Algemeen

Neil Blomkamp: Kans op 'Alien 5' is klein

De regisseur is niet heel hoopvol gestemd.

door Jim Pedd om 15:50 in Algemeen
Toen regisseur Neill Blomkamp concept art van Alien 5online gooide, zorgde dat voor opwinding onder de fans. De film zou Sigourney Weavers Ripley terugbrengen en de gebeurtenissen van Alien 3 en de daaropvolgende films negeren. Ondanks dat Alien 5 in eerste instantie groen licht kreeg, werd dat ingetrokken toen Ridley Scott zijn Covenant ging maken.

Sindsdien hebben we vrij weinig gehoord over de kans op een vierde vervolg op Alien. Op Twitter reageerde Blomkamp nu zelf op een vraag van een fan, die vroeg hoe groot de kans was dat de film er zou komen. Daarop reageerde de regisseur kort maar krachtig: "klein".

Het nieuws is enigszins verrassend, als je opmerkingen van zowel Weaver als Michael Biehn in het achterhoofd houdt. De twee vertelden dat de film er in de toekomst nagenoeg zeker zou gaan komen. Maar nu lijkt het er dus op dat het er niet in zit en dat we het voorlopig moeten doen - hoewel dat ook niet heel erg is - met de drie geplande prequels van regisseur Ridley Scott.


48 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Shifty777

Avatar

Jammer, keek meer uit naar deze verfilming dan die van Scott...

Ed Crane

Avatar

Goed nieuws!

benjamin

Avatar

Zat er natuurlijk aan te komen nu Scott terug zelf begint het roer in handen te nemen.

geertvdheide

Avatar

Jammer; ik had wel 's willen zien wat Blomkamp zou hebben gedaan met de film. Maar blijkbaar is er gekozen voor alleen Ridley Scott's komende toevoegingen aan de franchise. In mei maar 's kijken wat hij ervan gebakken heeft.

Kan Blomkamp aan de slag met een vervolg op District 9, iedereen weer blij Smiley face

Decepticon

Avatar

Dit is min of meer al bekend, sinds de aankondiging dat Ridley Scott 3 prequels ging maken.

Ik kijk uit naar de prequels van Scott en ik hoop dat Blomkamp zich kan herpakken met een nieuwe film, wordt wel weer tijd.

YankeeWaRRiaH

Avatar

Newt: Are we gonna sleep all the way home?
Ripley: All the way home.
Newt: Can I dream?
Ripley: Yes, honey. I think we both can.
Ripley: Sleep tight.
Newt: I-ffirmative.

lijkt mij de enige manier om Alien 3 en 4 te bypassen zonder dat ze moeten vergeten worden... als ze beiden een droom waren...

ik kijk wel uit naar een Alien 5

Renegade

Avatar

Toch jammer.

Akke Moeka Hara

Avatar

Jammer, en waarom is dat?? Wie werkt er tegen?
Je hoeft zozeer niet Alien 3 te retconnen, ik ken de synopsis niet van wat Blomkamp wou maken maar kan me dat herinneren over het retconnen.
Ik vind dat Weaver en de hele Ripley poel weg mag blijven, ze was leuk in 1 en 2 en was blij dat ze het loodje legde in 3.
Als Ridley Scott na Covenant er nog 1 wilt gaan maken, mij best maar dat hangt toch echt af van Covenant.
Of Fox heeft een dealtje met Cameron, ik zou zeggen geef die Blomkamp groen licht.
Dat doen ze immers ook met die waardeloze Avatar films die een flinke duit kosten.

SeanDeNiro

Avatar

Kuuuuu ehh ontzettend jammer. Zolang er a klasse regisseurs zich met Alien bemoeien vind ik alles best.

Xenolicker

Avatar

Misschien zou het wereldwijd wettelijk verboden moeten worden, al dat gehak in franchises, geremake en gereboot. Alleen sequels en prequels nog maar toestaan zodat de filmmakers voor de rest gedwongen worden met iets origineels op de proppen te komen. Als je die mensen maar hun gang laat gaan verandert er toch niets - moeten ze niet gewoon tegen zichzelf in bescherming genomen worden evenals het publiek dat toch weer iedere keer dat spul gaat bekijken?!

aac

Avatar

Zal ook weeral politiek zijn he !

