Nieuwe onthullingen over periode tussen 'Return of the Jedi' en 'Force Awakens'

Wat vertelt het boek Empire's End ons?

Met het boek Star Wars: Empire's End brengt schrijver Chuck Wendig een einde aan de trilogie die de tijd tussen Return of the Jedi en The Force Awakens. Uit dat laatste boek kunnen we natuurlijk weer een boel zaken afleiden, waarvan we er hieronder de belangrijkste verzameld hebben.

Chewbacca is vader


Nadat de slag om Endor tegen het Keizerrijk gewonnen is, keert Chewbacca samen met Han Solo terug naar zijn thuisplaneet - Kashyyyk, om die te bevrijden. Dat lukt uiteindelijk ook en Chewie blijft daar enige tijd achter. Hij krijgt dan een zoon en die draagt de naam Lumpawaroo, kortom: Waroo.

Obi-Wan's leugentje

Obi-Wan Kenobi vertelde Luke dat zijn vader vermoord zou zijn door Darth Vader. Dat bleek niet helemaal te kloppen: Vader was immers zijn vader. Later in de films rechtvaardigde Obi-Wan die leugen door te zeggen dat het vanuit een bepaald standpunt geen leugen was. Dat standpunt is nu onthuld door Chuck Wendig, die in zijn boek een gebed toevoegde van de Journal of the Whills:



Kortom: Obi-Wan verwees gewoon naar dat gedicht!

The Gray Force

We kennen al het licht en het duister. Maar sinds Rogue One zijn de aanhangers van de Force niet langer enkel donker of licht. Ook in dit nieuwe boek wordt verwezen naar andere interpretaties dan die van de Jedi en de Sith, namelijk de Gray Force. Dat blijkt uit een gebed dat ergens in het boek voorkomt, waarin daarnaar verwezen wordt. Er wordt gesproken over de "living Force, all hail the light, the dark and the gray".

Admiral Thrawn

Goed, nu wordt het iets gedetailleerder allemaal. Admiral Thrawn is afkomstig uit wat tot de Legends zijn genoemd, maar maakte zijn debuut in het nieuwe canon met een paar afleveringen van animatieserie Star Wars: Rebels en een boek van Timothy Zahn. Thrawns precieze rol in het Keizerrijk werd nog niet duidelijk, maar nu wel. Thrawn blijkt afkomstig te zijn uit de Unknown Regions, waarvan Palpatine dacht dat de Force afstamde. Dat zijn gebieden in de ruimte waar vrijwel niemand van terugkeert. Palpatine blijkt hem gebruikt te hebben, precies om die regionen te kunnen verkennen. Maar dat niet alleen - in het geval van zijn dood, moesten de overblijfselen van het Keizerrijk hun toevlucht nemen in die onbekende regionen, op zoek naar een nieuw sterrenstelsel om over te heersen. Precies dat gebeurt dankzij de kaarten die Thrawn wist te maken.

Battle of Jakku

Met het verdwijnen van de overblijfselen van het Keizerrijk in die onbekende regionen blijkt ook de Battle of Jakku te maken te hebben. Palpatine vond dat als hij niet mocht heersen over het sterrenstelsel, niemand dat dan mocht doen. En dus was het zijn plan om de vloot van de Nieuwe Republiek naar Jakku te lokken en de complete planeet, samen met de legers van de Republiek, op te blazen. Dat plan mislukte, maar leidde wel tot het ontstaan van de First Order.

Ontstaan First Order

Het is namelijk Admiral Rae Sloane die na de Battle of Jakku de macht overneemt. Zij is trouw aan de idealen van het Keizerrijk, maar gelooft niet in het plan van Palpatine om dan maar meteen iedereen te vernietigen. En dus gaf zij het volgende missiestatement vrij: "Het is tijd om opnieuw te beginnen. [...] Dit is ons eerste bevel. Om opnieuw te beginnen. En het ditmaal goed te doen." Dat eerste bevel verwijst natuurlijk naar de naam van het vernieuwde Keizerrijk, de First Order.

Supreme Leade Snoke

De grootste onthulling vindt echter plaats rond de oorsprong van Supreme Leader Snoke. De Aftermath-boeken hebben al meerdere hints gegeven rond de oorsprong van het personage. Die leek duidelijk verbonden te zijn met de Unknown Regions. Palpatine begon op een gegeven moment boodschappen te krijgen van een gebied ver buiten het bekende sterrenstelsel. Dat vormde het begin van zijn plannen om te zoeken naar de oorsprong van de Force, maar het was een duistere kracht die hij voelde. Snoke zou uit die regio afkomstig zijn.

Dan nog wat speculatie: er wordt impliciet naar gehint dat Snoke zelf de reden is waarom Palpatine missies naar de Unknown Regions stuurde. Hij zou vanuit die regio visioenen naar Palpatine gestuurd hebben, die informatie over de Sith bevatten. Ook zou het kunnen dat Snoke het Keizerrijk lang in de gaten hield en wilde beschermen tegen de Jedi, en om die reden contact opnam met Palpatine.

NieuwsFilm

meest populair