Featured

Alles over 'The Salesman'

De nieuwe film van regisseur Ashgar Farhadi (A Separation), winnaar van onder meer een Oscar.

door Jim Pedd om 08:00 in Featured
Nadat hij ons in 2011 A Separation bracht en daar onder meer een Oscar en Gouden Beer voor won, komt regisseur Asghar Farhadi nu met een nieuwe prijswinnende en eveneens aangrijpende film. Op 8 december gaat The Salesman in première. Wil je weten welke films je nog meer niet mag missen deze maand? Bekijk dan onze maandtips.

The Salesman

Regie: Asghar Farhadi | Cast: Shahab Hosseini (Emad), Taraneh Alidoosti (Rana), Babak Karimi (Babak), Mina Sadati (Sanam), Farid Sajjadi Hosseini (The Man) e.a. | Scenario: Asghar Farhadi | Speelduur: 125 minuten | Genres: Drama, Thriller | Kijkwijzer: 12

Emad en Rana betrekken een nieuw appartement in Teheran nadat hun eigen woning door werkzaamheden dreigt in te storten. De vorige bewoonster van het appartement lijkt overhaast vertrokken. Wanneer een vreselijk voorval Rana treft, blijkt de achtergrond van de vorige huurster hier iets mee te maken te hebben. Emad's zoektocht om te achterhalen wat er precies is gebeurd, zal het leven van het jonge koppel dramatisch veranderen.

Ontstaan project

Regisseur Asghar Farhadi heeft uitgebreid verteld over het ontstaan van dit nieuwe project. "Ik zit al enige tijd te denken over dit project," vertelde hij. "Ik heb dus al langere tijd notities gemaakt hiervoor. Dus toen de kans opkwam om een film in Iran te maken, heb ik allemaal die losse notities die ik de afgelopen jaren heb gemaakt verzameld."

Het maken van een film die zich afspeelt rond het theater, waarin hoofdpersonen Emad en Rana werkzaam zijn, is al langer een droom van de regisseur, die ooit theater studeerde. "Ik heb altijd al een film willen maken die zich afspeelt in de wereld van het theater. Ik speelde in theaterstukken toen ik jonger was en dat betekende altijd veel voor me. Het verhaal was perfect om te situeren in het theatermilieu. Dus ik begon een scenario te ontwikkelen dat draaide om een aantal personages die een toneelstuk speelden."

Eerste reacties

The Salesman is, blijkens RottenTomatoes en het FT-cijfer goed ontvangen. Ons samengestelde cijfer wijst uit dat critici en het publiek The Salesman gemiddeld waarderen met een 7,8. Consensus vinden we nog niet op moment van schrijven, maar de recensie van Brian Tallerico voor RogerEbert.com lijkt het meest illustratief. "Farhadi's voorzichtige, zwaar op dialoog leunende drama maakt ongelofelijk werk van zijn cast mogelijk, en dan vooral van de twee hoofdrolspelers", concludeert hij.

Box office prestaties

Er is nog niets bekend over box office prestaties voor The Salesman. Wel kunnen we bijvoorbeeld voor Nederland terugkijken naar hoe de film het gedaan heeft en dat schetst een prima beeld voor dit soort release. De vorige twee films die van Farhadi uitkwamen in Nederland, A Separation en The Past, verdienden respectievelijk 362.809 euro en 268.517 euro. Daarmee trokken ze allebei meer dan 35.000 bezoekers naar de bioscopen. Gezien de positieve ontvangst van deze nieuwe film, verwachten we iets soortgelijks van The Salesman.

Trivia

Brak in Iran alle records aan de box office. | De vierde film die van Farhadi afkomstig is en door Iran ingezonden is voor de Oscars. | In Frankrijk is de film uitgebracht als Le Client. Dat terwijl de Iraanse titel, Forushande, The Salesman betekent. In Frankrijk kwam er echter dit jaar al een film met de titel Le Vendeur uit en dus werd de titel aangepast.1 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Master Of Films

Avatar

Ik dank de Oscars voor A Separation. Dat was een mooie film en zonder de Oscars had ik er nog nooit van gehoord. Films uit Iran krijgen niet bepaald wat media aandacht, laat staan dat ze uberhaupt onder de aandacht komen. Nu heeft The Salesman dus mijn aandacht. :D

NieuwsFilm

meest populair