Harvey Weinstein reageerde bewust alleen op aantijgingen van gekleurde vrouwen

Harvey Weinstein reageerde bewust alleen op aantijgingen van gekleurde vrouwen

Dat beweert actrice Salma Hayek althans op het filmfestival van Cannes.

Volgens actrice Salma Hayek (The Hitman's Bodyguard, How to Be a Latin Lover) is de door vele Hollywoodvrouwen van seksueel misbruik beschuldigde filmproducent Harvey Weinstein duidelijk strategisch geweest in het wel of niet reageren op bepaalde aantijgingen. Weinstein zou alleen de beschuldigingen van gekleurde vrouwen hebben weersproken, omdat hun reputatie gemakkelijker te beschadigen zou zijn, zo vertelt Hayek in een interview met Variety op het filmfestival van Cannes, Frankrijk.

In december vorig jaar schreef actrice Salma Hayek een ontluikend essay in The New York Times over haar persoonlijke ervaringen met wat ze zelf 'het monster Weinstein' noemt. Weinstein zou meermaals bij de actrice hebben aangedrongen op seks en toen ze dat keer op keer weigerde zelfs hebben bedreigd met de dood. Vrij snel na de publicatie van dat artikel, kwam het advocatenteam van de gevallen studiobaas met een reactie waarin Hayeks beschuldigingen aan het adres van Weinstein werden bekritiseerd.

Dat gebeurde ook bij Oscar-winnares Lupita Nyong'o (Black Panther, 12 Years a Slave), die later haar verhaal naar buiten bracht in dezelfde krant. Weinstein zou Nyong'o hebben mee willen lokken naar een slaapkamer voor een massage toen ze nog studeerde. Ook hier was het team van Weinstein er als de kippen bij om alles te ontkennen. Bij andere actrices, die ook hun beschuldigingen hebben geuit, bleef zo'n tegenreactie vaak uit. En dat heeft een duidelijke reden, zo vertelde Hayek gisteren op het beroemde filmfestival van Cannes.

"Wij (gekleurde vrouwen) zijn het makkelijkste in diskrediet te brengen", zegt Hayek tegen Variety. "Dat is een welbekend feit. Hij koos er bewust voor om twee gekleurde vrouwen aan te vallen in de hoop dat het onze reputatie zou schaden". Volgens Hayek is dat ook wetenschappelijk aangetoond. Critici beweren dat deze specifieke reacties van Weinstein niets met huidkleur van doen hebben, maar met het feit dat beide opiniestukken in The New York Times, een grote Amerikaanse krant, zijn gepubliceerd en zodoende leidden tot een hoop discussie.



NieuwsFilm

meest populair