Alles over 'Arrival'

Alles over 'Arrival'

De zeer goed ontvangen film van regisseur Denis Villeneuve.

Komende donderdag, op 10 november, gaat de inventieve sci-fi film Arrival in première. In het drama probeert het personage van actrice Amy Adams zo snel mogelijk de taal van buitenaardse wezens te ontcijferen, in een ultieme poging oorlog te voorkomen. Wil je weten welke films je nog meer niet mag missen deze maand? Bekijk dan onze maandtips.

ArrivalBekijk de afbeelding

Regie: Denis Villeneuve | Cast: Amy Adams (Dr. Louise Banks), Jeremy Renner (Ian Donnelly), Forest Whitaker (Colonel Weber), Michael Stuhlbarg (Agent Halpern), Tzi Ma (General Shang) e.a. | Scenario: Eric Heisserer | Speelduur: 116 minuten | Genres: Drama, Mysterie, Sci-Fi | Kijkwijzer: 12

Als op meerdere plaatsen ter wereld mysterieuze gevaartes uit de ruimte neerdalen, krijgt taalkundige Louise Banks (Adams) de leiding over een team van specialisten dat onderzoek gaat doen. Terwijl een wereldoorlog dreigt, zoekt Banks samen met natuurkundige Ian Donnelly (Renner) koortsachtig naar antwoorden. Ze neemt daarbij risico's waarmee ze zichzelf, en mogelijk de hele mensheid, in gevaar brengt.

Ontcijferen van een buitenaardse taal

Arrival draait om het ontcijferen van een andere taal en daar hadden hoofdrolspeelster Amy Adams en regisseur Denis Villeneuve het nodige over te vertellen. "Ondanks dat mijn personage een aantal talen spreekt, bestudeert ze vooral de antropologische rol van taal en cultuur, hoe mensen met elkaar communiceren en hoe talen ontstaan," vertelde Amy Adams over haar rol in de film. Haar personage, Louise Banks, komt in Arrival voor een behoorlijk grote uitdaging te staan: ze moet een buitenaardse taal zien te ontcijferen.

"Louise begrijpt dat er geen relatie bestaat tussen de manier waarop de buitenaardse wezens praten en wat ze op het bord schrijven," aldus regisseur Villeneuve. "Haar ervaring vertelt haar na een paar sessies met de aliens date r geen relatie tussen bestaat. Daarom focust ze zich op het schrijven, want de manier waarop ze praten is onmogelijk om te ontcijferen."

Eerste reacties

De ontvangst van Arrival is uiterst positief. Volgens RottenTomatoes geven critici de film gemiddeld een 8,6 en vinden ze het een "must-see ervaring voor fans van intelligente sci-fi". Het feit dat de film ingewikkelde thema's aan durft te pakken en "oprecht emotioneel en fantastisch spel van Amy Adams" heeft, maakt hem nog beter.

Box office prestaties

Arrival kostte vijftig miljoen dollar om te maken, waarmee het een van de duurste films tot nu toe is die regisseur Denis Villeneuve mocht maken. De verwachtingen van de box office prestaties zijn dan ook hooggespannen. De aanwezigheid van een sterrencast - aangevoerd door Amy Adams, Jeremy Renner en Forest Whitaker - en de grote hype maakt dat veel mensen wel interesse zullen hebben in de film. Maar tegelijk doen sci-fi films het de afgelopen tijd lang niet zo goed meer, dus de vraag is of Arrival als het aankomt op de box office verdiensten, wel aan de verwachtingen kan voldoen.

Kenners gaan er vanuit dat Arrival in de Verenigde Staten goed zal blijken voor een openingsweekend van 27 miljoen dollar. Als het publiek de film net zo kan waarderen als critici, zou er wel eens flink wat extra's verdiend kunnen worden en daarom gaat men er vanuit dat de film op ongeveer 97 miljoen dollar uitkomt in Noord-Amerika.

Films van Denis Villeneuve doen het verder gewoonlijk internationaal ook goed. Zijn voorgaande films brachten elk minimaal evenveel op in de rest van de wereld als in de Verenigde Staten en vermoedelijk zal dat nu niet veel anders zijn. We gaan uit dan eenzelfde opbrengst, van 100 miljoen dollar. Dan is Arrival met een totale opbrengst van 200 miljoen dollar in elk geval een succes.

Trivia

De oorspronkelijke titel voor de film was Story of Your Life. De reden achter de verandering naar Arrival is vrij eenvoudig: het testpubliek reageerde niet goed op deze oorspronkelijke titel. | De poster zorgde voor een controverse in Hong Kong: een van de monumenten uit Shanghai werd namelijk tegen de achtergrond van Hong Kong geplakt. | Gebaseerd op het korte verhaal Story of Your Life van Ted Chiang, uit 2000.



NieuwsFilm

meest populair