Celebrity

James Cameron heeft stevige kritiek op 'Aquaman'

De 'Avatar' regisseur neemt geen blad voor de mond.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Wouter Drummen om 11:32 in Celebrity
Aquaman wist hoge ogen te gooien; de film werd zo goed onthaald dat Warner Bros nu zelfs nadenkt over een Aquaman-universe. Toch is de revolutionaire regisseur, James Cameron, niet echt positief over de superheldenfilm. Hij liet zich erover uit tijdens een recent interview, waaruit duidelijk werd dat de 3 voudige Oscarwinnaar geen grote Aquaman-fan is.

''Ja, de film is vermakelijk, entertaining en prijst natuurlijk ecologische thema's maar realistisch is hij zeker niet te noemen. Ik zou zo'n film nooit kunnen maken, aangezien hij alle wetten van de fysica en de werkelijkheid aan zijn laars lapt. Het is een soort kruising tussen Griekse mythologie en een sprookje. Ikzelf begrijp niet hoe de personages zich zo snel voort kunnen bewegen onder water, maar ik aanvaard het maar''.

De regisseur, die tevens een zeer succesvolle oceanograaf is, filmde zelf ook al meerdere keren diverse scenes in en onder water voor films zoals o.a. Titanic en Avatar. Hij weet dus waar hij het over heeft:

''Begrijp me niet verkeerd, ik kan wel genieten van een film als Aquaman, maar de film maakt bij mij niks los omdat het er gewoon niet echt uitziet; ik kan het weten want ik heb duizenden uren onder water doorgebracht. Daarbovenop draagt hij ook niks bij aan onze kennis en het behoud van de oceaan''.

27 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Grendizer

Avatar

Nee,die blauwe mensjes planeet was lekker realistisch.

Ik vind het ook een gemis dat The Abyss niet als DE onderwaterfilm van Cameron word aangehaald hier.

Maar goed,Cameron fans hebben erg religieuze trekjes bij het aanbidden van Cameron.

SunChaser

Avatar

Gemiste kans hier niet te melden dat James Cameron in de serie Entourage zogenaamd Aquaman regisseerde

weszz

Avatar

James Cameron wil al jaren film maken gebaseerd op de anime 'Alita Battle Angel'. De film is een redelijke flop geworden. Dat terzijde. Avatar 2 daarentegen kan natuurlijk een knaller worden. Maar ook die zal gebaseerd worden op veel fantasy en sci-fi. Dus het druk maken om de water 'fysica' die daarbij komt kijken in Aquaman omdat hij zoveel onder water ervaring heeft, begin je toch echt af te vragen of hij niet gewoon geld/tijd teveel heeft.Deze man kan soms echt even beter zijn mond dicht houden, ik snap ook niet dat men nu nog zoveel waarde hecht aan zijn woorden want zijn laatste echte 'hit' was Avatar (2009).

Maac

Avatar

Een film als Aquaman bekritiseren om het realisme.

Kan me niet schelen hoe goed zijn films zijn, Cameron is een ouwe knorrepot.

Master Of Films

Avatar

+10000 Grendizer.
Knorrepot indeed Maac.

Jammer dat ik niet direct met JC kon communiceren, want dan had ik gezegd dat hij beter zijn tijd kan besteden aan de UHD's van The Abyss & True Lies. En doe meteen maar een Dolby Atmos soundtrack erbij. Niet veel gevraagd hoor.

Yanggie

Avatar

"Gemiste kans hier niet te melden dat James Cameron in de serie Entourage zogenaamd Aquaman regisseerde"

Ik kwam voor dit.

FilmTotaalVerbeteren

Avatar

Avatar was een andere planeet, kan toch perfect dat aliens er zo uit zien?

Onder water bewegen is wel vrij gebonden aan wetten van de fysica.

Rich Art

Avatar

wess "...Deze man kan soms echt even beter zijn mond dicht houden, ik snap ook niet dat men nu nog zoveel waarde hecht aan zijn woorden want zijn laatste echte 'hit' was Avatar (2009)."

Vergeet niet dat de beste man de twee meest succesvolle films heeft gemaakt, twee vervolgen maakte die beter waren dan het origineel en 3D wel op de juiste manier wist te gebruiken in plaats van een goedkoop trucje. Dus ja, er mag best wat waarde aan zijn woorden worden gehecht.

Daarnaast was Aquaman een aanfluiting, dus ik snap zijn kritiek zeker.

Maac

Avatar

@Rich Art
Maar de kritiek is toch hartstikke oneerlijk? Hij noemt Aquaman onrealistisch en hij zegt dat de film niks bijdraagt aan onze kennis en het behoud van de oceaan.

Dan kan de film nog zo'n aanfluiting zijn, maar als dat de doelstellingen van de filmmaker niet waren is het nogal flauw om de film daarop af te rekenen vind je niet?

aspers

Avatar

Gaan we weer... Jezus Christ himself heeft weer commentaar.

