Emilia Clarke over seksisme in Hollywood

Emilia Clarke over seksisme in Hollywood

En ze laat zich kort uit over haar rol in Han Solo.

Emilia Clarke, een van de belangrijkste personages in de uiterst populaire HBO serie Game of Thrones, mag dan wel een koningin spelen, in het echte leven wordt ze ondanks haar sterrenstatus nog vaak met seksisme geconfronteerd: ''Ik voel me zelf best wel naïef door dit zo te zeggen, maar het is eigenlijk gewoon een vorm van racisme. Je weet dat het er is, maar als je er echt op begint te letten merk je pas dat het werkelijk overal is. Ik bedoel, worden we echt anders behandeld omdat we borsten hebben? Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Het heeft lang geduurd voordat ik erachter kwam hoe erg het eigenlijk is, maar het gebeurt gewoon dagelijks, ook in mijn leven''.

Ook al is de actrice meerdere malen in Game of Thrones naakt verschenen, ze zegt dat dat haar personage er absoluut niet minder op maakt: ''Dat weerhoudt me er nog niet van om een feministe te zijn. Want weet je wat? Ik draag mascara maar ik heb ook een hoog IQ, velen geloven dat deze twee dingen niet hand in hand kunnen gaan, maar het tegendeel is al vaak genoeg bewezen''. Haar Game of Thrones personage begint dan ook met een lage status en de nodige problemen, maar werkt zich binnen een paar seizoenen helemaal naar de top.

Nu Clarke er achter is gekomen hoe groot het verschil is tussen mannen- en vrouwenrechten in Hollywood, heeft ze besloten zich nog meer in te zetten voor gelijkheid: ''Vrouwen zijn vaak veel betere leiders dan mannen. En ik ben geweldig trots en dankbaar dat ik zo'n personage mag spelen. Iedereen die denkt dat vrouwen niet nodig zijn in de politiek moet nog maar eens goed om zich heen kijken, want we hebben de vrouwen ook zeker even hard nodig''.

Buiten het zevende seizoen van Game of Thrones, dat volgende maand uitkomt, zal de actrice ook te zien zijn in de Star Wars spin-off van Han Solo. Ook al hebben we hier de laatste tijd het nodige negatiefs over gehoord, met o.a. de regisseurs die uit het project zijn gestapt (of misschien zelfs ontslagen zijn) en het feit dat Lucasfilm liet weten niet blij te zijn met de prestaties van hoofdrolspeler Alden Ehrenreich, toch laat de 30-jarige Clarke weten dat het voor haar een geweldige ervaring is. Aldus de actrice: ''Ik mag helaas niet veel verklappen over mijn rol, buiten het feit dat ik een super gaaf personage speel. Dat is alles wat ik er over kan zeggen, anders word ik dadelijk nog eens afgevoerd door de stormtroopers'' grapte ze.

NieuwsFilm

meest populair