Poll

Gollum veel geliefder dan Caesar

Al worden allebei bewonderd.

door Bram de Groot om 09:00 in Poll
Verleden week keken we met de wekelijkse FilmTotaal POLL naar de vijf bekendste motion capture-rollen van grondlegger Andy Serkis. De winnaar is niet geheel verrassend, al is het gat met de eveneens geliefde nummer 2 redelijk fors. Op basis van de uitslag hieronder een snelle blik op de vijf mocaps.

1. Gollum - The Lord of the Rings (2001-2012) 61%
In het eerste deel The Fellowship of the Ring was het wezen Gollum, waarvan ook de Hobbit-vorm (in The Return of the King) Sméagol werd gespeeld door Serkis, nog volledig CGI, dus zonder motion capture. Daarna in het tweede en derde deel werd Gollum tot leven gewekt met behulp van mocap van Serkis, aangezien hij het personage beter kon neerzetten dan dat gebeurde via computeranimatie. Door zijn optreden werd er geopperd dat er een Oscar zou moeten komen voor motion capture. Een troost is dat alle drie de delen een Oscar kregen voor de visuele effecten. Later dook Serkis' Gollum ook op in The Hobbit: An Unexpected Journey uit 2012.


2. Caesar - Planet of the Apes (2011-2017) 32%
Serkis andere bekende mocap-rol is die van de aap Caesar uit de succesvolle Planet of the Apes-prequel-trilogie Rise, Dawn en War. Ondanks dat de motion capture werden bejubeld wonnen de eerste twee film niet de Oscar voor Beste visuele effecten. Vanavond maakt het derde deel opnieuw kans op de onderscheiding. Het team dat met Serkis samenwerkte was zwaar onder de indruk van zijn bijdrage. "Andy overcame the character," was de overtuiging van het visuele effecten-team.


3. Supreme Leader Snoke - Star Wars (2015-2017) 4%
Dit is Serkis meest recente mocap-rol op het witte doek. De geheimzinnige slechterik uit vooral The Last Jedi ziet er behoorlijk verminkt uit, maar de aanwezigheid van Serkis is duidelijk merkbaar - uiteraard vooral door zijn stem. Ondanks alle hectiek rond het personage, ziet het er visueel weer prima uit, en menigeen zou graag meer van hem willen zien. Waarschijnlijk door het gekozen aandeel van het personage in de saga werd Snoke als meest nutteloze of slechtste Star Wars-personage bestempeld na onderzoek van bepaalde sites. Jammer. Klaarblijkelijk mag YouTube toegang bieden tot de bewuste scène in The Last Jedi. Kijken op eigen risico...


4. King Kong - King Kong (2005) 2%
Na The Lord of the Rings ging Peter Jackson aan de slag met een moderne verfilming van het bekende verhaal van King Kong. Hij vroeg Serkis de rol van Kong in te vullen, waarschijnlijk om een menselijker gevoel mee te geven. Het bleek een flinke investering, aangezien Serkis twee uur per dag klaargemaakt moest worden voor de motion capture opnames en na afronding van de standaard opnames werkte Serkis nog 2 maanden aan de afronding. Onverdienstelijk was het niet. Er werd een Oscar gewonnen voor Beste visuele effecten.


5. Haddock - The Adventures of Tintin (2011) 2%
Deze rol voelt uiteraard een stuk minder intensief, aangezien Steven Spielbergs The Adventures of Tintin een animatiefilm is. Toch was het een behoorlijke productie, volop motion capture. Serkis was aanwezig voor de rol van Kapitein Haddock en zijn voorganger Sir Francis Haddock. Er zouden vervolgen komen, maar daarover is de laatste jaren eigenlijk weinig over gemeld.11 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Akke Moeka Hara

Avatar

Vind het verschrikkelijk dat zo een mooie LOTRS trilogie verneukt wordt door zoveel slechte cgi en een irritant lelijk doelloos Gollempje.
Had Mackaulhey Culkin (of hoe je zijn naam ook schrijft) kaalgeschoren destijds en als real life acteur gebruikt, zo een acteer prestatie had nog jaren later impact gemaakt.
Voor mij dan

Robbepost

Avatar

Aparte mening Akke. Lelijk Gollumpje...... ik vind hem wonderschoon!