Mav Damian

Avatar

Hahahaha o James toch probeer eerst zelf eens realistisch te bekritiseren.
We hebben het over mensen die bovennatuurlijke krachten hebben die onder zee leven. Dan weet je toch dat er dan geen logica is met de wetten van fysica.

Rich Art

Avatar

Maac "..Maar de kritiek is toch hartstikke oneerlijk? Hij noemt Aquaman onrealistisch en hij zegt dat de film niks bijdraagt aan onze kennis en het behoud van de oceaan."

In die zin is zijn kritiek misschien niet terecht, maar wat hij denk ik vooral bedoelt is dat het te nep overkomt nu. Alsof er ook niet geprobeerd is om er een soort van plausibele verklaring voor te geven. Ik had daar ook moeite mee, zal ik eerlijk bekennen. Helemaal dat snel optrekken van die gasten ineens. Heb ik zelfs een vis nog nooit zo snel zien doen. En al doen die dat... die hebben er de bouw voor. Het menselijk lichaam niet.

Dat Cameron een boodschap mist is inderdaad een beetje een flauwe. Maar misschien zag hij de film als uitgelezen kans in deze tijden om een stukje bewustwording duidelijk te maken. Hoewel dat er wel degelijk een beetje inzit, maar toe maar...

Frietgezicht

Avatar

Cameron wil gewoon even laten weten aan ons dat die verstand heeft van de zee.
Hij heeft natuurlijk veel geleerd over hoe dingen werken maar na het aan zijn vrouw te vertellen tijdens het eten wekenlang is er niemand meer aan wie die het kwijt kan.
Dit is zijn kans, niks meer.

Master Of Films

Avatar

Rich Art "Vergeet niet dat de beste man de twee meest succesvolle films heeft gemaakt, twee vervolgen maakte die beter waren dan het origineel en 3D wel op de juiste manier wist te gebruiken in plaats van een goedkoop trucje. Dus ja, er mag best wat waarde aan zijn woorden worden gehecht."
Het is geen gospel, maar een mening met niet al te beste argumenten. Voor je dat uberhaupt waarde aan ligt aan liggen, denk ik eerst dat je enigzins zelfs moet gaan relativeren.

Aquaman bekritiseren omdat het niet realistisch is. Terwijl hij ook erkent dat Aquaman een soort kruising is tussen Griekse mythologie en een sprookje. Heerlijke contradictie.

Newsflash: Arthur praat tegen alle vissen en ze verstaan hem.
Alleen dat al, zouden er bellen moeten rinkelen ipv lekker interessant te doen van "ik heb wel duizend uren onder water doorgebracht, dus ik weet wel hoe het onder water aan toe gaat". Sure.

Het is al te duidelijk dat Aquaman niet voor de realisme ging.
Ze hebben zelfs alle onderwater opnames in het droge gedaan.


Dus het was nooit de intentie, zoals JC dat wel (probeert) te doen o.a. Titanic.

Weten jullie het nog. De Amerikaanse meeuwen ipv de Europese. De sterrenhemel in 1912 tijdens zinkende Titanic. Dat soort mierenneukerij.

Verder is JC ook niet vies van "leugens" in zijn films.
“In the case of First Officer William McMaster Murdoch, I took the liberty of showing him shoot somebody and then shoot himself,” Cameron says. “He’s a named character; he wasn’t a generic officer. We don’t know that he did that, but you know the storyteller in me says, ‘Oh.’ I start connecting the dots: he was on duty, he’s carrying all this burden with him, made him an interesting character.

“But I was being a screenwriter,” Cameron continues. “I wasn’t thinking about being a historian, and I think I wasn’t as sensitive about the fact that his family, his survivors might feel offended by that and they were.”


Rich Art "Daarnaast was Aquaman een aanfluiting, dus ik snap zijn kritiek zeker."
So much voor relativeren. Dat je Aquman een aanfluiting is prima. Maar dat je meteen ja knikt met JC zonder de essentie van Aquaman te doorgronden valt mij een beetje tegen van je.
No offense trouwens.

De film is behoorlijk trouw aan de (oude) comics met een mix van new52. Aquaman in de DC comics wereld was altijd behoorlijk bonkers geweest. Je zou eerder kunnen beweren dat Superman nog realistischer was.

Solid

Avatar

@ weszz: hoe weet jij nu al dat Alita een flop is? Achja, zodra James Cameron zijn mond open trekt springen er honderden onmiddellijk op om dat volledig de grond in te stampen, zal toch niet veranderen...

Master Of Films

Avatar

Solid "Achja, zodra James Cameron zijn mond open trekt springen er honderden onmiddellijk op om dat volledig de grond in te stampen, zal toch niet veranderen..."
Ligt eraan wat hij te vertellen heeft. Zo ben ik behoorlijk positief dat JC bezig is met verbeteringen aan cinema technologie.

"I'm going to push. Not only for better tools, workflow, high dynamic range and high frame rates — the things we are working toward. I'm still very bullish on 3D, but we need brighter projection, and ultimately I think it can happen — with no glasses. We'll get there."