Ik zou zeggen laat Scott z'n prequel's afmaken (voor hij dood is)

dat we eindelijk weten wat hij met zijn universum bedoelde (als hij dat uberhaupt zelf wel weet)

En laat Blomkamp tegelijkertijd toch 5 doen , alle fans schreeuwen derom, en willen het verhaal verder zien gaan na Aliens(2) voor het verkeerd ging met de franchise, blomkamp z'n concept klinkt nu eenmaal veelbelovend !

Ed Crane

Avatar

Je spreekt niet namens "alle fans" hoor, er is ook een groep enorme liefhebbers van Alien3, onder wie ik. Laat Blomkamp met z'n poten van die film afblijven.

Xenolicker

Avatar

Ed Crane! Met goeie visuele effecten zou Alien 3 een geweldige film zijn - wat hebben ze dat toch verknoeid!

Moviefreak63

Avatar

Jammer ik had het graag zien gebeuren. Het is inderdaad lang geleden dat ik Michael Biehn in een film heb gezien.
Waar is die beste man gebleven???

nietselam

Avatar

Prometheus was al niet interessant en nu krijgen we een vervolg daar op waarbij geforceerd een connectie wordt gemaakt met de xenomorphs.

Ik heb me nog nooit zo besodemieterd gevoeld als met Alien 3 (de 1e keer dat ik die zag). De hele film heb ik gedacht: dit kan niet waar zijn! Ik had me zo verheugd op een verder avontuur met Newt, Hicks en Ripley en dan doen ze dat. Neemt ook alle charme en spanning weg van het kijken van deel 2 wetende dat ze in de 1e 5 minuten van de volgende film door de wc gespoeld worden. Ik hoop daarom echt dat er nu toch nog een echt vervolg op Aliens zal komen. Ik heb er dan meer vrede mee als dan bijvoorbeeld Ripley zich richting het einde vd film opoffert om Newt en Hicks te redden.

Bintzak

Avatar

@nietselam

Ik ben ook enorme fan van Aliens, ik weet nog goed hoe ik als 12 jarige alien 3 in de videorecorder schoof om mijn helden Ripley Hiks en Newt en een stukje Bisschop in actie te zien snik.

Maar mocht alien 3 een slechte droom zijn hoe gaan ze dan verklaren dat newt ineens een volwassen vrouw is en Ripley en Hiks met de rollator uit hyperslaap komen ze moeten dan minstens 500 jaar hebben rondgezweefd.

Xenolicker

Avatar

Moviefreak63! Indeed, where has he biehn?!

Ed Crane

Avatar

@Xenolicker: Alien3 heeft voor z'n tijd goede effecten, niet voor niets kregen ze er een Oscar-nominatie voor. Als Alien3 geen goede effecten heeft dan heeft Aliens dat nog veel minder.

Ed Crane

Avatar

Juist heel goed dat Hicks en Newt meteen dood gaan.

Xenolicker

Avatar

Ed Crane! Je kunt de Oscars toch niet echt serieus nemen? En dan geloof ik nog niet dat ze voor de visuele effecten een nominatie gekregen hebben. Voor de praktische effecten ja, dát zou begrijpelijk zijn!

Ed Crane

Avatar

In deze kan ik ze wel serieus nemen. Het waren gewoon goede effecten voor die tijd. Ik stoor me er net zoveel aan als de neppe effecten van Aliens: niet.

Xenolicker

Avatar

Ed Crane! Wanneer dat het beste is wat je kunt bereiken met je visuele effecten dan moet je andere oplossingen gaan zoeken en die rotzooi uit je film laten!

Akke Moeka Hara

Avatar

@Ed Crane, genomineerd maar wat zegt dat nou? Een jaar later in 1993 kwam Jurassic Park uit.
Ik denk dat Alien3 tussen de genomineerde stond omdat ze cgi in de film hadden en om het lijstje te vullen, maar verder als je het vergelijkt met Aliens die iets van vijf jaar eerder was opgenomen, is het allemaal bar slecht, dat is geen kwestie meer van smaak maar van pure feitelijkheid dat het gewoon afschuwelijk is.
En buiten dat om is het algemeen bekend dat het volledig mis ging tijdens het maken van de film, filmen zonder script bijv.
Zelfs Stan Winston deed alsof hij niet thuis was, horend van wat een rommel er in Pinewood afspeelde.
De SNES game destijds had nog betere graphics dan de film zelf ;)
Neem dat laatste stukje voor Ripley springt, dat Sulaco ruimteschip dat zogenaamd aankomt, dat is gewoon Thunderbirds achtig materiaal.
Het is gewoon raar dat er een film gemaakt wordt zonder script waar zoveel geld al in zat en zoveel medewerkers had die op de loonlijst stonde maar een richting was onbekend, gewoon raar.

