Spider-Man co-bedenker Steve Ditko overleden

Spider-Man co-bedenker Steve Ditko overleden

Je ziet zijn personages vaak op het witte doek.

Comic-legende Steve Ditko is afgelopen week op 90 jarige leeftijd overleden. Dit meldt The Hollywood Reporter die het overlijden bevestigd kreeg van de politie van New York. Vele comic-grootheden, filmmakers en fans hebben al hun verdriet uitgesproken via social media.

Ditko startte in de jaren 50 met het maken van comics. Hij werkte toen al samen met onder meer de andere grootheden Joe Simon en Jack Kirby en al snel ging hij aan de slag voor Atlas Comics, de voorloper van Marvel Comics. Samen met Stan Lee ontwikkelde hij Spider-Man, de superheld die in augustus 1962 zijn debuut maakte in 'Amazing Fantasy #15'. In de jaren erop bedacht hij samen met Lee vele slechteriken, zoals Doctor Octopus, Vulture, Electro, Scorpion, Kraven the Hunter, The Lizard, Mysterio, Sandman en The Green Goblin. Deze uiteraard naast bekende personages als Aunt May, J. Jonah Jameson, Flash Thompson, Betty Brant, Harry Osborn en Mary Jane Watson.

Ook personages als Doctor Strange, Dormammu, Baron Mordo en The Leader zijn mede door Ditko bedacht. Veel van zijn personages zijn ondertussen te zien geweest op het witte doek, en dan vooral in het Marvel Cinematic Universe - zoals in Spider-Man: Homecoming (2017) en Doctor Strange (2016).


Ditko werkte ook buiten Marvel. Zo bedacht hij voor DC onder meer personages als The Creeper en het duo Hawk en Dove. Voor Charlton Comics bedacht hij Captain Atom en The Question. Deze personages stonden figuur voor Doctor Manhattan en Rorschach, geïntroduceerd door Alan Moore en Dave Gibbons in "de beste comic tot op heden" Watchmen.

Aan het einde van de jaren 90 stopte hij bij de bekende uitgeverijen, maar Ditko was tot in 2016 actief met eigen onafhankelijke comics.








NieuwsFilm

meest populair