Iron Man 3 - De weg naar 'Avengers: Infinity War'

Iron Man 3 - De weg naar 'Avengers: Infinity War'

Alles over de verbindingen, cameo's en andere belangrijke dingen die je moet weten voordat je naar Avengers: Infinity War gaat.

Nog maar even en dan draait Avengers: Infinity War in de bioscoop. In de aanloop naar die film kijken we terug naar het succesverhaal van Marvel Studios. In tien jaar tijd maakte men twintig films, elk met zo zijn eigen connecties met voorgaande films in de franchise en hints naar de toekomst. Die leggen we bloot in deze nieuwe artikelenreeks.

» Surf naar deze pagina voor al onze overzichten!

Bekijk de afbeelding
Iron Man 3 (2013)
Regie: Shane Black | Cast: Robert Downey Jr. (Tony Stark / Iron Man), Don Cheadle (Rhodey / War Machine), Ben Kingsley (Trevor Slattery), Gwyneth Paltrow (Pepper Potts) e.a.
Budget: 200 miljoen dollar | Box office: 1,2 miljard dollar
Deze derde Iron Man-film was de laatste in de trilogie over Tony Stark, maar ook meteen een opmerkelijke film. Deze zevende film in het MCU droeg namelijk de grote verantwoordelijkheid om het verhaal na The Avengers op te pikken. Daar slaagde regisseur Shane Black redelijk in, al was er een belangrijk kritiekpunt: waar waren de andere Avengers in dit avontuur?

Het plot

Deze laatste Iron Man-film begint in 1999. Tony Stark wordt op een conferentie aangesproken door Aldrich Killian (Guy Pearce). Hij wimpelt hem af, als hij van wetenschapper Maya Henson (Rebecca Hall) hoort over een medicijn, Extremis, dat de gebruiker extra mogelijkheden heeft. Het enige probleem: gebruikers ontploffen na verloop van tijd. Daarna pikt de film de draad op in het heden, vlak na de gebeurtenissen in The Avengers, waarbij Tony Stark aan PTSS lijdt. Een aanslag maakt dat hij een boel van zijn Iron Man-pakken kwijtraakt en met heel veel moeite (en hulp van vriend Rhodey / War Machine) een aanslag op de Amerikaanse president weet te voorkomen. Daarna verslaat hij samen met War Machine Aldirch en zijn kompanen. Aan het einde van de film laat Tony al zijn pakken ontploffen en ondergaat hij een operatie om de scherven in zijn borstkas te verwijderen. Daarna verklaart hij dat hij altijd Iron Man zal zijn.

Links met andere films

Er wordt uiterst veel gerefereerd naar The Avengers. Dat vooral op alle manieren waarop te zien is dat Tony te lijden heeft aan PTSS, als gevolg van de strijd met de Chitauri. Verder is Ho Yinsen (Shaun Toub) te zien in de openingsscène van de film, waarmee verwezen wordt naar Iron Man, want daarin was de acteur ook al te zien. Tot slot zit ook Bruce Banner (Mark Ruffalo) in de film en blijkt dat Tony het hele verhaal aan hem verteld heeft.

After credits

Na de credits zien we dat Tony Stark met een therapeut praat. Althans, daar lijkt het in eerste instantie op, want in werkelijkheid is het Bruce Banner.

Cameo van Stan Lee

De Marvel-legende is in deze film te zien als jurylid tijdens een modeshow.



NieuwsFilm

meest populair