POLL: Is Netflix een bedreiging voor bioscopen?

POLL: Is Netflix een bedreiging voor bioscopen?

Of kunnen ze naast elkaar bestaan.

Netflix timmert flink aan de weg en na kwaliteitsseries als House of Cards, Narcos en Stranger Things (check Serietotaal.nl) zet de streamingreus ook steeds meer in op films die zich kunnen meten met grotere Hollywood-producties. Een ontwikkeling die volgens bioscoopketens zorgwekkend is.

FilmTotaal is benieuwd naar wat jij vindt van deze ontwikkeling? Is Netflix een bedreiging voor de bioscopen?

Een bedreiging?

Bioscopen genieten van een alleenrecht. Alleen zij mogen voor een periode van circa 3 maanden nieuwe films vertonen. Pas daarna verschijnen de titels via Video on Demand en op Dvd en Blu-ray. Die insteek blijkt steeds meer achterhaald. Door de (zeer) wisselende wereldwijde verspreiding komen illegale kopieën snel beschikbaar en de Video on Demand-streamingmarkt wordt de laatste jaren invloedrijker; de videotheek is namelijk binnen handbereik.

Vooral Netflix doet er nog een schepje bovenop door met eigenfilms te komen. Met releases als Beasts of No Nation en Crouching Tiger, Hidden Dragon: Sword of Destiny heeft Netflix laten zien om met aansprekende titels te kunnen komen. Komende jaren verschijnen op de streamingdienst Jeff Wadlows True Memoirs of an International Assassin, David Michôds War Machine, David Ayers Bright en Duncan Jones' Mute. Partijen als HBO, Amazon en mogelijke nieuwkomers gaan ongetwijfeld mee in de ontwikkeling en dit gaat naar verwachting tot meer veranderingen leiden.

Storm in een glas water?

Kunnen bioscopen en streamingdiensten als Netflix naast elkaar bestaan? Mogelijk wel. Het aanbod bioscoopfilms blijft voorlopig enorm, al wordt de spoeling over de jaren waarschijnlijk wel steeds dunner. Bioscoopketens gaan vooral ruimte bieden aan de allergrootste blockbusters (iets dat zich al afspeelt) en filmhuizen zijn er met name om de art house films te vertonen. Producties die daar tussenin vallen, zoals bovengenoemde Netflix-titels, zouden zomaar een plek kunnen gaan vinden op streamingdiensten. Dat bepaalde titels - waarschijnlijk beperkter - op het witte doek zouden verschijnen (met goedkeuring van de ketens), zal de bioscopen vermoedelijk alleen maar goed doen. Het aanbod wordt daarmee namelijk iets gevarieerder.

Succes met stemmen!

Een simpele Ja of Nee voldoet in deze. Als je jouw mening wilt toelichten, dan kan dat op de gebruikelijke plaats!

De poll is geëindigd, je kan niet meer stemmen.

NieuwsFilm

meest populair