Algemeen

Bruno Ganz (Adolf Hitler uit 'Der Untergang') overleden

De Zwitserse acteur was al enige tijd ziek.

door Jeffrey Kouters om 14:37 in Algemeen
De Zwitserse acteur Bruno Ganz (The House That Jack Built, The Party) is vannacht op 77-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Zürich. Ganz was vooral bekend van zijn rol als Adolf Hitler in de voor een Oscar genomineerde film Der Untergang.

Acteur Bruno Ganz is op vrijdag 15 februari komen te overlijden, zo heeft zijn management in een statement laten weten aan meerdere Duitstalige kranten. Ganz leed aan darmkanker en was al enige tijd ziek. De Zwitser is 77 jaar oud geworden. Ganz overleed in zijn eigen huis in Zürich, Zwitserland. Daar woonde hij vermoedelijk met zijn vriendin Ruth Walz, een bekende fotografe. Ganz was erg gesteld op zijn privacy.

Rijk oeuvre
Ganz was een welbekend gezicht uit de Duitstalige film- en theaterwereld, maar speelde ook in vele internationale producties. Het grote publiek zal hem waarschijnlijk vooral kennen als Adolf Hitler uit Der Untergang (2004), over de laatste dagen van het Derde Rijk. Ganz oogstte veel lof voor deze rol. Hij was tevens in het bezit van de 'Iffland-Ring', een prestigieuze prijs voor Duitstalige toneelspelers.

11 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Gigan72

Avatar

Rip

Der Untergang is een film die je moet zien.
1 van de beste misschien wel de beste WW2 film ooit gemaakt.

chefry1983

Avatar

^
Inderdaad hele goede film. Jammer dat hij geen Oscar nominatie ervoor kreeg.
Rip Bruno

Frietgezicht

Avatar

@ Gigan, idd! En voeg Das Boot ook maar in dat rijtje nu we het toch over een Duitse oorlogsfilm hebben.

RIP

Gigan72

Avatar

Das Boot staat ook zeker in mijn lijstje van beste WW2 films

John Wayne

Avatar

Hoewel hij vooral herinnerd zal worden voor zijn rol in Der Untergang, heeft hij in meer klassiekers gespeeld zoals Der Amerikanische Freund, Nosferatu en Der Himmel über Berlin. Hij speelde ook in Amerikaanse producties zoals The Boys of Brazil of zoals een paar jaar geleden nog in de thriller Unknown met Liam Neesson.

Gigan72

Avatar

Hij had gewoon een oscar moeten krijgen voor zijn rol als Adolf Hitler in Der Untergang..
Maar aan de andere kant snap ik wel een beetje waarom hij niet heeft gewonen het is toch Adolf Hitler die hij speelde en dat lig toch gevoelig.

Artificialis

Avatar

Prachtige rol in Der Untergang. Dit soort films zijn er niet in Hollywood, daar zijn oorlogfilms standaard pro-Amerikaanse propagandaprojecten. Duitsers mogen vaker dit soort WOII films naar buiten brengen.

77 jaar is niet heel oud, maar hij heeft ook zeker geen kort leven gehad. Ruhe in Frieden, Bruno Ganz.

Tycho Nestoris

Avatar

Een geweldig acteur. Hij zal gemist worden. R.I.P.

meanrat

Avatar

Der Untergang is een van de meest overschatte films ooit. En dat komt door Bruno Ganz. Want inderdaad is dat een heel indrukwekkende rol geweest als Adolf Hitler. Maar het verhaal om die man heen is uiterst mager.

nieuwslaatste nieuws

meest populair