Rich Art

Avatar

@MoF: Ik knik niet meteen ja, want daar was het me niet om te doen. Het eeuwig aanvallen van Cameron en de beste man voor ene selfmade-jezus uitmaken was voor mij meer het probleem. Soms denk ik dat mensen wel eens vergeten wat voor baanbrekende dingen de beste man heeft gedaan, dus vandaar mijn enigszins sarcastische reactie. ;)

Grootste probleem wat ik met Aquaman heb benoemde ik al eerder. Ver van realisme afstaan is prima, maar helemaal geen plausibele reden geven voelt niet lekker. Daarnaast vind ik Aquaman ook kitsch van de bovenste plank, maar das een andere discussie. :P Momoa is wel een baas overigens.

PRIME

Avatar

Hebben jullie nou echt een discussie over het snel bewegen onder water? Mensen kunnen ook niet echt vliegen, hoor, of een Hulk worden, of bliksem oproepen.

Master Of Films

Avatar

Rich Art "Het eeuwig aanvallen van Cameron en de beste man voor ene selfmade-jezus uitmaken was voor mij meer het probleem."
Gezien zijn uitspraken denk ik eerder dat hij dat aan zichzelf te danken heeft. Je kan ook bescheiden kritiek leveren, ipv alles beter te weten (en ja daar staat hij bekend om).

Rich Art "Soms denk ik dat mensen wel eens vergeten wat voor baanbrekende dingen de beste man heeft gedaan, dus vandaar mijn enigszins sarcastische reactie. ;)"
Ach zo. Hij heeft idd veel gedaan. Ja klopt, maar in verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst ;)
Gelukkig prijzen we Adolf Hitler ook niet meer vanwege de baanbrekende Volkswagen toch [I know foute boel om cynisme te gebruiken ;) ]

Moviez

Avatar

Minder reageren en opschieten met je Avatar's @james cameron

STYD

Avatar

Hmmm, apart artikel. Maar zo een interview wordt meestal totaal uit zijn context geplaatst. Want anders leest niemand het. Mocht het wel zo gemeend zijn dan heeft ie zware issues. Avatar was zo realistisch

Rich Art

Avatar

Master of Film "...Ach zo. Hij heeft idd veel gedaan. Ja klopt, maar in verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst ;)"

Nee, klopt, maar iets meer credits verdiend ie wel aangezien hij wel degelijk verstand van zaken heeft. Neemt niet weg dat ie wel wat subtieler/professioneler had mogen zijn, maar dat is wat STYD hierboven ook al benoemd.

Master of Films "Gelukkig prijzen we Adolf Hitler ook niet meer vanwege de baanbrekende Volkswagen toch [I know foute boel om cynisme te gebruiken ;)"

De kever is nog steeds een mooie auto. :P

bagheera1801

Avatar

Cameron ziet deze onderwater-film gewoon als concurrent en "gras-voor-de-voeten-wegmaaier" van Avatar 2. Die zou zich namelijk erg veel onder water af gaan spelen, maar uiteraard doet hij dat wel volgens de wetten der fysica en, net zoals deel 1, zal het behoud van de planeet/oceaan voorop staan.

Dit is gewoon een "alvast-goedpratertje" voor Avatar 2, want je kunt er gif op innemen dat Aquaman en Avatar 2 met elkaar vergeleken gaan worden.

Master Of Films

Avatar

Rich Art "Neemt niet weg dat ie wel wat subtieler/professioneler had mogen zijn, "
Precies. Dat is de kern van het verhaal.

Rich Art "De kever is nog steeds een mooie auto. :P"
Kijk met jou kan ik praten :D [bierglas]

Goku32

Avatar

De Waterman was een geweldige film. Het zag er echt wel goed uit de onderwater actie.s waren geweldig en zag er super goed uit

5ieb

Avatar

Ben het met hem eens. Het is vermakelijk maar niet realistisch. Als je de making of kijkt van T2 of Avatar, dan is de beste man steeds bezig om kracht en alle andere zaken zo goed mogelijk neer te zetten zodat het product in CGI zich beter verkoopt dan de CGI van DC of Marvel.
Daarnaast zijn de special effects van T2 nog steeds beter dan die in de huidige tijd.
Goed gedaan Cam!

Maac

Avatar

T2 of Avatar met Aquaman lijkt me niet erg logisch. Cameron heeft sciencefiction gemaakt waarbij het doel was het zo realistisch mogelijk te maken. Wan heeft er bewust voor gekozen dit niet te doen.

Ik blijf het raar vinden dat de bedoelingen van de regisseur blijkbaar geen factor is wanneer het over deze superheldenfilm gaat.
De Fast & Furious-films zijn ook nep en overdreven over de top, maar hier lijkt iedereen te begrijpen dat dit een bewuste keuze is die een publiek aantrekt dat hier behoefte aan heeft.

nieuwslaatste nieuws

meest populair