Keira Knightley: Vrouwen worden beter afgeschilderd in historische films

Keira Knightley: Vrouwen worden beter afgeschilderd in historische films

Daar worden ze tenminste niet continue misbruikt.

King Arthur-actrice Keira Knightley ontsnapt liever naar het verleden als ze de kans krijgt. Dat vertelt de 32-jarige Engelse in een uitgebreid interview met Variety, waarin ze bekent dol te zijn op kostuumdrama's. Volgens Knightley zijn de vrouwelijke rollen in historische films overigens ook vele malen beter. Niet alleen stellen ze inhoudelijk meer voor, ook overkomt hen minder ergere dingen.

"Met de opkomst van Netflix en Amazon zien we meer vrouwelijke karakters en verhalen. Over films weet ik niet veel. Ik doe niet echt aan films die in het heden plaatsvinden, want de vrouwelijke karakters worden vrijwel altijd verkracht. Ik vind altijd wel iets dat onsmakelijk is aan de manier waarop ze worden afgeschilderd, terwijl de vrouwen in historische stukken - die me aangeboden worden - erg inspirerend zijn. Er is wel het één en ander verbeterd. Ik krijg opeens scripts binnen met hedendaagse vrouwen die niet op de eerste vijf pagina's verkracht worden en niet enkel een liefhebbende vriendin of huisvrouw zijn."

Bekijk de afbeeldingKnightley's meedogenloze woorden stuurden het gesprek al snel richting seksuele intimidatie en misbruik in Hollywood. Zoals de meeste mensen is ook zij meer dan tevreden met alle vrouwen die van zich laten horen. De actrice had helemaal geen idee dat dit zo vaak gebeurde en praatte er dan ook nooit over met haar vrienden. Als we Knightley mogen geloven heeft zij op dat gebied geen problemen gehad.

"Gelukkig ben ik nog nooit seksueel misbruikt of gepest op een filmset," vertelt ze. "Maar in mijn privéleven, wanneer ik een kroeg bezocht, ben ik wel vier keer op lichte wijze aangerand. Ik denk dat iedereen vaak genoeg te maken heeft gehad met monsters. Het gaat niet alleen om actrices. Ook leraren en advocaten. Ik heb het niet over verkrachting, maar over mensen die bij hun borsten gegrepen worden en door iemand betast worden die ze niet kennen. Iemand die zijn of haar hand zomaar onder een rokje steekt."

Bekijk de afbeeldingNiet geheel verrassend werd de actrice uit Atonement gevraagd naar Harvey Weinstein, die door allerlei vrouwen beschuldigd wordt van seksuele intimidatie en misbruik. Hoewel Knightley hem niet verdedigt, vertelt ze wel dat haar niets is aangedaan.

"Mijn ervaringen met hem zijn altijd professioneel geweest. Hij werkte goed aan de films die we maakten. Ik was op de hoogte van zijn reputatie als bullebak. Hij was berucht om het feit dat hij mensen midden in de nacht opbelde en naar ze schreeuwde. Dat deed hij niet bij mij. En hij heeft me ook nooit om massages gevraagd of iets dergelijks."

NieuwsFilm

meest populair