Blu-ray

Blu-Ray Review: Dick Maas Collectie

De regisseur zelf is erg kritisch over de uitgave.

door Bram de Groot om 08:00 in Blu-ray
Regie: Dick Maas | Films: De Lift | Flodder | Flodder in Amerika | Flodder 3 | Amsterdammed | Moordwijven | Quiz | Sint | Verschijning Films: 14.07.2016

De Nederlandse filmmaker Dick Maas heeft een aantal van de bekendste Nederlandse films ooit opgeleverd. Denk maar aan de Flodder-reeks en de horrorfilms/thrillers De Lift, Amsterdammed en het recentere Sint. Onlangs verschenen al zijn Nederlandstalige films in het op het oog must-have verzamelbox. Op het oog; aangezien de regisseur zelf bepaald niet tevreden bleek over de uitgave. Een proef op de soms.

Eerst een snelle blik op de acht films. De eerste film van Maas is de horrorklassieker De Lift uit 1983, met onder meer Huub Stapel en Willeke van Ammelrooy. Zij krijgen te maken met een eigenzinnige, moordlustige... lift. Drie jaar later verscheen van Maas de eerste Flodder. De komedie over het vermakelijke avontuur van de aso-familie in de kakbuurt Zonnedael leverde een vervolg op, namelijk Flodder in Amerika!, verschenen in 1992. In 1995 maakte Maas Flodder 3. Dit deel was echter geen vervolg op de eerdere films, maar een verlengstuk van de Flodder tv-serie. Tussendoor, in 1988, verscheen de onvervalste Nederlandse blockbuster Amsterdammed, met Monique van de Ven en opnieuw Huub Stapel.


Na Flodder 3 rook Maas kansen in Hollywood. Hij leverde uiteindelijk de weinig succesvolle films Do Not Disturb (1999) en Down (2001) op. De laatste is een remake van De Lift, met onder meer James Marshall en Naomi Watts. Deze Engelstalige titels zitten overigens niet bij de box. Wel zijn latere Nederlandstalige titels. De zwarte komedie Moordwijven verscheen in 2007 en was een redelijk succes. Daarna volgde de veelbesproken en langverwachte horrorfilm Sint (2010), met Huub Stapel als St. Niklas, en ook nu was er weer succes voor Maas. Als laatste is er Quiz (2012) met onder meer Barry Atsma en Pierre Bokma. Ondanks het prima gegeven werd de thriller Maas' eerste Nederlandstalige flop.


Uitgave: Dick Maas Collectie | Discs 8 x Blu-Ray | Retail release: oktober 2016 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 | Geluid: Nederlands Dolby Digital 2.0 (De Lift - Floder 3) | DTS-HD 5.1 (Moordvrouwen - Quiz) | Ondertitels: geen | EAN: 8719372003541 | Ook verkrijgbaar op: losse Blu-ray's en Dvd's | Met dank aan: Dutch FilmWorks

Deze Dick Maas Collectie is een verzameling van ook los te verkrijgen Blu-ray uitgaven. Dit zijn dus acht Blu-ray keepcases met daarin een schijf. Zes van de uitgaven zijn ook daadwerkelijk DFW-titels. Quiz werd eerder op Blu-ray uitgegeven door Benelux Film Distributeurs en Sint was een titel van A-Film. Beide distributeurs zijn ondertussen niet meer actief en de "inboedel" van A-Film werd eerder dit jaar overgenomen door DFW.


Beeld

Laten we positief starten. Alle film zijn in breedbeeld te bekijken, doordat de oudere films van letterbox zijn omgezet naar een breedbeeldverhouding. Het beeld van de oudere films vertonen helaas de nodige gebreken. Zo ligt er gedurende deze films een zware korrel over het beeld en zijn er vuiltjes te zien. Dit ondanks dat de films "digitaal zijn geremastered."

