Recensie

Warcraft: The Beginning (2016)

Het digitale wapengekletter tussen Mensen en Orks nu ook op het witte doek.

door Jan Roselaar om 23:41 in RECENSIES
Warcraft: The Beginning poster
Regie: Duncan Jones | Cast: Travis Fimmel (Anduin Lothar), Toby Kebbell (Duraton), Paula Patton (Garona), Ben Foster (Medivh), e.a. | Speelduur: 123 minuten | Jaar: 2016

Anno 2016 is de gamereeks Warcraft alweer tweeëntwintig jaar oud, hoewel het echte succes pas in 2004 begon met de release van de 'massively multiplayer online role-playing game' World of Warcraft. Hoewel gameverfilmingen kampen met een slechte reputatie, wekt het toch enige verbazing dat een adaptatie van de immens succesvolle reeks, hoewel al in 2006 aangekondigd, pas dit jaar in de bioscoop verschijnt. Aanhangers die hopen dat al die jaren getimmerd is aan een geraffineerd script komen helaas bedrogen uit. Regisseur Duncan Jones, die met de uitstekende sciencefictionfilms Moon en Source Code aantoonde een neusje te hebben voor sterke scenario's met aansprekende personages, doet zijn best de film boven het fantasymaaiveld uit te laten steken. Een nobele queeste, maar desondanks blijft Warcraft een standaard werkje 'Sword & Sorcery', barstensvol spektakel, maar getroebleerd door een warrige geschiedenis en fletse hoofdpersonen.

Plaats van handeling in Warcraft is Azeroth, een vreedzaam koninkrijk geleid door een ruimhartige koning, stoere ridders en goedwillende magiërs. Helaas komt een horde Orks uit een door hen kaalgeplunderde dimensie via een magisch portaal die vrede verstoren. De veroveraars worden gedreven door een duistere kracht die zich voedt met het leven en dreigt Azeroth even doods achter te laten als hun eigen thuis. Dat wordt dus knokken en zo begint de gebruikelijke epische strijd tussen goed en kwaad die we al sinds Lord of the Rings niet meer overtroffen zagen. Gelukkig heeft Jones aan ongefundeerd geweld een broertje dood en centreert hij de actie rond een beperkt aantal personages. Aan hen de taak beide kanten van de medaille te belichten en ons te tonen dat goed en kwaad hier iets genuanceerder liggen dan verwacht. Alle intenties ten spijt blijven de hoofdpersonen steken in aloude archetypes die maar niet echt boeiend willen worden.

De koene ridder, de nobele wilde, de gecorrumpeerde tovenaar, de outsider die tussen twee werelden moet kiezen, de leerling die over onvermoede krachten beschikt... Allemaal niets dat we niet al vele malen eerder in fantasyfilms gezien hebben, en nergens een verbetering. Hoewel Jones focust op de personages, blijken ze niet overtuigend genoeg geportretteerd om de aandacht vast te houden. Dat is deels te wijten aan de cast, van wie een groot deel een ongeïnteresseerde indruk maakt, hoofdrolspeler Travis Fimmel voorop. Ook de knullige dialogen werken niet mee. En dus moeten we het alsnog hebben van het verhaal dat de dappere Mens Lothar en de Ork Duraton tegenover elkaar plaatst. De laatste, een krijger met een eervol geweten, ziet in dat als hun leider zijn zin krijgt, opnieuw een wereld zal vergaan. Dus tracht hij de dialoog aan te gaan met de tegenpartij, in de wetenschap dat zijn volk hem als verrader zal bestempelen.

Het is een aardig uitgangspunt dat de gebruikelijke rol van Orks op zijn kop zet, maar dat het tot een oorlog komt, staat natuurlijk al bij voorbaat vast. Vrede is uitgesloten en de titel luidt niet voor niets Warcraft, dus elke poging tot het opbouwen van wederzijds vertrouwen eindigt in hersenloos geknok. Dat is leuker om te ondergaan in een game dan op het witte doek, waar we het moeten doen met de queeste die Jones ons serveert, zonder de gelegenheid op eigen houtje te gaan ontdekken. Azeroth bevat een rijke historie met diverse rassen en contreien, maar hier wordt meer naar verwezen dan dat het getoond wordt en dat frustreert. Vooral in het eerste half uur van de film vliegt het verhaal van hot naar her en worden we geconfronteerd met diverse locaties met exotische namen, zonder een gevoel voor de exacte geografie van Azeroth te ontwikkelen. Hetzelfde geldt voor haar inwoners, want de nadruk ligt op Mensen en Orks, waardoor andere rassen als figuranten dienen. Voor fervente fans zal het allemaal gesneden koek zijn, maar voor nieuwelingen blijft de wereld der Warcraft afstandelijk.

