Blu-Ray Review: Warcraft: The Beginning

Het visuele spektakel dat de start van iets groots moet betekenen.

Regie: Duncan Jones | Cast: Travis Fimmel (Anduin Lothar), Toby Kebbell (Duraton), Paula Patton (Garona), Ben Foster (Medivh), e.a. | Speelduur: 123 minuten | Bioscooprelease: 02.06.2016 | Recensie: 2 sterren

Na het voortreffelijke Moon en nette Source Code mocht Duncan Jones zich wagen aan een heel andere project, de game-verfilming Warcraft, of de "Nederlandse titel" Warcraft: The Beginning. Ondanks een visueel vaak zeer sterke film, bleek de film in zijn geheel niet voldoende te overtuigen. Ondanks een enorme opbrengst in China wordt de film beschouwd als een flop. En dat is uiteraard spijtig. Universal gaf de Orcs vs. Mens-clash wel een zeer nette Blu-ray uitgave.

In het $160 miljoen kostende Warcraft (IMDb = 7,1, RT = 28%), goed voor een wereldwijde score van $433,5 miljoen (waarvan $220,8 miljoen alleen al uit China), wordt het koninkrijk Azeroth en haar bevolking bedreigd door de komst van gevaarlijke en gewelddadige Orcs. Zij zijn op zoek naar een nieuw gebied voor hun volk, omdat hun eigen land vernietigd is. Wanneer er een verbinding ontstaat tussen de werelden van de mensheid en de Orcs, zal één van twee volledig verdwijnen en uitsterven. Twee helden, afkomstig uit de twee verschillende werelden, staan tegenover elkaar om te vechten voor de redding van hun eigen toekomst en nageslacht.



Film: Warcraft: The Beginning | Discs 1 x Blu-Ray | 1 x 3D Blu-ray | Retail release: september 2016 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD MA 7.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands | EAN: 8712626093268 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: Universal Pictures

De schijven van deze Blu-Ray uitgave van Warcraft zitten vastgeklikt in een standaard amaray Blu-Ray keepcase. In de hoes zit een flyertje met de code voor de Digital HD-versie en een flyer met codes voor gratis (onderdelen van) World of Warcraft-games. De schijf start op met het logo van Universal Pictures en na taalkeuze volgen een trailer voor Jason Bourne en een promo voor Wizarding World of Harry Potter in Universal Studios Hollywood. In het daaropvolgende basic menu onder meer de play-knop, de set-up en het bonusmateriaal.

Beeld

Ondanks dat er op de schijf een kleine twee uur aan extra's staat en de film zelf ook ruim 2 uur duurt, is de kwaliteit van het beeld redelijk in orde. Toch zijn er wat minpuntjes zichtbaar en dit gaat niet over de visuele effecten die zo nu en dan te "game-achtig" aandoen. Het beeld lijkt namelijk niet altijd even zo scherp als het had kunnen zijn en daarnaast is het beeld te donker, vermoedelijk doordat het contrast iets te hoog ligt. En dit valt logischerwijs op in de donkere scènes. Desondanks kijkt de film, geschoten door Simon Duggan (Hacksaw Ridge), waarschijnlijk prima weg voor de gemiddelde kijker.

Geluid

Het geluid wordt overgebracht door een Dolby Atmos-track en dat is te horen. Iets dat uiteraard ook komt doordat er flink in het geluid is geïnvesteerd. De flink aanwezige muzikale ondersteuning werd verzorgd door Dracula Untold/Game of Thrones-componist Ramin Djawadi; een van de betere onderdelen van de film. Ook zijn er tijdens de vele vecht-/actiescènes volop surround effects waarneembaar, geweldig! Maar daar blijft het niet bij. Ook meer natuurlijke omgevingsgeluiden zijn doorlopend via de surround speakers te horen. Knappe track.

Bonusmateriaal

Universal Pictures heeft een flinke reeks extra's op de schijf gezet. Genieten dus voor de fans.

>> Deleted/Extended Scenes: Met een speelduur van circa 14 minuten komen er maar liefst dertien verwijderde en iets verlengde scènes voorbij. Er is helaas geen commentaar aan te zetten van bijvoorbeeld regisseur Jones.

>> Gag Reel: Uiteraard voor de glimlach. Heel wat outtakes van scènes die niet helemaal naar wens verlopen en op de lachspieren (moeten) werken.

>> The World of Warcraft on Film: Een belangrijk onderdeel van het bonusmateriaal, aangezien er zes afzonderlijke featurettes te selecteren zijn, met de titels Origin Story, The World of Talent, The World of VFX, Outfitting a World, The World of Mo-Cap en The World of Stunts. Gezamenlijk duren de video's ruim een half uur en er wordt ingezoomd op het verhaal, de acteurs, de visuele effecten, de kleding, het motion capture-werk en de stunts.

>> The Fandom of Warcraft: Een leuke featurette die de Warcraft-groupies toont. Soms erg leuk, maar hier en daar soms ook wat doorgeslagen. Een ieder zijn ding. :)

>> Warcraft: Bonds of Brotherhood - Motion Comic: Een bewegende strip bestaande uit vijf hoofdstukken. In totaal duurt deze een klein uur. Waarschijnlijk voor de die-harders.

>> Warcraft: The Madame Tussauds Experience: In Madame Tussauds hebben de hoofdrolspelers een plekje gekregen en deze featurette laat zien dat er nog flink wat werk in heeft gezeten. Mooi.

>> ILM: Behind the Magic of Warcraft: Vooraf werd aangegeven dat ILM alle verwachting zou gaan overtreffen. Op veel punten zijn ze inderdaad zeer overtuigend geweest. In deze featurette een blik op de visuele effecten. Nice.

>> Warcraft Teaser - 2013: Vermoedelijk de teaser die in 2013 tijdens Comic Con San Diego werd vertoond. Aan het begin van de hoofdfilm is een aangepaste versie te zien.

Visueel krachtig, maar wisselend actiespektakel op een keurige Blu-ray uitgave

Op momenten ziet Warcraft: The Beginning er echt prachtig uit en dat valt de regisseur, Universal en uiteraard ILM te prijzen. Of het verhaal en de Box Office sterk genoeg zijn om het niet bij 'The Beginning' te houden, zal de toekomst uitwijzen. Deze Blu-ray uitgave levert de fan echter een prima HD-uitgave - vooral het geluid - op met veel uiteenlopend bonusmateriaal.

NieuwsFilm

meest populair