Goku32

Avatar

Gollem is geweldig en dit was nog nooit gedaan dus terechte winnaar

Dirk Diggler

Avatar

Andy Serkis grondlegger?
Wist niet dat hij een programmeur was.
Quote even mezelf (de narcist die ik ben):

"Dirk Diggler" "
Andy Serkis gevraagd die wordt gevraagd voor motion capture, WTF dat kan echt elke idioot. computer doet nl. al het werk. Alleen de bewegingen worden geregistreerd, daaromheen kan je alles 'modellen' (en iedereen kan een aap nadoen, als je lang genoeg beelden bestudeert)."


Daarom niet gestemd.

Artificialis

Avatar

Akke Moeka Hara "Vind het verschrikkelijk dat zo een mooie LOTRS trilogie verneukt wordt door zoveel slechte cgi en een irritant lelijk doelloos Gollempje."

Op zich ben ik het best met je eens dat de CGI sterk begint te verouderen. En dat het vooral The Two Towers en Return of the King zijn die daar negatief door worden beïnvloed. The Fellowship of the Ring is er wat mij betreft visueel het minst op achteruit gegaan. CGI in kleinere proporties blijft toch het beste.

Warhasbegun

Avatar

Ik vind de cgi in de lotr vaak minder storend, dan de nu zo nieuwe glikte cgi stijl, die vaak overdreven glimmend is, waardoor het toch vaak nep lijkt

Dirk Diggler

Avatar

Hoewel ze veel met schaalmodellen hebben gewerkt, heeft CGI toch helaas de overhand. Nu ook echt duidelijk te zien, maar vind dat nu ook al met de Hobbit films, daarin is het gebruik van CGI zeer slecht, zeker als je het vergelijkt met films uit dezelfde periode. Culkin zeker een goede cast maar zie liever Nicholas Cage Gollum spelen.

Goov25

Avatar

Caesar was ook erg sterk. Door de films heen leer je zijn karakter kennen, waardoor het een echt personage wordt. Erg goed gedaan. Maar Gollum was simpelweg de eerste.

Akke Moeka Hara

Avatar

@Artificialis, mee eens, vind de eerste meer “realiteits gewicht” hebben, echt een zware tocht gevoel, met name naar het einde waar de Uruk-hai een serieuze bedreiging vormen voor de fellowship.
The Two Towers gaat hier mooi op in maar eigenlijk wordt dat gewicht al snel om zeep geholpen doordat de Uruk-hai even worden afgeslacht door een groepje mensen ter paard.
En zo gaat het eigenlijk naar deel drie toe en verliest het echt zijn kracht.
Eenmaal aangekomen bij Return of the King kreeg ik het gevoel dat Jackson misschien teveel hooi op zijn vork had genomen door de trio back to back te filmen, en ik vind dat je dat ook terug ziet in hoe makkelijk alles eigenlijk gaat en niet zo heel meeslepend meer is in deeltje drie.
En de cgi Gollen vind ik een gemiste kans, een sterk vermagerde Adrian Brody of dat ventje van Home Alone had toch wel een impact kunnen maken.
Denk ik.

chefry1983

Avatar

Vergeet niet dat tlotr als meer dan 15 jaar oud zijn. Wat mindere cgi stoort met zeker niet. Zelfs 15 jaar later niet.
Ik kan zo genieten van die films. Serkis is gewoon geweldig

Ereptile

Avatar

Ik kan nog altijd genieten van Lord of the Rings, zonder dat de CGI me stoort! Gollum vind ik ook een terechte winnaar! Geweldig neergezet door Serkis!

nieuwslaatste nieuws

meest populair