John Hurt op 77-jarige leeftijd overleden

John Hurt op 77-jarige leeftijd overleden

Een man met een opmerkelijk alomvattende acteercarrière.

De Britse acteur John Hurt is overleden. Hij leed al sinds 2015 aan alvleesklierkanker, maar had zelf in oktober van dat jaar verklaard dat de vooruitzichten goed waren. De kanker zou in remissie zijn en dus was de toekomst hoopvol. Afgelopen juli echter zou de acteur in toneelstuk The Entertainer te zien zijn, maar bleek te zien om dat te doen.

John Hurt had een uitzonderlijk uitgebreide carrière, die over maar liefst zes decennia stamt. Hij begon met acteren in 1962, in de film The Wild and the Willing, maar scoorde pas echt een grote rol in A Man for All Seasons in 1966. In de jaren daarna kreeg hij steeds vaker grote rollen aangeboden.

Hurt werd voor twee Academy Awards genomineerd, met zijn werk in de films Midnight Express (waarin hij Max speelde) en The Elephant Man (waarin hij John Merrick was). Maar de acteur was ook in een heleboel andere films te zien, waaronder Alien, Nineteen Eighty-Four, drie Harry Potter-films, Tinker Tailor Soldier Spy en op dit moment in Jackie. Afgezien van al die films, in totaal meer dan 120, speelde Hurt ook in tientallen series, waaronder recent bijvoorbeeld nog BBC-hit Doctor Who.

Er zijn verder nog drie projecten die Hurt had afgerond, That Good Night, Damascus Cover en My Name Is Lenny. Verder was hij bezig met de opnames van Darkest Hour, waarin hij Neville Chamberlain speelde.

Het privéleven van John Hurt was vrij turbulent: hij trouwde viermaal en kreeg twee kinderen. Daarnaast gaf hij in 2008 toe jarenlang geworsteld te hebben met een alcoholverslaving. Dat doet natuurlijk niets af aan zijn grote bijdrage aan de filmwereld, waarvoor hij in 2012 een speciale Bafta kreeg en in 2015 geridderd werd.

John Hurt werd 77 jaar oud. Hij wordt overleefd door zijn vrouw Anwen Rees-Myers en zijn twee zoons, Alexander en Nicholas.



NieuwsFilm

meest populair