De vele donkere scènes in bijvoorbeeld De Lift en Amsterdammed doen het helaas ook niet goed, aangezien details wegvallen in het zwart. Ook de kleurweergave is wisselend en vooral zwak. Zo tonen de kleuren van de Flodders vrij grauw. Je zou verwachten dat de kleur bij de komedies juist vol en natuurlijk ogen. De kleding lijkt dit namelijk te suggereren. De recentere uitgaven, van Moordvrouwen tot Quiz, doen het op dit gebied een stuk beter. De beste uitgave lijkt die van Sint te zijn, met een prima scherpte, mooie volle kleuren en prima detailweergave tijdens donkere scènes.

Geluid

Uiteraard is het geluid bij de oudere films ook wisselend. Deze zijn stereo en De Lift heeft zelfs een mono-track. Vanaf Moordvrouwen wordt er een DTS-HD 5.1 geleverd en dan laten de surround-kanalen uiteraard meer van zich horen. Toch is het geluid bij de films sowieso niet het sterkste onderdeel. De beperkte budgetten zijn ongetwijfeld eerder geïnvesteerd in de actiescènes en effecten.

Bonusmateriaal

Op de schijven zijn slechts een paar extra's terug te vinden. Zo bevat Amsterdammed een uitgebreide Making of. Deze featurette is nog in letterbox, maar daarom niet minder vermakelijk. Er is een aaneenschakeling van interviews en beelden van achter de schermen te zien. Ook is er een wat onnatuurlijke voice-over. Soms doet het wat langdradig aan, maar er zijn voldoende momenten die aantonen waar de uitdagingen lagen tijdens de productiefase. Denk alleen maar aan de grachtenscène.

Ook op de schijf van Sint is een Making Of terug te vinden. Ook in deze featurette veel interviews en beelden van achter de schermen. Er zijn nog duidelijk overeenkomsten te zien met hoe Amsterdammed werd opgenomen, maar nu oogt het geheel wel professioneler. Zo zijn er heel wat green screens gebruikt en worden complete "decors" uit de computer getoverd. Verder zijn er - op meerdere schijven - trailers te bekijken van de andere films.

Zoals Maas zelf al liet blijken: een uitgave die meer had verdiend

Deze Dick Maas Collectie weet helaas niet op alle fronten te overtuigen. Zo noemde Maas de uitgave "een doodzonde" en vond hij het jammer dat DFW geen energie heeft gestoken in een betere beeldkwaliteit. En er is meer aan de hand: "Diverse kopers hebben al ontdekt dat Amsterdamned een shot mist (de pijl door het hoofd van de duiker) en dat de begintitels niet zijn zoals het hoort. Ik heb ze zelf niet gecheckt maar het kan dus heel goed dat er nog meer fouten te vinden zijn," aldus Maas tegenover AD.nl. "Ik hoor van diverse kanten dat de Duitse versies beter zijn. De Bluray van Amsterdamned en De Lift komt volgend jaar in Amerika uit, en hopelijk zijn die beter."

De uitgave mag zich van de regisseur dus geen succes noemen. En dat is jammer. De fans van zijn films hadden ongetwijfeld meer verwacht en hopen waarschijnlijk met Maas mee en - wie weet - kiezen zij nu eerder voor een "echt krokodillen lederen tasje" dan deze verzamelbox. Desondanks zal het voor de die-hards fijn zijn om de films in breedbeeld te bekijken, met een kwaliteit die op het oog beter lijkt dan Dvd-uitgaven. De Making Off's bij Amsterdammed en Sint zijn gelijk mooi meegenomen.

Dick Maas' Prooi

De recent verschenen horrorfilm Prooi was jammer genoeg een volgende flop voor Maas. De $3 miljoen kostende film rond een moordlustige leeuw kwam niet verder dan een recette van nog geen kwart miljoen euro.3 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Darthmar

Avatar

"must-have verzamelbox" ? Nou niet echt een verzameling matige films die je na 1 keer kijken nooit meer kijkt.

JordiM

Avatar

De Lift.. geniale film!

Filmanizer85

Avatar

Smeltende Kezen Nog Es An Toe Zeg!
Een hoop fouten die worden gemaakt in deze blu ray's?
Er word een hoop bezuinigd voor de slimme downloaders onder ons!
En dat in deze hedendaagse tijd!
Maak me gek!

NieuwsFilm

meest populair