Alles over 'Rogue One: A Star Wars Story'

Alles over 'Rogue One: A Star Wars Story'

Eindelijk is daar dan de eerste spin-off in de geschiedenis van de franchise.

We hebben er een dik jaar op moeten wachten, maar eindelijk is er dan de film die de toekomst van de complete Star Wars-franchise gaat bepalen: Rogue One. Het is de eerste live-action spin-off in de geschiedenis van de franchise, en deze gaat op 14 december in première. Wil je weten welke films je nog meer niet mag missen deze maand? Bekijk dan onze maandtips.

Rogue One: A Star Wars StoryBekijk de afbeelding

Regie: Gareth Edwards | Cast: Felicity Jones (Jyn Erso), Diego Luna (Cassian Andor), Ben Mendelsohn (Orson Krennic), Donnie Yen (Chirrut Imwe), Alan Tudyk (K-2SO) e.a. | Scenario: Chrris Weitz, Tony Gilroy e.a. | Speelduur: 133 minuten | Genres: Actie, Avontuur, Sci-Fi | Kijkwijzer: Nog niet bekend

Rogue One vertelt het verhaal van een groep onwaarschijnlijke helden, die samenwerken in een tijd van conflict, om de plannen voor het ultieme massavernietigingswapen van het Keizerrijk, de Death Star te stelen.

Star Wars Stories

Naast de sagafilms willen Lucasfilm en Disney de Star Wars-franchise flink uitbreiden. Daartoe dienen deze Star Wars Stories, films die niet verbonden zijn aan de saga en een los en op zichzelf staand verhaal vertellen. "De Star Wars episodes volgen de Skywalker-familie en vertellen een voortdurend verhaal. De standalone verhalen kunnen zich op elk moment van de tijdlijn afspelen, introduceren nieuwe personages, en verkennen een breed palet aan genres," aldus Kathleen Kennedy over de spin-offs.

Deze eerste van drie aangekondigde spin-offs is een echte oorlogsfilm en bepaalt de toekomst van de franchise. Dat niet perse in de zin van of er nog wel sagafilms moeten komen, maar eerder de invulling van het concept van deze spin-offs. De ontvangst van Rogue One laat regisseurs, scenaristen en acteurs zien hoe ze aan de slag moeten gaan met een dergelijke spin-off.

De toekomst brengt ons in elk geval nog minimaal twee spin-offs. De eerste daarvan wordt een solofilm voor Han Solo, van regieduo Chris Miller en Phil Lord. Hun film vertelt het oorsprongsverhaal van Han Solo, die ditmaal gespeeld wordt door Alden Ehrenreich. We krijgen onder meer te zien hoe Han de Millennium Falcon won van zijn beste vriend Lando Calrissian. Die rol wordt gespeeld door acteur Donald Glover.

Dan is er nog de derde spin-of, die nog geen titel heeft. Oorspronkelijk zou Josh Trank deze film maken, maar hij stapte op na problemen rond zijn Fantastic Four-film. Volgens de vele geruchten gaat deze spin-off over Boba Fett, de geliefde premiejager.

Eerste reacties

Volledige recensies staan nog niet online, daar rust een embargo op. Wel zijn er al Twitter-reacties op de film, die erg positief ontvangen wordt. Zo schrijft Peter Sciretta van Slashfilm op zijn Twitter-account dat "fans erg tevreden zullen zijn met Rogue One. Het is leuk, actievol en voelt niet steriel door de heropnames. Vooral Donnie Yen en K2SO vallen op." Gizmodo's Germain Lussier is net zo positief, hij schrijft: "Rogue One is geweldig! Het gaat nog dagen duren voordat die glimlach van mijn gezicht is. Zoveel verrassingen en zoveel plezier." En Terri Schwartz van IGN aan het woord: "Rogue One is fantastisch. Ongelofelijke actie, zowel planetair als interstellair en het ziet er geweldig uit. Maar belangrijkste van al: het voelt als Star Wars."

Box office prestaties

De verwachtingen zijn hooggespannen. Er wordt vanuit gegaan dat Rogue One een van de best verdienende films van het jaar wordt, maar niet eenzelfde hit wordt als The Force Awakens. Die eindigde wereldwijd boven de twee miljard dollar, wat niet verwacht wordt van Rogue One. Er wordt uitgegaan van een wereldwijde opening van 280 tot 350 miljoen dollar in de eerste vijf dagen. Dat is uitzonderlijk veel, maar haalt het niet bij de 325 miljoen dollar die TFA ophaalde in zijn eerste vijf dagen aan de Amerikaanse box office. Verder gaan kenners er vanuit dat de film minstens anderhalf miljard dollar gaat verdienen.

Disney zelf probeert op de achtergrond de verwachtingen te temperen. CEO Bob Iger vertelde recentelijk nog: "We hebben geen moment gedacht dat de film net zoveel zou verdienen als Force Awakens." Kortom: verwacht maar veel, maar niet teveel. Vermoedelijk gaat het Disney ditmaal vooral om de ontvangst van de film en minder om de box office verdiensten. Wordt Rogue One goed ontvangen, kan er vanuit gegaan worden dat de spin-offs een goed idee zijn geweest. Anders zal de studio zijn langetermijnstrategie opnieuw moeten bekijken en de plannen moeten aanpassen.

Trivia

Genevieve O'Reilly is te zien als Mo Mothma, een rol die ze ook speelde in Revenge of the Sith. In die film was ze uiteindelijk helaas niet te zien, maar nu zeker wel. | James Earl Jones keerde voor deze film terug om de stem van Darth Vader weer in te spreken. | De eerste film in de franchise zonder openingstekst.



NieuwsFilm

meest populair