M. Night Shyamalan betaalde 'Glass', 'Split' en 'The Visit' zelf

M. Night Shyamalan betaalde 'Glass', 'Split' en 'The Visit' zelf

De acteur financierde zijn eigen terugkeer.

Deze week gaat Glass in première. Ondanks dat er een wisselend ontvangst is onder de critici, lijkt de film wel groots van start te gaan aan de bioscoopkassa's. Het blijkt dat regisseur M. Night Shyamalan er veel voor over had om zijn stempel op deze en enkele andere van zijn recente films te drukken. Hij financierde namelijk zelf de productiebudgetten.

Volgens Forbes heeft Shyamalan flink wat eigen geld in de films gestoken om zo veel als mogelijk creatieve controle te hebben over de films. Ook wist hij niet de juiste financiële deals te sluiten met de studio's.

Productiekosten voor eigen rekening
Om het productiebudget van The Visit bij elkaar te krijgen, nam Shyamalan een tweede hypotheek op zijn huis a 5 miljoen dollar. Voor film=https://www.filmtotaal.nl/film/28157]Split[/film] stak de filmmaker 9 miljoen dollar in de film en voor Glass was het zelfs 20 miljoen dollar - de productiekosten van de film. Dat bedrag bestond uit een nieuwe lening op zijn huis en de verdiensten van de twee eerder genoemde films.

Dat Shyamalan zoveel eigen geld in de films steekt, valt hem te prijzen. De films voor The Visit waren (financiële) flaters en dat gaf studio's weinig reden om met hem in zee te gaan. The Visit haalde $100 miljoen op. Split bijna $280 miljoen. Glass opent komend weekend met zo'n $70 - 65 miljoen aan de Noord-Amerikaanse bioscoopkassa's.

NieuwsFilm

meest populair