Cate Blanchett: "Het is onzin dat hetero-acteurs geen LGBT-rollen mogen spelen!"

Cate Blanchett: "Het is onzin dat hetero-acteurs geen LGBT-rollen mogen spelen!"

Blanchett reageert met haar uitspraken op de toenemende maatschappelijke kritiek.

De Australische actrice Cate Blanchett (Ocean's Eight, Thor: Ragnarok) vindt de maatschappelijke kritiek op heteroseksuele acteurs die gecast worden in LGBT-rollen ronduit belachelijk. "Ik zal tot mijn dood blijven vechten om rollen te mogen spelen die mijn levenservaring te boven gaan", zo zegt zij in een nieuw interview met The Hollywood Reporter.

Cate Blanchett (49) is verbijsterd door de toenemende kritiek die Hollywood krijgt voor het casten van heteroseksuele acteurs in LGBT-rollen. Volgens Blanchett hoort het spelen van andere personen nou eenmaal bij het acteervak. Ze vindt die kritiek dan ook zeer onterecht. "Het spreekt ook iets aan waar ik vrij gepassioneerd over ben in het vertellen van verhalen in het algemeen, maar in vooral in films, omdat film een vrij letterlijk medium kan zijn", legt Blanchett uit.

Kritiek op lesbische rol in Carol
Blanchett merkte de kritiek al toen zij een lesbisch personage vertolkte in de film Carol (2015). "Tijdens de persdagen vroeg bijna elke journalist me of het nodig was om zelf een lesbische ervaring te hebben gehad om de rol te kunnen begrijpen", vertelt Blanchett aan The Hollywood Reporter. "Voor mij is acteren ook een soort antropologische oefening", vervolgt de Oscarwinnares. "Ik vind het heerlijk om mezelf te verdiepen in personages die totaal niet op mij als mens lijken".

Invloed van reality-tv
Blanchett denkt zelf dat reality-programma's op televisie een grote impact hebben gehad op de manier waarop mensen naar acteurs kijken. "Zeker in Amerika verwachten mensen nu dat het alleen mogelijk is om een diepe band te kunnen vormen met een personage als ze zelf soortgelijke ervaringen hebben gehad", concludeert ze. Van haar had Scarlett Johansson, die onlangs eigenlijk een transgender zou gaan spelen in Rub & Tug, zich dus heus niet hoeven terugtrekken.

NieuwsFilm

meest populair