Avengers: Age of Ultron - De weg naar 'Avengers: Infinity War'

Avengers: Age of Ultron - De weg naar 'Avengers: Infinity War'

Alles over de verbindingen, cameo's en andere belangrijke dingen die je moet weten voordat je naar Avengers: Infinity War gaat.

Nog maar even en dan draait Avengers: Infinity War in de bioscoop. In de aanloop naar die film kijken we terug naar het succesverhaal van Marvel Studios. In tien jaar tijd maakte men twintig films, elk met zo zijn eigen connecties met voorgaande films in de franchise en hints naar de toekomst. Die leggen we bloot in deze nieuwe artikelenreeks.

» Surf naar deze pagina voor al onze overzichten!

Bekijk de afbeelding
Avengers: Age of Ultron (2015)
Regie: Joss Whedon | Cast: Robert Downey Jr. (Tony Stark / Iron Man), Chris Evans (Steve Rogers / Captain America), Samuel L. Jackson (Nick Fury), Scarlett Johansson (Black Widow), James Spader (Ultron) e.a.
Budget: 250 miljoen dollar | Box office: 1,405 miljard dollar
Het was een vraag waar iedereen mee zat. Zou Joss Whedon de druk wel aankunnen om nog een film te maken die zo zou bevallen als The Avengers (2012)? Het antwoord is helaas dat hij dat niet helemaal kon. Age of Ultron probeert teveel, moet eigenlijk zelfs teveel en weet daardoor gewoon niet echt te overtuigen. Wel is het een duidelijke stap richting Infinity War en een film die het MCU verder opengooit.

Het plot

De film pikt de draad na de gebeurtenissen in Captain America: The Winter Soldier op. De Avengers werken samen op zoek naar de scepter van Loki en proberen de laatste Hydra-basissen wereldwijd uit te schakelen. Ze vinden de scepter in Sokovia, maar krijgen daar ook te maken met Quicksilver (Aaron Taylor-Johnson) en Scarlet Witch (Elizabeth Olsen), die over superkrachten beschikken. De tweeling ontkomt en de Avengers vertrekken met de scepter. Bruce Banner (Mark Ruffalo) en Tony Stark komen er vervolgens achter dat het ding werkt als een kunstmatig brein en besluiten het te gebruiken om Ultron af te maken. Dat is een project van Tony om de wereld veilig te houden van buitenaardse wezens. Maar meteen na bewustwording blijkt Ultron een gevaar voor de mensheid. Hij weet te ontkomen en zet een plan in werking om voor zichzelf een lichaam van Vibranium, gecombineerd met de Mind Stone uit de scepter, te bouwen. Dat mislukt dankzij de Avengers, die in plaats daarvan Vision (Paul Bettany) zien ontstaan. Samen gaan ze naar Sokovia, waar Ultron de hoofdstad als een asteroïde wil gebruiken om de aarde te vernietigen. De Avengers weten, met behulp van Nick Fury (Samuel L. Jackson), War Machine (Don Cheadle) en Maria Hill (Cobie Smulders) en de nieuwgeboren Vision - en zelfs de Maximoff-tweeling - Ultron uiteindelijk te verslaan.

Links met andere films

De scepter van Loki, uit The Avengers, speelt een cruciale rol in de film. Het blijkt dat daar een van de zes Infinity Stones in zit. Hawkeye refereert ernaar dat hij al eens bezeten is geraakt door een van die stenen (het blijkt dan ook de Mind Stone te zijn). Verder ziet Thor in een visioen de val van Asgard (een verwijzing naar Thor: Ragnarok) en de vier Infinity Stones die tot nu toe in de films te zien waren. Verder noemt Tony nog de val van SHIELD in The Winter Soldier en ontmoeten we Thanos, de schurk die gespeeld wordt door Josh Brolin na de aftiteling.

After credits

Deze film bevat slechts één scène na de aftiteling. We zien Thanos, die gromt dat het te lang duurt om de Infinity Stones te verzamelen en dat hij het dus maar zelf doet. Daarbij doet hij een Infinity Gauntlet, een van de twee handschoenen waarmee de stenen gebruikt kunnen worden, aan.

Cameo van Stan Lee

Stan Lee is vroeg in de film te zien. Hij speelt een veteraan die aanwezig is op een feestje van de Avengers. Daar schept hij op over hoeveel drank hij kan hebben en krijgt hij drank uit Asgard voorgeschoteld, waarna hij dronken afgevoerd moet worden.



NieuwsFilm

meest populair