Disney stelt wel zeer strenge eisen voor vertoningen 'Star Wars: The Last Jedi'

Disney stelt wel zeer strenge eisen voor vertoningen 'Star Wars: The Last Jedi'

70 procent van de omzet? Waarom ook niet.

De verwachtingen rond Star Wars: The Last Jedi zijn hooggespannen. The Force Awakens bracht maar liefst 2 miljard dollar op aan de wereldwijde box office, waarvan 936 miljoen dollar uit de Verenigde Staten afkomstig was. Waar studio's normaliter iets meer dan de helft van de omzet die films draaien in de VS krijgen, verandert dat bij The Last Jedi.

De Wall Street Journal stelt dat Disney 65 procent van de omzet vraagt van kaartverkopen voor The Last Jedi. Maar dat is niet het enige dat verandert: Disney eist van bioscopen ook dat de film gedurende minimaal vier weken in hun grootste zaal te zien is. Verder mogen bioscopen geen enkele screening annuleren, tenzij Disney daar expliciet toestemming voor geeft. Gebeurt dat toch, krijgt Disney nog eens 5 procent extra van de omzet.

Volgens de krant gelden de voorwaarden enkel als The Last Jedi in de Verenigde Staten meer dan 500 miljoen dollar verdient. Dat is zo'n beetje een zekerheid: ook spin-off Rogue One overschreed die grens en haalde uiteindelijk 532,1 miljoen dollar op in de Verenigde Staten. Voor bioscopen in de Verenigde Staten is het dus een moeilijke keuze: de film niet draaien (en omzet missen, na een heel slecht jaar), of de film vertonen en dan moeten voldoen aan strenge voorwaarden.

Welke regels voor Nederland gelden is niet zeker, al krijgen filmstudio's gewoonlijk niet die vijftig procent omzet die ze in de Verenigde Staten wel meepakken. Vanaf 13 december draait The Last Jedi in de bioscoop.



NieuwsFilm

meest populair