Karl Urban: Alex Garland is de echte regisseur van 'Dredd'

Karl Urban: Alex Garland is de echte regisseur van 'Dredd'

Garland maakte een paar jaar later pas officieel zijn debuut als regisseur met Ex Machina...

Voordat hij de films Ex Machina en Annihilation regisseerde, stond Alex Garland vooral bekend om zijn scenario's van Danny Boyle's films 28 Days Later, The Beach en Sunshine, alsmede die van boekverfilming Never Let Me Go en de videogame Enslaved: Odyssey to the West.

Een andere film waarvan Garland het script schreef is Dredd, de verfilming van stripreeks Judge Dredd uit 2012. De film werd niet erg goed bezocht, maar in de jaren erna kon hij wel rekenen op goede reacties van zowel publiek als critici.

Garland begon het script van Dredd te schrijven in 2006, maar de opnames van de film begonnen uiteindelijk pas in 2010 met Pete Travis als regisseur en een budget van 30-45 miljoen dollar.

Daarna begonnen echter de problemen. Eind 2011 werd gemeld dat Travis naar aanleiding van creatieve meningsverschillen niet mocht meewerken aan de montage van de film. Garland nam toen het stokje over, en zijn verdere rol was naar verluidt dusdanig groot dat hij een credit als co-regisseur had kunnen krijgen. Travis en Garland verklaarden niet lang daarna gezamenlijk dat hun samenwerking als 'onorthodox' kon worden betiteld voordat de opnames ook maar waren begonnen.

Dat was het officiële verhaal, maar niet lang daarna deden geruchten de ronde dat Travis weliswaar als regisseur van de film werd betiteld, maar dat Garland degene was die eigenlijk de touwtjes in handen had. Vandaag wordt dit verhaal kracht bijgezet door een gesprek dat hoofdrolspeler Karl Urban had met JoBlo. Hij zei daarin het volgende over Dredd:

"Ik zou graag de kans krijgen om Dredd opnieuw te spelen, maar als het niet gebeurt, ben ik in elk geval blij dat onze film een cultklassieker is gebleken en dat mensen de film hebben ontdekt. Een groot deel van het succes van Dredd is in feite te danken aan Alex Garland. Veel mensen beseffen niet dat Alex Garland de echte regisseur is van die film."

Toen hij werd gevraagd of hij Garland zou willen zien terugkeren voor de regie van een sequel, reageerde Urban als volgt:

"Dat zou echt te gek zijn. Ik hoop dat wanneer mensen denken aan Alex Garlands filmografie, dat Dredd als zijn eerste film wordt gezien in plaats van Ex Machina. De volgorde moet dus zijn: Dredd, Ex Machina, Annihilation."

Urban heeft daarnaast bevestigd dat de mensen die de rechten bezitten van Dredd momenteel werken aan een serie over Mega City One en dat hij meerdere gesprekken heeft gevoerd over zijn betrokkenheid. Of de serie er ook daadwerkelijk komt, is nog steeds de vraag.



NieuwsFilm

meest populair