Samengaan Disney en Fox eindelijk definitief

Samengaan Disney en Fox eindelijk definitief

Zo'n 1,5 jaar daad Disney erover om aankoop rond te krijgen.

Eind 2017 werd bekend dat The Walt Disney Company een bod had uitgebracht van maar liefst 52,4 miljard dollar op 21st Century Fox, met daaronder onder meer de film- en tv-studio's 20th Century Fox. Midden 2018 zag Disney zich genoodzaakt het bod te verhogen naar 71,3 miljard dollar nadat Comcast (eigenaar NBCUniversal) een bod had uitgebracht van 65 miljard dollar. In juli kocht Disney officieel Fox en op 20 maart zijn ook alle formele zaken geregeld.

20th Century Fox is dus vanaf 20 maart officieel onderdeel van Walt Disney en dit heeft een enorme impact op het marktaandeel van de entertainmentreus. In 2018 had de filmstudio van Walt Disney in de States een marktaandeel van zo'n 26 procent. 20th Century Fox kwam dat jaar uit op 9,1 procent.

Star Wars, Marvel, Avatar
Disney krijgt door de overname de rechten in handen van onder meer de oude Star Wars-films, de Marvel-filmrechten (X-Men, Fantastic Four), Avatar, Planet of the Apes en Alien. En de enorme catalogus van het 80 jaar oude Fox zal een belangrijk onderdeel worden van Walt Disney's streamingdienst Disney+, later dit jaar te verschijnen.

Meer weten over de filmrechten die in handen komen van Disney? Lees hier verder.

NieuwsFilm

meest populair