De mythologie van de games is simpelweg te veelomvattend om in één poging naar film te vertalen, het blijft het topje van een ijsberg. De subtitel The Beginning maakt duidelijk dat de studio hoopt in volgende delen dit gemis goed te maken en Azeroth breder wil verkennen, maar daar schieten we hier weinig mee op. Blijft over het spektakel, waarop tenminste niet is beknibbeld. De film is rijk aan massale actiescènes die de tekortkomingen enigszins compenseren. Hoewel overduidelijk uit de computer getoverd, ziet het er visueel indrukwekkend uit. Dat het meeste werk in de vormgeving is gestoken blijkt uit het opvallende feit dat de digitale Orks meer intrigeren dan de cast van vlees en bloed. Het is slechts één van de mankementen die doen vermoeden dat 'the beginning' voor Warcraft ook meteen het einde kan zijn.

16 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

MenacE

Avatar

Ik heb hem net gezien en ik moet zeggen dat ie beter is dan ik verwacht had. Ik moet daarbij wel vermelden dat ik er weinig van verwachtte.

Maar ik denk wel dat deze film leuker is voor de mensen die de spellen gespeeld hebben (zoals ik). Ik vond hem leuker omdat de film zich netjes aan de spellen (lore) houdt. Ik herkende de bekende locaties en steden. Bekende personages uit de spellen. De nerd in mij kwam echt weer naar boven tijdens de film.

Ik hoop dat in deeltje twee de Forsaken, Trolls, Taurens en wat draken in voorkomen.

Ereptile

Avatar

Ik ga er zo naar toe Smiley face Eindelijk! Dan plaats ik vanmiddag mijn reactie ;)

mrPitchBlack

Avatar

Ik vond het een zeer vermakelijke film!
Tuurlijk had je meer rassen verwacht, maar het heet niet voor niks "the Beginning" Laten we hopen dat ze de kans krijgen om dit te vervolgen met een deel 2.

centr1no

Avatar

Ik ben echt wel een fan van fantasy en science fiction games maar World of Warcraft heeft me nooit kunnen boeien en deze film weerspiegelt precies de reden waarom.
Ik kreeg nergens het gevoel dat ik bij het verhaal betrokken werd. De stukjes plot gingen aan me voorbij in afwachting van de aktie.
Het geheel deed me denken aan zo'n lange game trailer; mooi om te zien maar totaal nietszeggend.
Voor de fans is deze film denk ik leuker om te zien voor de herkenbaarheden en omdat er echt wel moeite is gedaan de look van het spel te benaderen zonder te cartoonig te worden en alleen daarvoor zou ik de film een half sterretje meer geven dan de 2 die hij hier krijgt.

mooffie

Avatar

Jan Rosselaar "Anno 2016 is de gamereeks Warcraft alweer tweeëntwintig jaar oud, hoewel het echte succes pas in 2004 begon met de release van de 'massively multiplayer online role-playing game' World of Warcraft."

Alhoewel World of Warcraft al het andere verbleekt zijn de eerste drie Warcraft-games zeker ook als een 'echt succes' te bestempelen.

Ereptile

Avatar

Net terug van de film... :W Mooie film! Maar af en toe ook met een paar flaws! Ik geeft de film zelf een 7. Een goede, visueel mooie en vermakelijke gameverfilming, die nog wat verbeterpunten heeft.

Allereerst vond ik de CGI van de film goed! Vooral de Orcs vond ik geweldig gemaakt! Zeer geloofwaardig en daardoor geloofde ik ook wat ik zag. De wereld van Azeroth vond ik ook mooi vormgegeven. En ook trouw aan de game. Er zijn momenten in de film dat ik het best green-screen achtig vond overkomen, maar dat was vooral bij de Humans het geval.

Over het acteerwerk; ook hier vond ik het bij de Humans wat ongeloofwaardig af en toe. Vooral toen er bijvoorbeeld namen van de game werden uitgesproken. Of als er iets moest worden uitgelegd, wat iets te houterig overkwam. Er was commentaar over de casting van Ben Foster als Medivh. Ik vond hem op aardig wat momenten goed overkomen. Ook Travis Fimmel heeft sterke momenten in de film. Ben Schnetzer als Khadgar en Dominic Cooper als King Llane vond ik oke. Maar niet heel bijzonder.

