Blu-Ray Review: Jason Bourne

Blu-Ray Review: Jason Bourne

Het vierde deel met Matt Damon zorgt vooral voor vuurwerk.

Regie: Paul Greengrass | Cast: Matt Damon (Jason Bourne), Tommy Lee Jones (Robert Dewey), Alicia Vikander (Heather Lee), Vincent Cassel (Asset), Julia Stiles (Nicky Parsons), Riz Ahmed (Aaron Kalloor), e.a. | Speelduur: 123 minuten | Bioscooprelease: 28.07.2016 | FilmTotaal Recensie: 3 sterren

Na het wat matige uitstapje met Jeremy Renner als Aaron Cross trokken Paul Greengrass en Matt Damon de stoute schoenen weer aan voor een derde samenwerking in de Jason Bourne-reeks. Met de eenvoudige titel Jason Bourne keerde het personage nietsontziend en met weinig woorden terug. De ontvangst bleek jammer genoeg duidelijk minder dan bij Supremacy (2004) en Ultimatum (2007), maar financieel boerde de vijfde film in de franchise keurig: $415,3 miljoen wereldwijd.

In de vierde Bourne-film met Damon (FT Stercijfer = 6,1) is het jaren geleden dat Jason Bourne van de radar is verdwenen. De meest dodelijke voormalige agent van de CIA stapt echter weer uit de schaduw. In een post-Snowden tijdperk dat bezwijkt onder zware lasten en een financiële crisis waaraan geen einde lijkt te komen, reist Bourne van Athene naar Las Vegas. Weliswaar heeft hij zijn geheugen terug, er zijn nog altijd vragen die beantwoord moeten worden.


Film: Jason Bourne | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: november 2016 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS:X MA | Engels DTS-HD 7.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans | EAN: 5053083074241 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: Universal Pictures

De schijf van deze Blu-Ray uitgave van Jason Bourne zit vastgeklikt in een standaard Blu-ray keepcase. Bij het opstarten verschijnt als eerste het logo van Universal in beeld om na de taalselectie de trailer te laten zien van The Great Wall. Daarna volgt het hoofdmenu voor onder meer de extra's.

Beeld

Deze High Definition-uitgave van Jason Bourne laat een prima indruk achter. Zoals we gewend zijn van regisseur Paul Greengrass is de film zeer bewegelijk opgenomen. Hoe meer actie, hoe beweeglijker het camerawerk. In HD pakt dit prima uit. Het beeld is namelijk prachtig in kleur en prima in scherpte. De licht zichtbare ruis geeft het geheel een mooie filmische en wat grauwere uitstraling; iets dat prima past bij de film. De donkere beelden lijken zo nu en dan te stevig en dit zorgt op momenten voor wat minder details. Dit valt bijvoorbeeld op tijdens de nachtelijke achtervolgingsscènes met de nodige zwarte wagens. Maar heel storend mag dit niet genoemd worden. Prima uitgave!

Geluid

Jason Bourne is een heerlijke film wat betreft het geluid, in dit geval geleverd door meerdere tracks zoals een DTS-HD 7.1 en een DTS Headhone: X. Naast de muzikale ondersteuning van John Powell en David Buckley zijn er veel surround effects aanwezig. Deze lopen wel een beetje door elkaar heen; de muziek lijkt de fijne effects te onderdrukken. Dit zal je overigens maar beperkt door hebben tijdens de adrenaline-gedreven actiescènes op de weg.

Bonusmateriaal

Bringing Back Bourne: Een korte terug blik op Damons personage. Hij was al te zien in The Bourne Identity (2002), The Bourne Supremacy (2004) en The Bourne Ultimatum (2007).

Bourne to Fight: Deze bestaat uit de drie korte featurettes Bare-Knuckle Boxing, Close Quarters en Underground Rumble. Achtereenvolgend wordt gekeken naar de handgevechten van Bourne in de film, enkele opnamelocaties en de ondergrondse opnamelocatie voor een vechtscène.

The Athens Escape: In de beginscène moet Bourne ontsnappen uit het drukke Athene. Ondanks de kortere speelduur is deze featurette erg aardig, aangezien onder meer wordt getoond hoe de achtervolging en crashes werden opgenomen.

Las Vegas Showdown: Deze bestaat uit de featurettes Convention Chaos over enkele scènes in de gokstad en Shutting Down the Strip over de enorme achtervolgingsscène in Las Vegas.

Vooral flink wat Bourne-actie; nette schijf

Na de drie eerdere Bourne-films van Paul Greengrass en Matt Damon was het weer uitkijken naar een nieuw deel. Ondanks enkele zeer heftige en pakkende actiescènes weet Jason Bourne niet diezelfde snaar te raken als bijvoorbeeld het alweer bijna 10 jaar oude The Bourne Ultimatum. En dat is toch best jammer.

De heren staan overigens open voor een volgend deel, maar ze houden zich voorlopig even bezig met andere projecten. Deze Blu-ray uitgave is zeker aan te raden. Het beeld en geluid zijn prima en de aanvullende extra's de moeite waard.

NieuwsFilm

meest populair