Algemeen

'Solo' op weg naar recordbrekend openingsweekend

Maar tegelijk stelt de film stiekem ook teleur.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Jim Pedd om 06:36 in Algemeen
Na een behoorlijk hobbelige rit is het deze week eindelijk zover: Solo: A Star Wars Story gaat in première. Door alle problemen achter de schermen blijkt het de duurste film ooit in de geschiedenis van de franchise te zijn geworden. Tegelijk lijkt de film op weg naar een relatief matig box office weekend voor de franchise.

De kosten
Eerst echter maar de kosten. Doordat Ron Howard zeventig procent van de film opnieuw op moest nemen, duurde de productie wel heel lang. Het gevolg: de kosten rezen de pan uit. Waardoor de film, zo meldt Variety, minstens 250 miljoen dollar kostte om te produceren. Dat terwijl eerdere films in de franchise goedkoper waren. The Force Awakens kostte zo'n 245 miljoen dollar en Rogue One en The Last Jedi tussen de 200 en 219 miljoen dollar.

De opbrengst
Het hebben over de box office van een Star Wars-film is altijd interessant. Een film kan het heel goed doen, maar voor een franchise heel slecht. Dat lijkt in dit geval ook te gaan gebeuren. In de Verenigde Staten is het Memorial Day weekend en het heeft er alle schijn van dat Solo het beter gaat doen dan Pirates of the Caribbean: At World's End, dat in 2007 met een opening van 139,8 miljoen dollar het record voor dat weekend vestigde.

Alles wijst erop dat Solo in de Verenigde Staten beter gaat doen. Voorspeld wordt een opening tussen de 130 en 150 miljoen dollar. Dat is goed nieuws, vooral als je meeneemt dat de film wereldwijd rond de 300 miljoen dollar zou opbrengen in zijn eerste weekend. Maar voor de franchise valt het tegen en wordt het de laagste opening tot nu toe.

The Force Awakens ging in première met een recordbrekende 248 miljoen dollar. Vervolgens debuteerde Rogue One met een verdienste van 155 miljoen dollar, waarna The Last Jedi opende met 222 miljoen dollar. Kortom: het openingsweekend van Solo mag dan wel een record breken, maar stiekem valt het wel een beetje tegen...

10 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

MikeyMo

Avatar

Er is ook helemaal geen (positieve) buzz rondom deze film

rubikon

Avatar

Star Wars zombies willen alles wat met Star Wars te maken heeft zien op dag één. Ik ben benieuwd of de kaartverkoop na het eerste weekend instort.

Master Of Films

Avatar

Dat is goed nieuws, vooral als je meeneemt dat de film wereldwijd rond de 300 miljoen dollar zou opbrengen in zijn eerste weekend.
Lees: Kennedy zou dan nog steeds in haar El Presidene stoel mogen zitten.

Maar voor de franchise valt het tegen en wordt het de laagste opening tot nu toe.
Lees: dat zou nog geen reden zijn om Kennedy de laan uit de sturen.

chefry1983

Avatar

Ik had het al gezegd. Deze film gaat financieel goed scoren want de naam starwars komt erin voor. Goede film of niet

JackyMax

Avatar

Ik heb SUPER genoten!! op naar Part2
dit smaakt naar mEEr!! VEEEEL MEER

Harrie69

Avatar

Zojuist de film gezien en ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast ben. Deze film is een rollercoaster van actie en leuke humor. Zo zie je maar weer... Eerst kijken en dan oordelen.

benjamin

Avatar

Als alles een record wordt, is elke film recordbrekend. Eigenlijk lijkt mij (wat dit luik betreft) de grootste vraag hoe de film zich zal gaan verhouden tot Rogue One.

Beau

Avatar

Als de film tussen de 700 en 800 miljoen ophaalt, is het missie geslaagd. Zeker voor een film die aanvankelijk niemand wou (een Han Solo film zonder Harrison Ford).

Maarja, je hebt nu al mensen die lopen te praten over een financiële flop, de dood van SW, ... . Zijn waarschijnlijk ook dezelfde intellectuelen die voorspelden dat Avengers: Infinity War meer dan 3 millard zou ophalen :D

Beau

Avatar

dubbel

Beau

Avatar

Blijkbaar voelt er iemand zich hier enorm aangesproken, terwijl het helemaal niet over hem ging. Dat zegt meer over rukubrick dan over mij.

Welke cijfers delen, er zijn nog geen cijfers. Behalve wat de film in China gaat doen, wat iedereen die zich een beetje verdiept in de box-office zag aankomen (TFA haalde er 124 miljoen op, R1 69 miljoen, TLJ 42 miljoen, telkens dus een drop van rond de 45%, en diezelfde drop zal ook bij Solo te merken zijn).

Reden voor het niet goed doen in China van SW in het algemeen: SW is er nooit populair geweest.

Uiteindelijk, is China niet echt belangrijk voor SW (TFA haalde in totaal iets meer dan 2 miljard op, waarvan slechts 124 miljoen in China, wat peanuts is). En daar komt nog eens bij dat het merendeel van de opbrengsten uit China, in China blijven (rond de 70-30 verhouding, terwijl in andere markten, rond de 50 a 55 % terugvloeit naar de studio).

Ik kan nog wel een tijdje doorgaan over cijfers (de normalisatie van de box-office, invloeden, ...), maar ik vrees dat we rukubrick dan helemaal laten crashen, en iemand die zulke intellectuele bijdragen levert, willen we absoluut niet verliezen (dat van die intellectuele bijdragen, was sarcasme (zie hier voor een gangbare definitie: https://www.ensie.nl/redactie-ensie/sarcasme)).

nieuwslaatste nieuws

meest populair