Ed Crane

Avatar

Dan hadden ze Aliens ook niet moeten maken? The Terminator? Enorm veel goede films zijn niet naar standaarden van tegenwoordig; veel films tegenwoordig zijn ook erg nep, maar een ander soort nep: slechte cgi etc. ipv de traditionele optische effecten; maar dat is men gewend dus stoort men zich er minder/ niet aan. Ik de effecten van Alien3 prima, de design is ook erg goed. Terechte oscarnominatie. M'n favoriete David Fincher film.

Ed Crane

Avatar

@Akke:
Dat is allemaal niet waar. Jurassic Park was baanbrekend en was degene die die revolutionaire effecten bracht en ontwikkelde. Ze waren dus niet voor anderen zo even beschikbaar. Alleen voor Spielberg.

Alien3 stond niet in de oscarnominatielijst "omdat ze cgi hadden", want ze hadden geen cgi. Het zijn allemaal praktische en optische effecten, geen cgi, op één heel kort shot van een seconde waarin het hoofd openbarst.

Men deed de effecten vroeger gewoon anders (niet lang daarvoor had je nog de blockbuster RoboCop2 met een lange actieclimax met een stopmotion robot). Dat het "barslecht" zou zijn is niet "pure feitelijkheid", dat is jouw mening als iemand die nu kijkt naar een film van 25 jaar oud. De film heeft een oscarnominatie gekregen voor zijn effecten, dát is een feit.

En als je "Thunderbirds-materiaal" wil zien, moet je Aliens opzetten (ook prima film, klaagt ook niemand bij over de effecten).

Ik ben op de hoogte van de productiegeschiedenis van Alien3. Dat er geen script was is niet waar, er werd 'enkel' constant veel aan herschreven, wat niks zegt over het uiteindelijke resultaat. Gebeurt wel vaker. De film is qua verhaal, karakters, thematiek etc. juist zeer coherent: juist de hele productiegeschiedenis en de jaren die men aan het ontwikkelen van een script voor een derde Alien-film heeft gespendeerd, heeft ervoor gezorgd dat de uiteindelijke film, en vooral de meesterlijke Assembly Cut, zo gelaagd is.

Master Of Films

Avatar

Ed had je de retrospective review van Oliver Harper gezien? Zo ja, wat vind/vond je van zijn review en klopt het wat Harper allemaal zegt? Wellicht dat ongelovigen onder ons een blik op die review moeten gaan gunnen ivm meer achtergrond info.

Ed Crane

Avatar

Ik heb Harpers review wel gezien, maar kan me er eerlijk gezegd niet meer zoveel van herinneren. Niet omdat 'ie niet goed was, hij levert altijd klasse reviews af (ook wanneer ik het niet met'm eens zou zijn). Hij behandelt ook altijd de score vrij uitvoerig (Alien3 heeft erg goede muziek), wat ook een welkom verschil is met andere reviewers.

Akke Moeka Hara

Avatar

Ed Crane, ik begrijp dat jij de film goed vond enz maar probeer je mening niet als feiten te beschouwen of te gebruiken, ik vind sommige films ook super en die bij het gros gezien wordt als troep of met slechte effecten, maar hou feiten voor feiten en doe geen Trumpje trekken hier.
Fincher vond m kut, zelfs na de 2003 bewerking en de studio netzo en eigenlijk wie niet.
En de effecten in Aliens waren ook miniatuur maar wel goed gedaan waarom dan in Alien3 een Thunderbirdje maken.
Terwijl Jurassic Park maybe wat betere cgi kon toveren was een groot deel ook practical effects zoals de raptors en de t-rex dat aan het auto bandje trekt.
En wat beteft het script dat er niet was, google maar, daar zal je zelf lezen op respectabele sites dat filmen gewoon begon zonder enig script.
Velen vinden Godzilla 1998 leuk, feit is het is een crap film.
A Nightmare on Elm Street 2, sommige vinden m leuk, maar blijft een crap film.
Hoe je het ook wend of keert zelfde geld voor Alien3.
Maar laten we het wel realistisch houden en de grens van crap niet overschrijden dmv je gelijk te behalen.
Iedereen heeft zo zijn guilty pleasures.

