Blu-ray review 'The Dark Tower' - Elba en McConaughey in de King-flop

Blu-ray review 'The Dark Tower' - Elba en McConaughey in de King-flop

Het had zoveel beter gekund.

Regie: Nikolaj Arcel | Cast: Tom Taylor (Jake), Idris Elba (Roland), Matthew McConaughey (Walter), Claudia Kim (Arra), Jackie Earle Haley (Sayre), e.a. | Speelduur: 95 minuten | Bioscooprelease: 24.08.2017 | Recensie: 2,5 sterren

Dit jaar verschenen er twee verfilmingen van Stephen King in de bioscoop. De één scoorde verrassend goed en de ander werd een flop. De eerste is uiteraard IT en de flop is Sony's The Dark Tower met grote namen als Idris Elba en Matthew McConaughey. Regisseur Nikolaj Arcel (A Royal Affair) wist hun talent en de miljoenen aan productiebudget niet om te zetten naar een waardige verfilming van het bekende King-verhaal. Na een hobbelige productiefase zou het eindresultaat teveel afwijken van het bronmateriaal.

In het $60 miljoen kostende The Dark Tower is de laatste Scherpschutter, Roland Deschain, in een eeuwige strijd verwikkeld met Walter - ook bekend als de Man in Black, vastbesloten hem ervan te weerhouden de Donkere Toren om te werpen, die het universum bij elkaar houdt. Met het lot van de werelden op het spel, botsen goed en kwaad in een ultieme strijd en kan alleen Roland de Toren verdedigen tegen de Man in Black.

Sony Pictures Home Entertainment bracht The Dark Tower - goed voor ruim $111,8 miljoen wereldwijd - onlangs op Blu-ray schijf. Hieronder een blik op de uitgave, inclusief de bonusmaterialen.

Bekijk de afbeelding
Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: december 2017 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: Engels Auro-3D | Ondertitels: Nederlands, Engels | EAN: 8712609645781 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: Sony Pictures Home Entertainment

De Blu-ray schijf van The Dark Tower zit vastgeklikt in een standaard Blu-ray keepcase. De hoes maakt duidelijk dat er flink wat extra's zijn toegevoegd en dat de geluidstrack 'Auro-3D' is, iets dat we niet eerder hebben gezien / gehoord. Hierover hieronder meer.

Beeld

De beeldkwaliteit van deze High-Def uitgave van The Dark Tower doet wat... donker aan. Het contrast lijkt te sterk aanwezig, waardoor de kleuren redelijk hard worden, het zwart te fors blijkt en details zo nu en dan verdwijnen in dat zwart. Ook randen van voorwerpen zijn wat grillig. Dit valt vooral op in donkere scènes die zijn gecombineerd met licht of lichtinval. De scherpte ziet er wel netjes uit. De close-ups van gezichten zijn sterk en het geheel doet ook voldoende filmisch aan. Een redelijke schijf, helaas iets te contrastvol.

Geluid

En dan de geluidstrack: Auro-3D. Dit is een moderne track die zich kan meten aan Dolby Atmos, maar welke - na wat online speurtocht - voor een ideale situatie een andere opstelling vereist van de speakers. Dit maakt het uiteraard geen ideale track voor de audiofiel die zich mogelijk eerder zou richten op Dolby Atmos; puur omdat dit formaat veel vaker wordt aangeboden, zeker op Blu-ray uitgaven. De track vertaalt zich naar een DTS-HD 5.1 track en niet naar een Dolby TrueHD 7.1 track zoals bij Atmos. Overigens klinkt de track ruim voldoende, met flink wat geluidseffecten en veel speelse muziek, opgeleverd door onze eigen Tom Holkenborg a.k.a. Junkie XL.

Bonusmateriaal

Sony heeft een mooie reeks bonusmateriaal toegevoegd aan de schijf. Hieronder het overzicht:

Blooper Reel: Een korte track met bloopers en vermaak van de set van regisseur Nikolaj Arcel.

Deleted Scenes: Vier verwijderde scènes van ruim 6 minuten, met de titels Original Walter Intro, Original Dream, Diner/Post Diner en Walk and Talk.

Last Time Around: De meest uitgebreide featurette waarin schrijver Stephen King kijkt naar zijn verhaal The Dark Tower en de vertaling naar het witte doek. Ook geeft hij aan wat hij vindt van de cast en hun optredens.

Stephen King: Inspirations: Een meer promotionele featurette die wat wegheeft van bovenstaande. Hij praat verder over zijn werk en zijn publiek.

The Gunslinger in Action: Deze gaat uiteraard over het personage van Idris Elba. Elba krijkt terug op zijn ervaring op de set en met regisseur Arcel. Het geheel duurt ruim 8 minuten.

The Man in Black: Net als de voorgaande featurette focust deze zich vooral op één personage, namelijk die van Matthew McConaughey. Het duistere personage krijgt flink wat uitleg, ook in zo'n 8 minuten tijd.

The World Has Moved On...: Dit is een mooie blik op de wereld 'Mid-World', zeg maar de parallelle wereld van Roland.

A Look Through the Keyhole: Drie geanimeerde video's met de titels And the Gunslinger Followed, Worlds Other Than These en The Gunslinger's Creed, waarvan het doel wat onduidelijk is.

Prima tienerdrama; nette schijf

The Dark Tower is uiteraard een verfilming en ook zonder het boek te kennen moet een film te bekijken zijn. Dat is The Dark Tower ook. Het geheel is op momenten nog best redelijk, maar weet niet boven het niveau van bijvoorbeeld The Maze Runner uit te stijgen. Heel jammer, aangezien het verhaal zich prima leent voor een mooie reeks films die nu nooit zal verschijnen. Hieronder de trailer:



NieuwsFilm

meest populair