Vijf opvallende films met gebarentaal

Met ook de nodige Oscarwinnaars.

Bram de Groot 17 april 2018 18:42 in Featured
Deze maand ging A Quiet Place succesvol in première, een film waarin gebarentaal een belangrijke rol speelt. Ook in de recente Oscarwinnaars The Shape of Water (Beste Film) en The Silent Child (Beste Korte Film) en de Nederlandse Docu Doof Kind is gebarentaal te zien. Hieronder vijf recentere films waarin gebarentaal een belangrijke rol speelt.

The Shape of Water (2017)

De Oscarwinnaar van eerder dit jaar. In het sprookje van Guillermo del Toro heeft het personage van Sally Hawkins mutisme. Ze kan dus niet praten. Doorlopend 'spreekt' ze met gebarentaal. Dit is enigszins opvallend, aangezien gebarentaal doorgaans toegerekend wordt aan de dovenwereld.


Baby Driver (2017)

In deze film speelt muziek een enorm belangrijke rol. Pleegvader Joseph van Ansel Elgorts Baby blijkt doof en heeft te dealen met de creatieve Baby, tevens groot muziekliefhebber. Ze communiceren middels gebaren. Joseph wordt gespeeld door CJ Jones, in het echt ook doof en eerder te zien in de docu See What I'm Saying: The Deaf Entertainers Documentary uit 2009.


La Famille Bélier (2014)

Deze Franse dramakomedie van Éric Lartigau en met Louane Emera in de hoofdrol draait om het gezin Bélier. Dochter Paula Bélier is de onmisbare tolk voor haar doofstomme ouders en broer. Paula blijkt goed te kunnen zingen en om haar droom te verwezenlijken moet ze haar ouders en broer vaker alleen laten dan eigenlijk kan.


The Tribe (2014)

Deze Oekraïense film van Myroslav Slaboshpytskiy wist hoge ogen te gooien tijdens het Filmfestival van Cannes van 2014. De film gaat over Sergej, een dove tiener die terecht komt in een kostschool voor doven. Hij moet proberen te overleven in een gewelddadig milieu waar bendes de zaak uitmaken. De film is volledig met gebarentaal opgenomen. Er is geen gesproken dialoog en ondertitels ontbreken.


Take Shelter (2011)

In deze film van Jeff Nichols heeft Michael Shannon de belangrijkste rol en speelt Jessica Chastain zijn vrouw. Op de achtergrond speelt het verhaal mee dat hun dochtertje Hannah doof is en dat ze op het punt staat om via een operatie een cochleair implantaat te krijgen. Door het buitengewone gedrag van Shannons personage staat dit echter op de tocht. Aan het einde van de film wordt er nog steeds met gebarentaal gecommuniceerd.En nog tien films met gebaren

Hush (2016), Knowing (2009), There Will Be Blood (2007), Babel (2006), Requiem for a Dream (2000), Four Weddings and a Funeral (1994), Miracle on 34th Street (1994), The Piano (1993), Hear No Evil (1993) en Children of a Lesser God (1986). De laatste twee zijn met actrice Marlee Matlin, de enige dove actrice die ooit een Oscar won - voor Children of a Lesser God.

NieuwsFilm