Recensie

The Dark Tower (2017)

De eerste verfilming van Stephen Kings magnum opus pakt uit als een vergetelijk tussendoortje.

door Thierry Verhoeven om 22:11 in RECENSIES
The Dark Tower poster
Regie: Nikolaj Arcel | Cast: Tom Taylor (Jake), Idris Elba (Roland), Matthew McConaughey (Walter), Claudia Kim (Arra), Jackie Earle Haley (Sayre), e.a.| Speelduur: 95 minuten | Jaar: 2017

Misschien wel de voornaamste reden dat de boeken van Stephen King zo graag door Hollywood worden verfilmd, is hun toegankelijkheid. Anders dan veel van zijn collega's werkt King doorgaans niet vanuit een reeks, maar schrijft hij op zichzelf staande verhalen die geen voorkennis vereisen. Het grote voordeel daarvan is dat wanneer een verfilming niet aanslaat er altijd wel een volgend boek klaarligt waarmee het mogelijk wel lukt. Daardoor is dit oeuvre voor Hollywood een stuk interessanter dan dat van pakweg Jean M. Auel of Christopher Paolini. Van die schrijvers werd het eerste deel uit hun succesvolle boekenreeks verfilmd, maar omdat de films flopten liet Hollywood ze vervolgens links liggen. Beide hebben immers een oeuvre dat enkel uit die ene reeks bestaat en daar bleek in filmvorm niets aan te verdienen. King heeft meer te bieden.

In zijn uitgebreide oeuvre bevindt zich echter één langlopende reeks: het magnum opus The Dark Tower. Aangezien Hollywood steeds meer inzet op franchises, ligt het voor de hand te proberen uit deze achtdelige boekenreeks een net zo lange filmreeks te persen. Bij het opzetten daarvan valt vaak moeilijk in te schatten in hoeverre de populariteit van de boeken zich zal vertalen naar bioscoopsucces. Daarom is het raadzaam de eerste film niet gelijk van een enorm budget te voorzien. De bescheiden zestig miljoen dollar waarvoor The Dark Tower is gemaakt, zal waarschijnlijk wel worden terugverdiend, maar vooralsnog lijkt het erop dat het bij één film zal blijven en er enkel een vervolg komt in de vorm van een televisieserie. Misschien had men daar vanaf het begin op moeten inzetten, want deze beoogde franchisestarter oogt meer als een enigszins uit de kluiten gewassen pilotaflevering dan als een volwaardige film.

De vraag of The Dark Tower een getrouwe verfilming is van de gelijknamige boekenreeks zal deze recensie niet beantwoorden. Bovengetekende is namelijk niet bekend met de inhoud van Kings werk. Echter, de synopsis schept flinke verwachtingen. Een epische fantasywestern-hervertelling van de Arthuriaanse legende die allerlei connecties heeft met de rest van Kings oeuvre? Ja, graag; dat klinkt mij als muziek in de oren. Des te spijtiger is het dat de film nauwelijks indruk weet te maken. Niet dat The Dark Tower een verschrikkelijke wanprestatie is, maar met een dergelijke opzet mag een liefhebber van grootse en meeslepende cinema toch zeker wel op iets meer rekenen dan dit ongeïnspireerde werkje?

The Dark Tower heeft een zeldzaam manco in het huidige blockbusterlandschap: hij is te kort. Anderhalf uur is een prima lengte voor veel soorten films, maar voor een die draait om een epische strijd tussen goed en kwaad in twee verschillende werelden mag best wat meer tijd worden uitgetrokken. De film is dusdanig gekortwiekt dat er een vreemde disbalans ontstaat: er is voldoende plot maar te weinig verhaal. Er gebeurt weliswaar het nodige, maar er wordt nauwelijks tijd uitgetrokken voor duiding of uitdieping. Misschien dat veel zaken daarom zo'n uitgekauwde indruk maken. Het beproefde gegeven van een jonge Messias die met hulp van een stoere doch tragische held het universum moet redden van een groot kwaad, kan prima werken zolang er maar een interessante draai aan wordt gegeven. Het is aannemelijk dat King dat in zijn boeken doet, maar in de film is daar niet veel van te merken.

