Alles over 'War for the Planet of the Apes'

Het derde avontuur rond Caesar en zijn soortgenoten.

Het derde avontuur in de Planet of the Apes-franchise draait vanaf donderdag in de bioscoop: War for the Planet of the Apes. Vandaag vertellen we je alles wat je over die film moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. Mocht je benieuwd zijn welke films nog meer in de bioscoop draaien deze week en de komende weken, kan bekijk dan hier onze maandtips.

War for the Planet of the ApesBekijk de afbeelding

Regie: Matt Reeves | Cast: Andy Serkis (Caesar), Woody Harrelson (Colonel), Judy Greer (Cornelia), Steve Zahn (Bad Ape), Karin Konoval (Maurice) e.a. | Scenario: Mark Bomback, Rick Jaffa e.a. | Speelduur: 140 minuten | Genres: Actie, Avontuur, Drama | Kijkwijzer: 12

Caesar (Serkis) en zijn apen worden in een dodelijk conflict gedwongen met een leger van mensen geleid door een meedogenloze kolonel (Harrelson). Nadat de mensapen enorme verliezen lijden, worstelt Caesar met zijn duistere instincten en begint hij aan zijn eigen mythische zoektocht om zijn soort te wreken. Wanneer Caesar en de kolonel uiteindelijk oog in oog met elkaar staan, nemen ze het tegen elkaar op in een episch gevecht dat het lot van beide soorten zal bepalen, en de toekomst van de planeet zal beslissen.

Planet of the Apes

Met War for the Planet of the Apes komt er een einde aan het verhaal van Caesar, dat begonnen werd in Rise. Producent Peter Cherning aan het woord: "Van het begin af aan, zagen we dit altijd als een driedelig verhaal. Dat begon met de geboorte van Caesar, liet zien hoe hij van een onschuldige held veranderde in de slimme, meelevende leider die nu getest wordt en kan groeien en zelfs nog heldhaftiger kan worden. In een wereld waarin intelligente apen geboren worden, moest er wel conflict met de mensen komen. En dat is de plek waar we beland zijn. Het is de apotheose van Caesars verhaal, en je ziet hem worstelen, je ziet zijn ziel. Dat wilden we altijd al doen met de reeks, kijken naar wat ons inspireert en helpt denken over wat het betekent om mens te zijn."

En scenarist Mark Bomback: "Met dit derde verhaal wilden we Caesar naar een punt brengen waarvan we dachten dat hij er nooit heen zou gaan. Het was totaal verrassend omdat niemand zou denken dat Cesar ooit haat zou kunnen voelen voor de mens en toch is dat zo. We zijn nu op een plek waarop dat mogelijk is, dat hij de haat die Koba, de voormalige laboratoriumchimpansee voelde. Het is angstaanjagend voor iedereen om hem heen, omdat Caesar altijd het morele centrum van de groep was. En als hij op moraal gebied de controle verliest, wat gebeurt er dan met de hele samenleving? Dat is waar de film uiteindelijk om draait."

Eerste reacties

War for the Planet of the Apes is goed ontvangen. 92 procent van de critici is te spreken over de film, stelt RottenTomatoes. Gemiddeld krijgt de film een 8,2 en de consensus is als volgt: "War for the Planet of the Apes combineert adembenemende visuele effecten en een krachtig, gevoelig narratief, om deze geherstarte trilogie tot een krachtig - en echt blockbuster - einde te brengen."

Box office prestaties

Van War fort he Planet of the Apes wordt verwacht dat er een openingsweekend van 50 tot 60 miljoen dollar is. Daarmee zou de film prima openen, maar lang niet zo goed als zijn voorganger. Die verdiende in de Verenigde Staten zo'n 72 miljoen dollar in zijn eerste drie dagen. War gaat vermoedelijk uiteindelijk 155 miljoen dollar verdienen in de VS. Aangezien de opbrengst van de franchise voor 30 procent uit de VS komt, gaan we van de rest van de wereld uit van nog eens 362 miljoen dollar. Dan zou het totaal uitkomen op 557 miljoen dollar en is dat een prima prestatie, maar lang niet zo goed als de voorganger, Dawn (die op 710 miljoen dollar eindigde).

Trivia

Er staat al een vierde Planet of the Apes-film gepland. | De achtste film in de franchise. | Een geinig detail in de films is de manier waarop Caesar kan praten, waar hij ooit begon met maar een paar woorden, kan hij nu bijna praten zoals een mens dat kan.



NieuwsFilm

meest populair