Akke Moeka Hara

Avatar

En ik kijk AVP zo nu en dan omdat ik het aantrekkelijk vind en het me trekt, maar het is gewoon een slechte film.
Zelfde vind ik dat van Alien3, zeer geloofwaardig verhaal en opzet, maar een slechte film en vooral als derde die beweerd op de cover 3 times the danger 3 times the horror en 3 de weet ik het wat.
Feiten en subjectieve meningen kunnen heel goed bestaan in onze werelden.

Ed Crane

Avatar

"Ed Crane, ik begrijp dat jij de film goed vond enz maar probeer je mening niet als feiten te beschouwen of te gebruiken,"

Dat doe ik niet, jij bent degene die je mening/ visie als feitelijk begon te bestempelen.

Je hoeft mij niks uit te leggen over de productie van Alien3, ik ken de geschiedenis ervan goed. Ik ken ook de vele verschillende scripts.

Dat Fincher na die helse productie de film 'onterft' vind ik begrijpelijk. Ook is hij extreem perfectionistisch terwijl hij hier met anderen moest werken en constant zichzelf moest verdedigen, dus dat hij er niet tevreden over is is logisch. Toch maakt wat een regisseur van een film vindt niks uit, het zegt niets over de kwaliteit van het eindresultaat, alleen dat een regisseur er niet tevreden over is. En dat is ook logisch, al was het alleen maar omdat er zoveel uit werd geknipt. Maar de film past inhoudelijk ook zeer goed in z'n oeuvre, het is toch duidelijk een Fincher-film.

Ed Crane

Avatar

De effecten van Aliens zijn juist erg nep. De rear projection, miniaturen en zwarte lijnen van het optisch over elkaar zetten van verschillende lagen vliegen je om de oren en de Queen was een houterige pop. Toen Bishop in tweeën gereten was en hij Newt pakte, zag je zelfs dat de acteur in een gat in de vloer stond...

But who cares, de film is goed.

aac

Avatar

Oeps duidelijk wat verschillende meningen Smiley face
@Ed Crane Alien3 is idd wel beter qua FX dan Aliens idd.
En over smaken valt niet te twisten, Alien3 verhaal is miss ook nie slecht bedacht, maar is gewoon andere stijl, sfeer.
Maar je ziet toch best veel Aliens aanhangers he ;)

Ed Crane

Avatar

Ja dat vind ik ook zo goed aan de (oorspronkelijke) reeks, dat ze allemaal verschillend zijn, elke film is weer een hybride met een ander genre en heeft een andere stijl.

Dat is voor mij nóg een raden dat ik een Blomkamp-reboot niet zie zitten: hij wil weer 'terug' naar Alien en Aliens, in plaats van iets nieuws. Ik vrees dat zijn film een The Force Awakens onder de Alien-films zal worden. Als hij perse een Alien-film wil maken, maak dan een echte deel 5, dus zich dus afspeelt na deel 4.

Akke Moeka Hara

Avatar

Denk dat de geschiedenis feitelijk is als het bijv. gaat over Alien3, ik verwoord dat alleen maar.
En Aliens effecten slechter dan die in Alien 3? Haha geloofwaardigheid vloog daar toch ff de deur uit.

Ed Crane

Avatar

Nou aac je hoort het, daar gaat onze geloofwaardigheid ;)

Ik ben goed op de hoogte van de feiten hoor. Hoe stel jij het je voor? Dat ze de hele film geïmproviseerd hebben?

Ed Crane

Avatar

Ik zou zeggen, kijk Aliens dan nog maar eens een keer... En dan niet de BluRay-versie, die is digitaal bewerkt omdat dat de film dat wel kon gebruiken.

Xenolicker

Avatar

De Crane! Dat zouden ze dan ook met Alien 3 moeten doen - die visuele effecten aliens zien er echt niet uit!