Van de Orcs vond ik Durotan (Toby Kebbel), Draka (Anna Galvin), Orgrim (Rob Kazinsky) en Garona (Paula Patton) het best. Blackhand (Clancy Brown) en Gul'dan (Daniel Wu) vond ik ook oke, maar die vervulden slechts hun rol.

Het verhaal in de film vond ik goed. Het begin was vooral expositie, waar de ene naar de andere naam werd rondgegooid. Ik snap dat dit voor veel mensen die niet bekend zijn met de game verwarrend kan overkomen. Maar na het eerste half uur komt er wel versnelling.

De actie in de film vond ik goed. Vooral het gevecht tussen Durotan en Gul'dan vond ik sterk in de film. De confrontaties tussen de Alliance en Horde waren best bruut en bloederig af en toe. En hoe magie in de film werd gebruikt vond ik vernieuwend!

De referenties naar de game vond ik ook leuk. De personages en tekeningen van Trolls en Naga's of Khadgar die iemand in een schaap verandert in de film zijn leuke easter eggs Smiley face Het verhaal heeft wel creatieve vrijheid gehad, en is dus niet 1 op 1 met de game. Hierdoor ben ik benieuwd hoe een mogelijk vervolg zal worden aangepakt.

Overall een goede film dus, met hier en daar wat verbeterpunten Smiley face Maar zeker een film die strenger is beoordeeld door de critics dan dat het verdient. Hopelijk komt er een sequel waardoor wij de wereld van Azeroth dieper kunnen in gaan!

Spider-fan

Avatar

Ik vind het idee dat er een langere director's cut komt niet een aanbeveling om naar de bioscoop te gaan. Voor een uitgebreide mythologie met veel personages lijkt twee uur me veel te weinig, bijna onmogelijk om daarin zoiets groots te introduceren. Vaak heb je dan het gevoel dat het alweer voorbij is voor je er goed inzit.

gotrunks

Avatar

Ereptile "Net terug van de film... :W Mooie film! Maar af en toe ook met een paar flaws! Ik geeft de film zelf een 7. Een goede, visueel mooie en vermakelijke gameverfilming, die nog wat verbeterpunten heeft.

Allereerst vond ik de CGI van de film goed! Vooral de Orcs vond ik geweldig gemaakt! Zeer geloofwaardig en daardoor geloofde ik ook wat ik zag. De wereld van Azeroth vond ik ook mooi vormgegeven. En ook trouw aan de game. Er zijn momenten in de film dat ik het best green-screen achtig vond overkomen, maar dat was vooral bij de Humans het geval.

Over het acteerwerk; ook hier vond ik het bij de Humans wat ongeloofwaardig af en toe. Vooral toen er bijvoorbeeld namen van de game werden uitgesproken. Of als er iets moest worden uitgelegd, wat iets te houterig overkwam. Er was commentaar over de casting van Ben Foster als Medivh. Ik vond hem op aardig wat momenten goed overkomen. Ook Travis Fimmel heeft sterke momenten in de film. Ben Schnetzer als Khadgar en Dominic Cooper als King Llane vond ik oke. Maar niet heel bijzonder.

Van de Orcs vond ik Durotan (Toby Kebbel), Draka (Anna Galvin), Orgrim (Rob Kazinsky) en Garona (Paula Patton) het best. Blackhand (Clancy Brown) en Gul'dan (Daniel Wu) vond ik ook oke, maar die vervulden slechts hun rol.

Het verhaal in de film vond ik goed. Het begin was vooral expositie, waar de ene naar de andere naam werd rondgegooid. Ik snap dat dit voor veel mensen die niet bekend zijn met de game verwarrend kan overkomen. Maar na het eerste half uur komt er wel versnelling.

De actie in de film vond ik goed. Vooral het gevecht tussen Durotan en Gul'dan vond ik sterk in de film. De confrontaties tussen de Alliance en Horde waren best bruut en bloederig af en toe. En hoe magie in de film werd gebruikt vond ik vernieuwend!

De referenties naar de game vond ik ook leuk. De personages en tekeningen van Trolls en Naga's of Khadgar die iemand in een schaap verandert in de film zijn leuke easter eggs Smiley face Het verhaal heeft wel creatieve vrijheid gehad, en is dus niet 1 op 1 met de game. Hierdoor ben ik benieuwd hoe een mogelijk vervolg zal worden aangepakt.

