Alles over 'Alien: Covenant'

Alles over 'Alien: Covenant'

Nieuwste toevoeging aan de horrorfranchise van Ridley Scott.

De nieuwste toevoeging aan de Alien-franchise gaat deze week eindelijk in première: Alien: Covenant. Het belooft een behoorlijk prima film te worden, en ook eentje die lessen uit het verleden neemt en toepast op de horrorfranchise. In deze special vertellen we je alles wat je over de film moet weten voordat je naar de bioscoop gaat. Mocht je benieuwd zijn welke films nog meer in de bioscoop draaien deze week en de komende weken, kan bekijk dan hier onze maandtips.

Alien: CovenantBekijk de afbeelding

Regie: Ridley Scott | Cast: Michael Fassbender (David / Walter), Katherine Waterston (Daniels), Billy Crudup (Oram), Demían Bichir (Lope), Danny R. McBride (Tennessee) e.a. | Scenario: John Logan, Dante Harper | Speelduur: 122 minuten | Genres: Horror, Sci-Fi, Thriller | Kijkwijzer: 16

Op weg naar een afgelegen planeet aan de andere kant van de Melkweg ontdekt de bemanning van het kolonie schip Covenant iets dat lijkt op een niet in kaart gebracht paradijs. In werkelijkheid is het een duistere en gevaarlijke wereld. De enige inwoner is de "synthetische" David, overlevende van de gedoemde Prometheus expeditie.

Toekomst van de franchise

Toen Ridley Scott de Alien-franchise in 2012 nieuw leven inblies met Prometheus, was nog niet zeker wat de toekomst zou brengen. Nu is de regisseur daar een stuk zekerder over. Er is namelijk al een vervolg aangekondigd: Alien: Awakening. Die film moet een stapje terugnemen, voordat we dichterbij de originele Alien (1979) komen.

"Er komt er nog een, voordat we letterlijk en logisch, uitkomen bij de originele Alien," vertelde regisseur Scott een tijd geleden over Awakening. De volgorde is als volgt: "Eerst hebben we Prometheus, daarna Awakening en dan Covenant. De plek waar het kolonieschip naar op weg is, is vrij cruciaal."

Na Awakening volgt voor zover op dit moment bekend, nog één film. Oorspronkelijk had Ridley Scott er veel meer in gedachten en wilde hij nog minstens vier extra films in de franchise maken. Wellicht dat men nu het verhaal goed uitgewerkt heeft en tot de conclusie kwam dat vier films echt teveel van het goede zou zijn. Maar voordat het zover kan zijn, is het nog aan Covenant om goed te presteren. Aan recensies zal dat niet liggen:

Eerste reacties

Uit de score op RottenTomatoes blijkt dat Alien: Covenant prima ontvangen wordt. Het is volgens critici, die gemiddeld een 6,3 geven, een "nieuwe bevredigende ronde van ruimtehorror in kleine ruimtes, al gaat de franchise met Covenant geen nieuwe richting op."

Box office prestaties

De buzz is positief rond Alien: Covenant. De trailers schetsen een beeld van een film die terug gaat naar de wortels van de franchise en weer enge horror bevat. Geen wonder dus dat de voorspellingen positief zijn. Verwacht wordt een openingsweekend van 35 miljoen dollar in de Verenigde Staten, en een totale verdienste daar van 90 miljoen dollar. Daarmee zou de film het minder goed doen dan voorganger Prometheus, maar hij was goedkoper om te maken en dus is er ook minder nodig om hem winstgevend te maken.

Trivia

De eerste Alien-film die uitkomt na het overlijden van H.R. Giger, die de Xenomorph ooit vormgaf. | De titel van de film was oorspronkelijk Alien: Paradise Lost. | Opgenomen in 74 dagen met een productiebudget van 111 miljoen dollar.



NieuwsFilm

meest populair