Lichtpuntjes zijn er in de spaarzame momenten waarin de werelden gekenschetst worden. In de parallelle wereld waar de jonge Jake terechtkomt, ontdekt hij tot zijn verrassing restanten van een pretpark. De bloedserieuze scherpschutter die hem vergezelt, heeft echter geen idee waar de vreemd ogende achtbaanrails ooit voor hebben gediend; in zijn ogen zijn het mysterieuze overblijfselen van een verloren beschaving. Wanneer laatstgenoemde de oversteek maakt naar onze wereld, denkt hij dat een reclamespot met pratende wasberen een accurate weergave is voor onze fauna: "Praten de dieren hier nog?" Het is duidelijk dat men een bijzondere wereld tot leven poogt te wekken, maar daarvoor zijn er simpelweg te weinig van dit soort momenten. Gelukkig weet het charisma van hoofdrolspelers Idris Elba, Matthew McConaughey en nieuwkomer Tom Taylor het niveau nog enigszins omhoog te trekken, maar dat is helaas niet voldoende om het gebrek aan creativiteit en ambitie te kunnen verhullen.

10 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

MovieWanker

Avatar

Precies wat ik al zei en dacht, film is gewoon veel te kort en daarom vlees noch vis.

Sharky13

Avatar

Ik had het zelf niet beter kunnen omschrijven. Precies dit dus

Master Of Films

Avatar

Simpel. Overslaan en naar Logan Lucky gaan.

flep

Avatar

Naar mijn mening wel 4 sterren. Ergens begrijp ik het argument voor de korte duur. Maar dit voorkomt ook weer dat het langdradig wordt. Als niet kenner van het boek was het verhaal voor me duidelijk. Daarbij goede acteurs bij de personages, goede balans in actie, verhaal en sfeer. Dus wat mij betreft een aanrader.

Spider-fan

Avatar

Volgens mij is het een 'love it or hate it' geval. Ik lees of heel negatief of heel positief, niet veel er tussen in. Sowieso was letterlijk de boeken verfilmen waarschijnlijk nooit een optie. In het eerste boek vermoordt Roland IEDEREEN in een stadje, man, vrouw en kind. Dat zie je een held in een Hollywood-film onmogelijk doen.

akketa

Avatar

Ik snap niet dat wel achter deze verfilming stond en problemen had met The Shining. Dit is niet alleen 5000 kantjes in 95 minuten proppen, het is zelf zo veranderd dat het een onvervalste Young Adult film is geworden. Iets wat de boeken absoluut niet zijn. Jake is niet de hoofdpersoon, dat is Roland. Alles draait om hem. Roland is nu meer een Obi-Wan Kenobi geworden.
Ja, in de boeken zijn er links met andere karakters/locaties uit Kings werken, maar hier is het 'spot de King verwijzing".

Ik ben nu bezig met Boek 5, maar herken erg weinig van wat ik tot nu toe heb gelezen...

Ik heb geprobeerd om zo min mogelijk met mijn kennis te kijken en dan krijg je geen onaardige film voorgeschoten.
Het is vlot, zit leuke actie in, beetje humor, acteurs doen het aardig, maar het is geen Dark Tower verfilming in mijn ogen. Het is gewoon meeliften op de YA-hype van de laatste tijd. Wrong source material, guys...

marcel-van-hooijdonk

Avatar

Ik ben het zeker eens met de recensie. De film valt een beetje tegen, maar het verhaal vind ik wel erg sterk. Misschien dat een serie inderdaad beter geschikt is om het verhaal goed over te kunnen brengen.

Kaasgaaf

Avatar

Gister in de bios gezien, was erg vermakelijke film en goed verhaal. Eens dat de film aan de korte kant is en daardoor sommige elementen te weinig belicht om het verhaal goed te vertellen. Maar alsnog, ik heb de boeken dan wel niet gelezen, maar de verhaallijn was goed te volgen en heeft voor mij genoeg interesse gewekt voor een vervolg: er valt nog genoeg uit te leggen.
En nee, dit is inderdaad geen grandioos startschot van weer een typisch film-universum. Maar dat hoeft ook niet, een goed vervolg dat inhaakt en verder gaat op de gebeurtenissen uit de 1e film zou deze boekenreeks wel eer aan kunnen doen.

jetske1966

Avatar

Wat een tegenvaller. Als je nog niet bent geweest, raad ik je aan een andere film te kiezen

Duck-Twacy

Avatar

Hij kent de boeken niet. Volkomen zinloze "review" dus.

Even verduidelijken, The dark tower boeken kennen een hele bijzondere (surealistische) sfeer, niet vergelijkbaar met wat voor fantasie boeken (-serie) die ik ooit gelezen heb (en dat zijn er veel). Die sfeer is bijna nog belangrijker dan het verhaal. Als je die sfeer niet kent, dan is een review niets meer dan "vind ik het een leuk filmpie?".

The Dark Tower

acties