Overall een goede film dus, met hier en daar wat verbeterpunten Smiley face Maar zeker een film die strenger is beoordeeld door de critics dan dat het verdient. Hopelijk komt er een sequel waardoor wij de wereld van Azeroth dieper kunnen in gaan!"

De trolls en naga's heb ik gemist waar zag je die? ik ga zondag weer dan even opletten

Ereptile

Avatar

gotrunks "De trolls en naga's heb ik gemist waar zag je die? ik ga zondag weer dan even opletten"


Het moment dat Khadgar door z'n boeken bladerde in de Inn. Er is duidelijk een trollenkop te zien, en in een ander moment is er een plaatje van een Naga. Het zijn leuke easter eggs die veel verspreid staan op papieren Smiley face

YOLO

Avatar

Spider-fan "Ik vind het idee dat er een langere director's cut komt niet een aanbeveling om naar de bioscoop te gaan. Voor een uitgebreide mythologie met veel personages lijkt twee uur me veel te weinig, bijna onmogelijk om daarin zoiets groots te introduceren. Vaak heb je dan het gevoel dat het alweer voorbij is voor je er goed inzit."
Mee eens. Nu ik weet dat Jones een 2 uur en 40 minuten versie heeft gemaakt zal deze geheid wel op Blu-ray verschijnen. Jammer dat Universal net zoals WB weer een BvS commericiele truc uithaalt. Ik heb nu meer het idee dat Warcraft: The Beginning voor Warcraft spelers/fans wel de moeite waard is, maar voor de rest van het publiek niet. Die is wellicht beter af met de director's cut.

Homer

Avatar

Deze film had zo een 'originele' kant op kunnen gaan, als de Orks zelf Gul'Dan hadden verdreven. Helaas eindigt de film niet met succesvolle vredesonderhandelingen, maar met een duizelingwekkende (en hoofdpijn opwekkende) CGI-oorlog.

flep

Avatar

Ik ben positief verrast door de film. Toen ik de eerste teaser zag vond ik de cgi erg tegen vallen. Maar het uiteindelijke visuele resultaat is echt heel goed.

Ik ken de games verder niet. Maar het verhaal vond ik prima en ook goed op gezet. Ook een verhaal wat niet voorspelbaar verloopt, wat ik positief vind.

Wat betreft acteurs en personages zit het ook prima in elkaar. Vind het jammer dat hier commentaar op komt uit recensies. Naar mijn idee klopt het prima, ook samen met de geanimeerde personages.

Wat mij betreft een dikke 8 !

rainking

Avatar

Ik vond het een hele leuke film. Ik heb zelf een jaar of zeven World Of Warcraft gespeeld, dus sowieso de locaties en een hoop namen zagen er bekend uit.

Heeeeeeeeeelemaal aan 't begin van de film hebben ze wel een klein steekje laten vallen. Toen 't Universal logo verscheen, hadden ze heel makkelijk de aarde kunnen vervangen door Azeroth. Miniscuul minpuntje, maar dat had een prachtig detail geweest.

benjamin

Avatar

Ook MovieBob geeft z'n mening:

Chris23

Avatar

Prima fantasyfilm. (mag wel `n ster bij hoor; hij is beter dan Hansel & Gretel: Witch Hunters iig)
Blij dat ik m toch in de bios ben gaan kijken.
3D was af en toe ook de moeite waard , zoals sommige stukken met de golem
Ik weet niet hoe Anduin Lothar in de game neergezet word, maar ik vond Travis Fimmel`s performance goed.
Het feit dat ik vaak niet wist waar over welk land of kasteel ze het hadden vond ik persoonlijk juist wel fijn. (kvind het wel wat hebben als ik niet alles snap)
Ook af en toe wrede kills of een rake grap met zelfspot, zoals die wachter die met z`n hoofd/helm nee schudt wanneer Lothar wat aan m vraagt

`t ging me af en toe wel te snel allemaal qua editing, maar dat heb ik wel vaker tegenwoordig.
Lijkt op bepaalde punten wel heel erg veel op LotR, zoals eh,;...Orcs? (hadden ze niet een originelere naam daarvoor kunnen verzinnen?)
En CGI versies van Gimli. :E (of zien dwergen er zo tegenwoordig in elke fantasy film uit?)

Ed Crane

Avatar

benjamin "Ook MovieBob geeft z'n mening:
"


Ah, ben je ook MovieBob gaan kijken, Benjamin :+

Warcraft: The Beginning

acties