Celebrity

Cate Blanchett: "Het is onzin dat hetero-acteurs geen LGBT-rollen mogen spelen!"

Blanchett reageert met haar uitspraken op de toenemende maatschappelijke kritiek.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FilmTotaal is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FilmTotaal. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Jeffrey Kouters om 11:25 in Celebrity
De Australische actrice Cate Blanchett (Ocean's Eight, Thor: Ragnarok) vindt de maatschappelijke kritiek op heteroseksuele acteurs die gecast worden in LGBT-rollen ronduit belachelijk. "Ik zal tot mijn dood blijven vechten om rollen te mogen spelen die mijn levenservaring te boven gaan", zo zegt zij in een nieuw interview met The Hollywood Reporter.

Cate Blanchett (49) is verbijsterd door de toenemende kritiek die Hollywood krijgt voor het casten van heteroseksuele acteurs in LGBT-rollen. Volgens Blanchett hoort het spelen van andere personen nou eenmaal bij het acteervak. Ze vindt die kritiek dan ook zeer onterecht. "Het spreekt ook iets aan waar ik vrij gepassioneerd over ben in het vertellen van verhalen in het algemeen, maar in vooral in films, omdat film een vrij letterlijk medium kan zijn", legt Blanchett uit.

Kritiek op lesbische rol in Carol
Blanchett merkte de kritiek al toen zij een lesbisch personage vertolkte in de film Carol (2015). "Tijdens de persdagen vroeg bijna elke journalist me of het nodig was om zelf een lesbische ervaring te hebben gehad om de rol te kunnen begrijpen", vertelt Blanchett aan The Hollywood Reporter. "Voor mij is acteren ook een soort antropologische oefening", vervolgt de Oscarwinnares. "Ik vind het heerlijk om mezelf te verdiepen in personages die totaal niet op mij als mens lijken".

Invloed van reality-tv
Blanchett denkt zelf dat reality-programma's op televisie een grote impact hebben gehad op de manier waarop mensen naar acteurs kijken. "Zeker in Amerika verwachten mensen nu dat het alleen mogelijk is om een diepe band te kunnen vormen met een personage als ze zelf soortgelijke ervaringen hebben gehad", concludeert ze. Van haar had Scarlett Johansson, die onlangs eigenlijk een transgender zou gaan spelen in Rub & Tug, zich dus heus niet hoeven terugtrekken.

12 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Master Of Films

Avatar

Volgens Blanchett hoort het spelen van andere personen nou eenmaal bij het acteervak.
Mee eens.
Je kan toch moeilijk iemand van Krypton casten om Superman te gaan spelen. Gewoon de beste man/vrouw casten voor een rol.

GreenHornet

Avatar

vroeger speelde mannelijke acteurs vrouwen omdat vrouwen niet mochten. Daar deden ze ook niet moeilijk over.

Mav Damian

Avatar

Helemaal eens Blanchett.

RuurdWoltring

Avatar

Ze heeft groot gelijk. Het is gewoon onderdeel van het vak, dat je ook rollen kunt spelen die je levenservaring te boven gaan.

tariegb

Avatar

shit ze heeft gelijk, alle vrouwen rollen door mannen laten spelen, that'll teach her

Moviemagic

Avatar

Dan mogen homoseksuele ook geen hetero's meer spelen. Dan moeten ze een echte seriemoordenaar inhuren om er één te spelen. Dan mogen Mexicanen geen 'native indians' meer spelen want daar heb je de echte voor nodig.

Zo kun je wel door blijven gaan. Tijd dat dit linkse gezeik ophoudt.

dakai-world

Avatar

@MOF

Retweet, geen woord aan toe te voegen.

Sterker nog voor wie Modern Family kijkt: de man die Cameron Tucker speelt, Eric Stonestreet , is dus hartstikke hard hetero. Dat was voor mij wel de grootste reveal in de laatste jaren. Gewoon de beste mens selecteren voor de rol en iedereen is een stuk blijer.

rainking

Avatar

Ik wil dat nazi rollen voortaan alleen maar gespeeld worden door echte nazi's.

Ereptile

Avatar

Belachelijk... Het is inderdaad een rol! Iemands privé-leven moet niet verward worden met de rol die hij/zij speelt in het acteervak.

Je wordt gecast in een rol op je talent, niet op je seksuele voorkeur. Zo is het, zo moet het ook blijven. Kiezen op de kwaliteiten voor een functie.

Artificialis

Avatar

De mensen die hier überhaupt kritiek op hadden zijn knettergek, zij worden met zo'n instelling sowieso niet serieus genomen.

Zij zijn niet het probleem. Dat een actrice als Scarlett Johansson zich ook nog wat van die kritiek aantrekt en zich zelfs uit een transgender-rol terugtrekt. Dat is het probleem.

Moviewheels

Avatar

Fijn om te zien dat Blanchett kan relativeren.... Schijnt nogal moeilijk te zijn in het immer oppervlakkiger worden van Hollywood

Sunspot

Avatar

Goed punt inderdaad van haar

nieuwslaatste nieuws

meest populair