Featured

Bioscooptip: Dumbo - nieuwe live-action Disney-sprookje van Tim Burton betovert

Eindelijk in de bioscoop!

door Jim Pedd om 08:22 in Featured
Deze woensdag gaat Dumbo in première. Het is de nieuwste live-action film van filmstudio Disney en een remake van de klassieke animatiefilm. Ditmaal staat Tim Burton aan het roer en dat is vermoedelijk een goede keuze geweest. Burton was met Alice in Wonderland (2010) verantwoordelijk voor de revival van de live-action sprookjesfilms.

Dumbo
Regie: Tim Burton | Cast: Eva Green, Colin Farrell, Michael Keaton, Danny DeVito | Scenario: Ehren Kruger | Genre(s): Familiefilm, Fantasy | Kijkwijzer: 12
Een jong olifantje kan dankzij zijn gigantische oren vliegen. Het helpt een circus waar het bepaald niet goed mee ging boven de malaise te komen. Maar Dumbo en zijn vrienden leren al snel dat er meer achter het circus schuilt...

Waar komt Dumbo vandaan?

Het verhaal van Dumbo vindt zijn oorsprong in 1939, toen een nieuw item werd bedacht, een Roll-A-Book. Dat is een klein doosje, met wat knopjes waar de lezer aan moest draaien om het verhaal door een klein venstertje te kunnen lezen. Dat klinkt als een vaag concept en is het ook, want het Roll-A-Book is nooit op de markt gekomen.

Wel schreven Helen Aberson en Harold Pearl er een verhaal voor, Dumbo the Flying Elephant genaamd. Walt Disney kocht daar de rechten op en publiceerde 1.430 exemplaren van het boek. Vervolgens besloot hij het verhaal te veranderen in een kortefilm. Uiteindelijk breidden Disney en zijn mede-filmmakers dat uit naar een 64-minuten durende film over het kleine olifantje.

De animatiefilm wordt verteld door de ogen van Dumbo. De mensen zijn slechts bijpersonages en spelen nauwelijks een rol. Sterker nog, ze zijn schurken. Dat is in de film van Tim Burton anders. Ditmaal zijn de mensen juist centraal en interpreteren zij de woorden en daden van Dumbo voor ons als publiek. Een remake dus met een goede basis.

Eerste reacties

De eerste reacties op Dumbo zijn erg positief. Mensen die de film zagen noemen het opmerkelijk genoeg een combinatie van vervolgfilm en remake. De film zit vol opvallende beelden en is een mooie manier om het klassieke sprookje naar het witte doek te brengen. Dat komt ook omdat Burton een goede manier gevonden heeft om het verhaal van Dumbo op een nieuwe manier naar de bioscoop te brengen.

Budget

Het is niet bekend hoeveel Dumbo gekost heeft. Wel kunnen we er vanuit gaan dat de film meer dan 100 miljoen dollar kostte. Dat komt mede door de vele visuele effecten (hoe laat je een olifantje anders vliegen?) en de topcast die Burton verzamelde. Dat zal Disney vermoedelijk terugverdienen. Het Amerikaanse openingsweekend zou goed zijn voor 58 tot 75 miljoen dollar.

Trivia

De vierde samenwerking tussen Tim Burton en Danny DeVito. In drie van die films (Mars Attacks! (1996) en Big Fish (2003) speelde DeVito lid van een circus. Burton vroeg hem voor deze film en noemde dit de afronding van de circus-trilogie. - | - De film speelt zich af in 1919, net na de Eerste Wereldoorlog. - | - Dit is de tweede live-action remake van een Disney-sprookje waarin de dieren niet praten. De eerste was Cinderella (2015).2 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

adofmirosch

Avatar

Hoop dat deze film het niveau van jungle book gaat halen!

David Mills

Avatar

Ik verwacht een prachtige film!!

NieuwsFilm

meest populair