feit dat we meer willen zien van de nieuwe generatie X-Men. Missie geslaagd, laat die volgende trilogie maar komen. Maar graag wel met een beetje conceptuele vernieuwing.

19 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

gotrunks

Avatar

Net gezien het was een leuke film.
Maar niet zo goed als x-men first class.
Jean grey en cyclops zijn de pluspunten van de film.

Alleen een vraag voor de mensen die de film hebben gezien hebben : is de end credit een hint naar mr sinister of is het iets anders ?

kidcassidy

Avatar

gotrunks "Net gezien het was een leuke film.
Maar niet zo goed als x-men first class.
Jean grey en cyclops zijn de pluspunten van de film.

Alleen een vraag voor de mensen die de film hebben gezien hebben : is de end credit een hint naar mr sinister of is het iets anders ?"


Heb de film gezien, maar de aftercredits niet haha.

Leuke film wel, maar in mijn ogen ook een stuk minder als zijn voorganger. Deze was een stuk vermakelijker.

YOLO

Avatar

Film viel tegen, zeker voor Bryan Singer X-film. Deze film staat gelijk aan The Last Stand vind ik. Oftewel niet al te best. Maar niet zo slecht als X-Men Origins: Wolverine.

@Gotrunks mbt aftercredits ja dat was een hint naar Mister Sinister.

nicolaas1982

Avatar

YOLO "Film viel tegen, zeker voor Bryan Singer X-film. Deze film staat gelijk aan The Last Stand vind ik. Oftewel niet al te best. Maar niet zo slecht als X-Men Origins: Wolverine.

@Gotrunks mbt aftercredits ja dat was een hint naar Mister Sinister."


Daar ben ik het niet mee eens...
De films is zeker niet slechter dan the last stand....
Het viel mij allemaal 100% mee...
Oké het is geen gigantische uitblinker, maar slecht is hij zeker niet!

gotrunks

Avatar

YOLO "Film viel tegen, zeker voor Bryan Singer X-film. Deze film staat gelijk aan The Last Stand vind ik. Oftewel niet al te best. Maar niet zo slecht als X-Men Origins: Wolverine.

@Gotrunks mbt aftercredits ja dat was een hint naar Mister Sinister."

Ik snap wat je bedoelt met dat het tegenvalt.
er zit niet echt een spanning in de film waardoor je met de karakters meeleeft.
Wat ik bij First class wel had.
Maar de film is niet slecht als je gewoon een leuke actie film wilt zien

YOLO

Avatar

nicolaas1982 "Daar ben ik het niet mee eens..."

Is prima dat je het niet met mij eens bent. Maar ik zal het eventjes willen benadrukken dat het om puur om Bryan Singer gaat. Deze film is zijn slechtse X-Men film tov van zijn andere 3 X-Men films. X2 en DOFP zijn echt toppers. Hoewel Blade al in 1998 de superhelden film op de kaart zette, was de 1e X-Men waar de superhelden films echt een boost hebben gekregen. Ik vind X-Men: Apocalypse gewoon slordig gemaakt, nogmaals voor een Bryan Singer film.

nicolaas1982 "De films is zeker niet slechter dan the last stand....
Het viel mij allemaal 100% mee...
Oké het is geen gigantische uitblinker, maar slecht is hij zeker niet!"

Ik heb niet geschreven dat deze film slechter is dan The Last Stand! Graag beter lezen.
Hij staat gelijk aan The Last Stand. Wat in mijn ogen niet eens de slechtste X-men film is, want die eer ging dus naar X-Men Origins: Wolverine.

En nogmaals deze Bryan Singer film viel gewoon tegen, maar d.w.n.z. dat deze film slecht is. Integendeel. Ik geef normaal geen cijfers, maar voor het perspectief zou ik deze film een zesje geven. Ter vergelijking X2/DOFP zou ik een negen geven. X-Men Origins: Wolverine ergens in de drie of vier.

Xenolicker

Avatar

Met 6 films (alhoewel sommige Klaassen de Wolverine films schijnbaar ook als X-Men films tellen; maar dan zouden de Thor films ook Avengers films zijn...?) zijn ze nu over de helft, nu moeten ze ook gaan voor de 10 (X)!

Artificialis

Avatar

Goede film, maar inderdaad niet zo goed als First Class, X-Men 2 of Days of Future Past. Smiley face Maar omdat die films van zulke hoge kwaliteit zijn is Apocalypse in verhouding alsnog een goede superheldenfilm.

Misschien meer op het niveau van de eerste X-Men. Zeker interessanter uitgewerkt dan The Last Stand. En nooit zo mager als Wolverine Origins was.

Steve-O

Avatar

Ik vond hem wel oké. De minste uit de trilogie. Eerste acte was het best. Zaten zeker wat goede scenes in maar de derde acte voelde niet helemaal goed aan. Vond de jonge mutants wel erg goed (Jean/Scott/Kurt).

Roeltje

Avatar

Moet nog 3 weken wachten. Maar heb er alvast zin in!

