Featured

Alles over 'Dunkirk'

De nieuwe Christopher Nolan draait eindelijk in de bioscoop!

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Jim Pedd om 20:52 in Featured
Het is alweer drie jaar geleden dat we naar een Nolan-film konden in de bioscoop, maar donderdag is het weer zover. Dan draait Dunkirk in de bioscoop. Vandaag vertellen we alles over die film! Mocht je benieuwd zijn welke films nog meer in de bioscoop draaien deze week en de komende weken, kan bekijk dan hier onze maandtips.

Dunkirk

Regie: Christopher Nolan | Cast: Tom Hardy (Farrier), Kenneth Branagh (Commander Bolton), Mark Rylance (Dawcett), Harry Styles (Alex), James D'Arcy (Captain Winnant) e.a. | Scenario: Christopher Nolan | Speelduur: 107 minuten | Genres: Actie, Drama, Historisch | Kijkwijzer: 12

Dunkirk opent met honderdduizenden Britse en geallieerde troepen die omringd worden door de vijand. Ze zitten gevangen op het strand met hun rug naar de zee gekeerd. Het lijkt een onmogelijke situatie nu de vijand hen van alle kanten heeft ingesloten.

De echte operatie Dynamo

Het verhaal van Dynamo begint eind mei 1940, als de Britse, Franse, Belgische en Canadese troepen teruggedrongen worden naar het strand van Duinkerke. Engeland lag maar 42 kilometer verderop, maar was onbereikbaar door de zee. Daar komt bij dat de grote Britse marineschepen niet dichtbij genoeg konden komen door het ruwe water en dus zaten de mannen vast op het strand. Het was daarop aan kleine bootjes om te helpen bij de operatie en als non-militaire vloot richting het vasteland te varen om daar de soldaten op te pikken.

"Het was een gigantische gebeurtenis die nog altijd internationale significantie heeft," legt historisch consulent Joshua Levine, die aan de film meewerkte, uit. "Alles dat gevierd wordt over de Tweede Wereldoorlog - in Engeland, in de Verenigde Staten - had nooit plaats kunnen vinden zonder deze evacuatie. Het was ongelofelijk belangrijk. Als de Britse soldaten gedood waren of gevangen genomen, zou Engeland zich vrijwel zeker overgegeven hebben en zouden we nu in een andere wereld leven. Voor mij draait Duinkerke om het bewaken van de vrijheid. Zodra die schepen vertrokken, had de wereld een kans."

Eerste reacties

De eerste reacties op Dunkirk zijn laaiend enthousiast. Nolan koos ervoor een gestroomlijnde film te maken, die nog geen twee uur duurt, en behoorlijk chaotisch is. Dat heeft gewerkt, want critici reageren positief op de film. De actie is strak, het geluid is goed en de film is een erg spannende zit. Enige probleem is dat de personages niet zo sterk zijn als je zou hopen.

Box office prestaties

Er wordt een wat matig weekend voorspeld voor Dunkirk. Gedacht wordt dat de film in de VS opent met 30 tot 40 miljoen dollar, niet heel veel. Tegelijk haalde Interstellar in zijn eerste drie dagen ook maar 47 miljoen dollar op en kwam het met de opbrengst goed. Dus de zorgen zullen niet heel groot zijn bij filmstudio en geldschieter Warner Brothers.

Verwacht wordt dat Dunkirk in de Verenigde Staten uiteindelijk ongeveer 140 miljoen tot 160 miljoen dollar omzet. De internationale verdienste van een Nolan-film maakt meestal bijna 70% van het totaal uit, dus dan zou de film nog eens 326 tot 373 miljoen dollar opbrengen. Zo bezien wordt het een prima presterende film, maar niet zo goed als voorgaande films van de regisseur.

Trivia

Deels opgenomen op en boven het IJsselmeer. | Nolan kreeg 20 miljoen dollar aan salaris, de grootste deal sinds Peter Jackson zoveel kreeg voor het maken van King Kong (2005). | Voor het filmen van de evacuatie werden 1.500 figuranten gebruikt.11 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Banned

Avatar

Het geluid is goed ???

nooffencetaken

Avatar

Volgens mij is dat vragen naar de bekende weg Banned.
Nolan - Zimmer combinatie is GOUD!!!!

Banned

Avatar

Ja maar Nolan zijn films werden in het verleden altijd bekritiseerd omwille van onverstaanbare dialogen. (Iets wat mij niet opgevallen was toen). Hoe dan ook zal er vooral kritiek komen op het feit dat de personages niet worden uitgediept of een backstory meekrijgen maar eerlijk?Dit was Nolan z'n bedoeling. Hij wil dat je zelf zo'n soldaat bent op dat strand en net als de personages in de film er middenin wordt gegooid. De personages de film kennen elkaar ook niet en bevinden zich niet in de situatie om even lekker een praatje te slaan en hun hele leven te vertellen, zeker niet op de korte tijdspanne waarin ze samen zijn.

NiekG

Avatar

Donderdag zijn we erbij. Zeer benieuwd.

Master Of Films

Avatar

En bedankt WB voor het NIET!!!! uitbrengen van de 70mm. :(

Goov25

Avatar

banned "Dit was Nolan z'n bedoeling. Hij wil dat je zelf zo'n soldaat bent op dat strand en net als de personages in de film er middenin wordt gegooid. De personages de film kennen elkaar ook niet en bevinden zich niet in de situatie om even lekker een praatje te slaan en hun hele leven te vertellen, zeker niet op de korte tijdspanne waarin ze samen zijn."

Dat dus!

YankeeWaRRiaH

Avatar

zondag IMAX Brussel... ik kijk er naar uit!

Wilskracht

Avatar

Wat een metacritic en rotten tomatoes scores! Dit zal vast wel een oscar nominatie worden voor geluid, cinematografie, editing en beste regisseur.

Banned

Avatar

Niet alleen een hoge gemiddelde score maar de recensies zelf zijn overdreven positief. Er is trouwens nu nog maar 1 recensie slecht en als je die leest luidt de commentaar dat er te weinig vrouwen en geen humor in de film zaten... en nog een hoop onzin.

GreenHornet

Avatar

als ik het zo begrijp is dit gewoon een non stop oorlogsfilm. Gewoon genieten zonder na te denken.

ThomasOMalley

Avatar

Vroeger had je bij Mortal Kombatspellen altijd een knopje waarmee je het bloed kon activeren. Hoewel ik persoonlijk graag een r-rated knopje zou willen toevoegen bij Dunkirk, begrijp ik uit de recensies dat dit geen echte dealbreaker is.
Ben erg benieuwd.

nieuwslaatste nieuws

meest populair