Celebrity

Lars von Trier's productiebedrijf onderzocht na beschuldigingen seksuele intimidatie

Veel vrouwen zouden er gepest en geplaagd worden.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Rik Timmer om 06:00 in Celebrity
Het door Lars von Trier in Kopenhagen opgerichte Zentropa Films is het doelwit geworden van de Deense overheid naar aanleiding van een krantenartikel. Zij hebben de Working Envoirment Authority opdracht gegeven een zaak te onderzoeken rondom seksuele intimidatie dat al jaren aan de gang zou zijn binnen het productiebedrijf. De Deense krant Politiken maakte het schokkende nieuws in eerste instantie bekend. Negen vrouwen, die bij Zentropa Films hebben gewerkt, hebben hen verteld over de vernederende handelingen die dikwijls plaatsvonden.

De 61-jarige scenarist/regisseur wordt momenteel niet beschuldigd van ongewenste intimiteiten. De man waarmee hij Zentropa in 1992 startte, Peter Aalbæk Jensen, juist wel. Een producente genaamd Meta Louise Foldager Sørensen, die voorheen aan Antichrist en Melancholia werkte, vertelde aan de krant dat alle werknemers op den duur blootgesteld zijn aan seksuele handelingen en pesterijen. Het zou bij de cultuur van de werkplek horen, zo legt ze uit.

Schrijfster en journaliste Anna Mette Lundtofte, die drie jaar bij het bedrijf doorbracht, zegt dat ze met haar eigen ogen zag hoe vrouwelijke werknemers vernederd werden. "Volgens de propaganda van Zentropa zou ik onderdeel worden van een alternatieve werkcultuur, maar in werkelijkheid trof ik een heel ouderwetse machtsstructuur aan."

Jensen, die samen met von Trier 25% eigenaar is van Zentropa Films en in 2016 aftrad als bedrijfsleider, wordt beschuldigd met het betasten van borsten, het geven van billenkoek en het organiseren van diverse seksuele, vernederende daden tijdens een Kerstfeest in het bijzijn van vele mensen. Jonge stagiairs waren voornamelijk het slachtoffer en moesten tijdens het laatstgenoemde evenement tepelklemmen brengen en of uitkleden. Volgens de huidige bedrijfsleider Anders Kjaerhauge zijn de uitgekomen verhalen alarmerend. Men zou nu maatregelen en richtlijnen hebben ontwikkeld om dit te voorkomen en een betere werkplaats te creëren.

Nadat de Deense krant Politiken het artikel publiceerde, meldde Jensen opvallend genoeg dat de beschreven, perverse praktijken waarschijnlijk hebben plaatsgevonden. Hij voegde daar echter aan toe: "In het onderwerpen en vernederen van mensen heb ik geen interesse. Wel in het testen van de grenzen, met name het vinden waar de rode lijn is. Er zijn genoeg momenten geweest dat ik overdreven reageerde of te ver ging. En daar schaar ik me volledig achter. Maar de vraag is of je een leider bent die bemind wordt of niet. En ik ben een leider die bemind wordt."

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

nieuwslaatste nieuws

meest populair