Frietgezicht

Avatar

Xenolicker "Met 6 films (alhoewel sommige Klaassen de Wolverine films schijnbaar ook als X-Men films tellen; maar dan zouden de Thor films ook Avengers films zijn...?) zijn ze nu over de helft, nu moeten ze ook gaan voor de 10 (X)!"


Ja, X-Men X,erg bijzonder,wow. :Z

Xenolicker

Avatar

Sorry Frietgezicht, jij zit natuurlijk te wachten op een XXX-Men film!

PRIME

Avatar

Ik als liefhebber van comic book movies heb genoten van Batman V Superman, en nog meer genoten van Civil War.

Nou wil ik niet per se zeggen dat Apocalypse beter of slechter is dan Civil War (Ik denk voor velen dat BvS niet eens meetelt in een discussie) maar ze hebben met Apocalypse wel meer durf getoond dan dat Marvel in de afgelopen films heeft getoond. (Denk aan geweldadigheid, bloed, en doden)

Wat ik ook grappig vind is dat ik veel lees dat het een herhaling van zetten betreft. Waar dan? Ben ik benieuwd. First Class, DOFP en APOC hebben alledrie een totaal ander verhaal, waarin ze deels voortborduren op bestaande karakterontwikkelingen en nieuwe maken. En hoezo is het argument ''herhaling van zetten'' nooit aanwezig bij MCU films?

Ik vond hem in ieder geval erg sterk, en dapper, aangezien DC en MCU met veel poespas het elke keer hebben over Thanos en Darkseid, gaat Fox hier als eerste met de ''endgame'' aan de slag.

Sterke film, fantastische scenes, Apocalypse is goed neer gezet, paar kleine opmerkingkjes hier en daar, maar overall top.

4,5/5

Frietgezicht

Avatar

Xenolicker "Sorry Frietgezicht, jij zit natuurlijk te wachten op een XXX-Men film!"


Is dat een crossover met Vin Diesel erin?

Ed Crane

Avatar

PRIME "Ik als liefhebber van comic book movies heb genoten van Batman V Superman, en nog meer genoten van Civil War.

Nou wil ik niet per se zeggen dat Apocalypse beter of slechter is dan Civil War (Ik denk voor velen dat BvS niet eens meetelt in een discussie) maar ze hebben met Apocalypse wel meer durf getoond dan dat Marvel in de afgelopen films heeft getoond. (Denk aan geweldadigheid, bloed, en doden)

Wat ik ook grappig vind is dat ik veel lees dat het een herhaling van zetten betreft. Waar dan? Ben ik benieuwd. First Class, DOFP en APOC hebben alledrie een totaal ander verhaal, waarin ze deels voortborduren op bestaande karakterontwikkelingen en nieuwe maken. En hoezo is het argument ''herhaling van zetten'' nooit aanwezig bij MCU films?

Ik vond hem in ieder geval erg sterk, en dapper, aangezien DC en MCU met veel poespas het elke keer hebben over Thanos en Darkseid, gaat Fox hier als eerste met de ''endgame'' aan de slag.

Sterke film, fantastische scenes, Apocalypse is goed neer gezet, paar kleine opmerkingkjes hier en daar, maar overall top.

4,5/5"


Ssssst, Prime. Dezelfde eventuele zwakheden zijn bij de MCU nooit daadwerkelijk echte, tellende minpunten, dat is de afspraak.

benjamin

Avatar

Gezien de recensies weet ik niet of ze zo blij moeten zijn met dat steekje richting de derde film die steeds de slechtste is.

Fredius

Avatar

Wat een verschrikkelijke tegenvaller vond ik deze film. Nu heb ik er al weinig vertrouwen in omdat alle acteurs steeds jonger worden en ik daar in dit soort films geen binding mee heb, maar er was weinig nieuws onder de zon. Ik ben echt een fan van de franchise maar als dit een voorloper is van deze serie dan haak ik af.
Lichtpunt: de (helaas te korte) scene van Quicksilver was weer briljant en het hoogtepunt van de hele film!

DanielFilm12

Avatar

Is deze quicksilver eigenlijk dezelfde als die later in The Avengers speelt?

Perrysh

Avatar

DanielFilm12 "Is deze quicksilver eigenlijk dezelfde als die later in The Avengers speelt? "


Ja en nee. Quicksilver, (en zijn zus, Scarlet Witch geloof ik ook, correct me if I'm wrong)is zowel onderdeel van 'The Avengers' als van de 'X Men'.

Doordat hij een 'mutant' is, heeft 'Fox' de rechten om het personage en alles wat erbij hoort, te gebruiken in hun films. Echter heeft 'Marvel' ook het recht om hem en 'Scarlet Witch' te gebruiken in haar eigen 'MCU' vanwege het verleden als 'Avengers'. Ze mogen ze alleen niet benoemen als mutanten en dus logischerwijs ook niet referen aan de relatie met 'Magneto'.

Het zijn dus in oorsprong dezelfde personages, echter met een eigen invulling door beide studio's.

X-Men: Apocalypse

acties