Chinese topactrice Bingbing Fan blijft spoorloos

Chinese topactrice Bingbing Fan blijft spoorloos

Er lijkt meer aan de hand.

De afgelopen dagen zingt haar naam al even rond en na een aantal dagen flinke media-aandacht lijkt ze dan toch echt van de aardbodem verdwenen. De Chinese actrice Bingbing Fan is sinds eind juni niet meer in het openbaar gezien.

De actrice, model en zangeres Fan is enorm succesvol, zeker in haar thuisland China. De laatste jaren dook ze op in Hollywood-films zoals Iron Man 3 en X-Men: Days of Future Past. Dit uiteraard om de films meer attentiewaarde te geven voor het Chinese publiek.

Het ging lange tijd voor de wind met haar carrière, maar sinds het opduiken van twee gelekte contracten op de populaire Chinese berichtendienst Weibo lijkt Fan een 'persona non grata' in China. De contracten voor een dezelfde productie zouden aantonen dat de zeer welvarende actrice hoogstwaarschijnlijk belasting heeft ontdoken middels een 'yin en yang-contract', een contract met een opzettelijk lagere financiële paragraaf. Het gevolg was al dat China maximum-salarissen voor acteurs invoerde om zo maatregelen te treffen tegen een 'verwrongen cultuur van geldaanbidding in de filmindustrie'.

Het andere gevolg is dat Fan al maanden spoorloos is voor het grote publiek. Er lijken meerdere opties. Ze zou bijvoorbeeld gevangen genomen kunnen zijn door de Chinese overheid of ze heeft asiel aangevraagd in een ander land. Haar naam is ondertussen van het affiche van de nieuwe film Air Strike geschrapt. In die film zou ze te zien zijn naast Bruce Willis.

Maar er lijken meer signalen dat de Chinese overheid maatregelen treft tegen hun succesvolle, en eventueel belasting ontduikende sterren. Zo zijn er nu geruchten dat een cameo van de legendarische filmmaker Xiaogang Feng in de film Ash Is the Purest White geschrapt is door de Chinese overheid. De scène was nog te zien tijdens de première in Cannes eerder dit jaar. Tijdens de première in China afgelopen weekend bleek de cameo te zijn verwijderd. Feng Xiaogang zou een goede relatie met Bingbing Fan hebben.



NieuwsFilm

meest populair