Jar Jar Binks acteur vertelt hoe belangrijk het personage is voor de filmgeschiedenis

Jar Jar Binks acteur vertelt hoe belangrijk het personage is voor de filmgeschiedenis

Jar Jar Binks was namelijk de 'aller-eerste'...

Bijna iedereen kent Jar Jar Binks wel, het Star Wars personage dat in The Phantom Menace geïntroduceerd werd door George Lucas, maar erg populair was hij niet... Het sullige personage werd namelijk niet bepaald goed ontvangen, tot verdriet van Ahmed Best, de vertolker van Jar Jar. Toch vindt Best dat Jar Jar een uiterst belangrijk personage is, niet alleen in de Star Wars franchise, maar zelfs in de filmgeschiedenis in zijn algemeenheid.

Er wordt nu eigenlijk alleen nog maar over het personage gegrapt, maar misschien vergeet men daarbij wel dat Jar Jar Binks het eerste 'fully-computer-generated supporting character' überhaupt in een film was. De verschijning van Jar Jar betekende eveneens een gigantische stap in voor de toentertijd nieuwe CGI motion-capture technologie. Best speelde namelijk Jar Jar in een kostuum en ook al zijn de effecten heel wat minder gelikt dan bijvoorbeeld in Avatar of Planet of the Apes, Best was met Jar Jar wel de eerste.

Best liet zich er recentelijk op Twitter over uit, aangezien de nodige mensen denken dat Andy Serkis met mo-cap is begonnen in zijn rol als Gollum/Smeagol in The Lord of the Rings trilogie, maar het eerste deel, The Fellowship of the Ring, verscheen pas twee jaar na The Phantom Menace. Aldus Best: ''Ik weet niet hoe ik het hierover kan hebben zonder dat ik bitter of verdrietig klink, maar ik heb echt het gevoel alsof ik vergeten ben. Ik heb heel veel respect voor de geweldige Andy Serkis, maar ik vind het jammer dat we het nooit over Jar Jar hebben wanneer we over motion capture spreken''.

Best kreeg hierover heel wat steun op het internet, waar hij uitgebreid op reageerde: ''Ik wil iedereen bedanken voor alle berichtjes. Het is namelijk zo dat Jar Jar heel wat groter is dan ik of de film. Als acteur zet je soms goede rollen neer en soms iets mindere, maar wat hier belangrijk is dat Jar Jar iets compleet nieuws was. Jar Jar heeft een gigantisch grote invloed gehad op de CGI zoals wij die vandaag de dag kennen. Als we Jar Jar vergeten of besluiten te negeren doen we hetzelfde met alle mensen die hebben gewerkt aan zijn personage, alle technici, animatoren, code-schrijvers en producenten. Mensen zoals John Knoll, Rob Coleman en talloze anderen hebben twee jaar gewerkt aan dit personage voordat iedereen het te zien kreeg, dus er is héél veel tijd en werk ingestoken. Ik zie het eigenlijk zo; Jar Jar was de eerste, hij kon lopen en daardoor kon Gollum rennen. Dankzij Gollum's rennen, konden de Na'vi vliegen. Met Jar Jar is dus die hele nieuwe fase ingeluid''.

Jar Jar Binks mag dan niet zo een geliefd personage zijn, op technisch gebied was hij iets totaal nieuws. Hij was voor het laatst te zien in de animatie serie The Clone Wars en zijn lot werd onthuld na Revenge of the Sith.



NieuwsFilm

meest populair