Wonder Woman 'women only' screening zorgt voor de nodige ophef

Wonder Woman 'women only' screening zorgt voor de nodige ophef

En Patty Jenkins laat zich uit over haar vertrek van 'Thor: The Dark World'.

De Alamo Drafthouse, een Amerikaanse cinemaketen, staat bekend om zijn speciale filmvertoningen. Zo heeft de keten bijvoorbeeld al stomme films vertoond terwijl een live band muziek speelde, hetzelfde eten geserveerd als dat wat de bioscoopgangers in de film zagen en er wordt ook altijd streng opgetreden tegen bioscoopbezoekers die tijdens de film op hun telefoon zitten. Nu mogen ze weer iets aan dit lijstje toevoegen, namelijk een 'women only' screening van DC's nieuwste Wonder Woman, al valt dit lang niet bij iedereen even goed in de smaak...

Alamo Drafthouse kondigde het project als volgt aan: ''Wij verontschuldigen ons bij de mannen, maar omarmen voor een speciale avond de 'girl power' door deze voorstelling alleen te maken voor vrouwen. En wanneer we zeggen alleen vrouwen bedoelen we dat ook; iedereen die deze avond, bij deze vertoning, aanwezig zal zijn, is vrouw en dat geldt tevens voor ons personeel''. Hoewel sommige mannen op internet het een goed en origineel idee vinden, denken anderen juist dat dit niet kan.

Zo gaan er op het internet de nodige reacties rond dat dit niet gaat, seksistisch en dweepzuchtig is. Sommige mannen voelen zich hierdoor gediscrimineerd en reageren er dus ook negatief op: ''Dit is tegen de gelijkheid waarvoor ik sta'' of ''Als vrouwen dit privilege krijgen, dan eis ik dat de mannen ook een 'men only' screening krijgen'' en ''Dit gaat nooit lukken, let maar op!'' Het tegendeel bleek waar te zijn; binnen twee uur was elk kaartje verkocht. Het succes zorgde er zelfs voor dat er nu al een tweede, soortgelijke vertoning staat gepland.

Sommige mannen vinden de negatieve groep lachwekkend en moedigen Alamo juist aan vaker zulke 'women only' screenings te organiseren: ''Ze moeten zich niet zo aanstellen, vrouwen mogen ook hun eigen leven leiden en privé dingetjes doen''. De bioscoop keten reageerde zelf ook op het commentaar: ''Het heeft niks te maken met seksisme en ongelijkheid; dit is een viering van een personage dat al sinds 1940 heel belangrijk is voor veel vrouwen''.

Patty Jenkins, de regisseur van Wonder Woman, liet zich er niet over uit, maar heeft wel laten weten wat ze ervan vond toen ze werd vervangen door Alan Taylor om Thor: The Dark World te regisseren: ''Ik denk dat ik een geweldige Thor film had kunnen maken, maar ik wilde mijn verhaal vertellen, niet dat wat Marvel van plan was''. Wegens creatieve meningsverschillen ging het dus niet door, maar daar heeft Jenkins zich nu over heen gezet: ''Als ik er nu op terugkijk, weet ik dat het de beste beslissing is geweest. Ik was er gewoon de juiste regisseur niet voor en als ik de film wel gemaakt zou hebben, dan zou ik nooit in aanmerking zijn gekomen voor Wonder Woman. Dus ik heb er zeker geen spijt van!''



NieuwsFilm

meest populair