Muziek en film gaan samen in EYE

Eyeshadow: maandelijks films en bands in EYE vanaf 25 maart.

Eyeshadow is een nieuwe maandelijkse serie op zaterdagavond, met coole, rare en opwindende films, live optredens en bar.

Eerst naar de film, daarna naar het optreden in IJlounge: Eyeshadow selecteert elke maand een moderne klassieker met eigen smoel en een uitgesproken soundtrack. Na afloop een live optreden met muziek die aansluit bij de film.  

Al sinds de uitvinding van de film beïnvloeden en versterken cinema en muziek elkaar. Reden voor EYE om de nieuwe serie Eyeshadow te starten waarin een uitgekiende combinatie van deze twee centraal staat. Verwacht indie klassiekers van grofweg 1990 tot nu, met na afloop spraakmakende op maat gesneden live-acts in de lijn van de film. De aftrap van Eyeshadow is op zaterdag 25 maart met de film Drive, gevolgd door een optreden van zangeres BEA1991 (hierboven afgebeeld).
 

Bekijk de afbeelding

Acts en films worden gematched aan de hand van iets wat film en band verbindt. Soms zijn het de lijzige synths uit de soundtrack, een andere keer is het de melancholische sfeer, maar het kan ook de rauwe verhaallijn zijn of persoonlijke keuze van de band die de combinatie bepaalt.

Zo slingert het programma van de eerste zes edities je alvast heen en weer tussen broeierige actiethrillers en mysterieuze sciencefiction en van spacy synthesizers tot knalharde punk. In de eerste zes edities komen onder meer Donnie Darko, Jo Goes Hunting, The Virgin Suicides, Amber Arcades, Wild at Heart en St. Tropez aan bod.
 
Programma


Zaterdag 25 maart:
Drive (2011) & BEA1991
Drive is de broeierige, stijlvolle actiethriller met Ryan Gosling als stuntcoureur in Hollywood, die bijverdient als bestuurder van vluchtauto's in het criminele circuit. De Amsterdamse zangeres BEA1991 is bezig internationaal naam te maken met haar elektronische pop/R&B.

Zaterdag 29 april:
Donnie Darko (2001) & Jo Goes Hunting
Het mysterieuze sf-drama Donnie Darko kruipt diep onder je huid. De gekwelde tiener Donnie Darko is de enige die weet dat de wereld over 28 dagen ten onder gaat. Geen geschiktere band voor Donnie Darko´s weirde ontregeling van feit en fictie dan Jo Goes Hunting. Met synthesizers, spacey gitaren en een grommend-lijzige stem creëert hij een magisch, dromerig geluid.
 

Bekijk de afbeelding

Zaterdag 20 mei:
The Virgin Suicides (1999) & Amber Arcades
The Virgin Suicides is het dromerige en licht-melancholische debuut van Sofia Coppola over vijf beeldschone zusjes wier zelfmoord in nevelen blijft gehuld.  Amber Arcades maakt melancholische folk ballads. In New York nam ze eerder al een dromerig popalbum op, een mix van door kraut geïnspireerde drums, gitaren en fuzzed-out orgels.

Zaterdag 17 juni:
Any Way the Wind Blows (2003) & Dollkraut
dEUS-zanger Tom Barman trok de aandacht met zijn regie van het speelse Any Way the Wind Blows, waarvan de handeling wordt voortgestuwd door de muziek van Square Pusher, Charlie Parker, Mingus en anderen. Dollkraut haalt zijn inspiratie uit vroege elektronica, exotische psychedelica, Turkse discomuziek, spacy synthesizers en wave.
 
Zaterdag 29 juli:
Submarine (2010) & Moon Tapes
Submarine is een aanstekelijke tragikomedie over de pientere 15-jarige Oliver Tate, die zichzelf beschouwt als een literair genie. Deze zomer heeft hij twee doelen voor ogen: het wankele huwelijk van zijn ouders redden en zijn maagdelijkheid verliezen. De psychedelische popdeuntjes van Moon Tapes doen denken aan dromerige shoegaze.
 
Zaterdag 26 augustus:
Wild at Heart (1990) & St. Tropez
In Wild at Heart springen het zwaar verliefde stel Sailor en Lulu in de auto en racen naar New Orleans om daar de bloemetjes buiten te zetten. De leden van Go Back To The Zoo besloten om een nieuwe achtpunk-band te beginnen: St. Tropez.

NieuwsFilm

meest populair