Emilia Clarke in Tweede Wereldoorlog film over Nederlandse verzetsstrijdster

Ze kruipt in de huid van Haarlemmer Johanna 'Hannie' Schaft.

Game of Thrones-ster Emilia Clarke gaat de hoofdrol spelen in The Woman with Red Hair - een oorlogsfilm geschreven door Michael Schatz. Het drama dat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog draait om Johanna 'Hannie Schaft, een Nederlandse verzetsstrijdster die uit Haarlem kwam.

Hannie, geboren in 1920, was haar schuilnaam. Deze nam ze aan nadat ze in 1943 weigerde de loyaliteitsverklaring van de Nazi's te ondertekenen. Hierdoor mocht ze geen college meer volgen. Daaropvolgend besloot ze Nederlandse verzetsstrijders te helpen en pleegde o.a. aanslagen op Duitsers en Nederlandse landverraders. Een aantal weken voor het officiële eind van de oorlog werd ze gearresteerd en geëxecuteerd. Een jaar na haar dood ontving ze het Verzetskruis en de Medal of Freedom.

Er is nog geen filmmaker aan The Woman with Red Hair verbonden, welke geproduceerd wordt door het Amerikaanse Berlanti Productions (tv-series Arrow en The Flash). The Tracking-Board meldt niet wanneer het oorlogsdrama uit moet komen. Clarke was als laatst te zien in films als Me Before You en Terminator 5: Genisys.

NieuwsFilm

meest populair