Master Of Films

Avatar

Ed Crane "En dan niet de BluRay-versie, die is digitaal bewerkt omdat dat de film dat wel kon gebruiken."
Bedoel je de remaster uit 2010/2011?

aac

Avatar

Sja zijn de FX uit die 80's en 90's film niet allemaal wat achterhaald tegenwoordig ?
We denken der duidelijk allemaal verschillend over Smiley face
In alle geval persoonlijk hou ik van militaire toestanden in films, en van SF vandaar mijn voorkeur voor Aliens, en hoop dat er terug ooit wat gedaan wordt met de colonial marines.
van mij mag er idd een Alien Force awakens gemaakt worden ja, ben wel voor nostalgie ;)
Maar het Alien universum is ook groot genoeg om nog andere verhaallijnen uit te werken he, zodat er voor elk wat wils is

Akke Moeka Hara

Avatar

En moet ik dan de originele Aliens kijken en daarna de 2003 herstelde Alien3?
Of allebei in de originele versie?

Ed Crane

Avatar

Xenolicker "De Crane! Dat zouden ze dan ook met Alien 3 moeten doen - die visuele effecten aliens zien er echt niet uit!"


Nee ik vindt't prima, de wat mij betreft enige legitieme reden om een film zoveel jaar later na te bewerken is als je een acteur die de bovenste helft van een robot moet voorstellen, in een gat ziet staan zoals bij Aliens.

Ed Crane

Avatar

Master Of Films "Bedoel je de remaster uit 2010/2011?"


Als dat de BluRay-versie is dan ja. De oudere dvd-versies (2003) zijn niet identiek aan die versies.

Ed Crane

Avatar

Akke Moeka Hara "En moet ik dan de originele Aliens kijken en daarna de 2003 herstelde Alien3?
Of allebei in de originele versie?"


Van allebei gewoon de originele versies op dvd lijken lijkt me het beste als je wilt weten hoe het eruit zag in de tijd dat ze uitkwamen.

Aliens zit vol 'neppe effecten' als rear projection, geschilderde matte paintings, zwarte randen rond objecten (zoals ruimteschepen) wanneer lagen optisch over elkaar zijn gezet, duidelijke schaalmodellen etc. en dus een gat in de vloer waar acteur Lance Hendricks in staat als hij Newt vastpakt wanneer ze uit het ruimteschipt dreigt te worden weggezogen.

Maar boeien dat was normaal in die tijd.

Ed Crane

Avatar

aac "Sja zijn de FX uit die 80's en 90's film niet allemaal wat achterhaald tegenwoordig ?
We denken der duidelijk allemaal verschillend over Smiley face"


Hangt van de type effecten af, maar als men wil (en men wil niet altijd) kun je het er nu echter uit laten zien als je wilt. Maar waar het om ging was niet zozeer tussen nu en toen, maar tussen Aliens en Alien3. Als Alien3 nep is, dan is Aliens echt nep.

aac "In alle geval persoonlijk hou ik van militaire toestanden in films, en van SF vandaar mijn voorkeur voor Aliens, en hoop dat er terug ooit wat gedaan wordt met de colonial marines.
van mij mag er idd een Alien Force awakens gemaakt worden ja, ben wel voor nostalgie ;)
Maar het Alien universum is ook groot genoeg om nog andere verhaallijnen uit te werken he, zodat er voor elk wat wils is."


Uiteraard moet je zelf lekker weten aan welke film je de voorkeur geeft en waarom. Punt is meer dat men zo vaak doet alsof je als Alien-liefhebber als vanzelfsprekend Alien3 slecht zou (moeten) vinden, terwijl er binnen de groep 'hardcore Alien-fans' gewoon een groep is, zij het een minderheid die Alien3 juist erg goed is of zelfs, zoals ik, beter vindt dan Aliens.

Het lijkt erop dat Alien: Covenant al wat meer de kans op gaat van'n Alien meets Aliens.

Xenolicker

Avatar

Ed Crane! Het is net een grote groene Spider-Smurf!

supermutantvirus

Avatar

Aliens 3 was niet veel. Ook toen het uit kwam matige effecten.
Deel 4 vond ik best leuk.

Persoonlijk vind ik ouderwetse effecten veel sfeervoller dan CGI maar dat hangt natuurlijk helemaal af van de creativiteit en talent.

Ik hoop op sentry guns!

NieuwsFilm

meest populair