Celebrity

Roman Polanski begint rechtszaak tegen the Academy

Ondanks het feit dat de regisseur Amerika niet meer in mag, wil hij toch lid blijven.

door Wouter Drummen om 11:21 in Celebrity
Roman Polanski, de regisseur van o.a. The Pianist en The Ghost Writer, wordt al sinds 1978 'gezocht' in Amerika voor de verkrachting van een 13-jarig meisje. De nu 85-jarige regisseur zat destijds een straf uit van 42 dagen, maar toen hij erachter kwam dat hij 50 jaar gevangenis straf riskeerde, vluchtte hij het land uit. Als gevolg hiervan, werd Polanski vorig jaar uit de Academy of Motion Picture Arts and Sciences gezet, iets waar hij het totaal niet mee eens is...

Als gevolg van de #MeToo beweging kwamen namelijk meerdere beschuldigingen van seksueel misbruik tegen Polanksi opnieuw onder de aandacht; hierdoor besloot de Academy hem niet langer als lid te erkennen omdat hij niet aan de gedragscodes zou voldoen. Polanski daagt hiervoor de Academy voor het gerecht.

De eisen van Polanski
Polanski en zijn advocaat Harland Braun hebben aan een rechter in Los Angeles gevraagd hem zo snel mogelijk weer lid te maken, aangezien hij niet de kans heeft gekregen zichzelf te verdedigen. Hier komt nog eens bovenop dat de Academy niet genoeg gerechtelijke stappen zou hebben genomen en zouden evenmin alle beschuldigingen tegen Polanski bewezen zijn.

Ook liet Braun weten dat Polanski's films goed waren voor 28 Oscarnominaties; zo won hij de Oscar voor Beste Regisseur in 2002 voor The Pianist, al woonde de uitreiking van de Oscars niet bij vanwege het opsporingsbevel dat nog steeds tegen hem uitstaat. The Academy reageerde kort maar krachtig op de aanklacht: ''Wij blijven staan achter onze beslissing''. Bill Cosby werd trouwens tegelijkertijd met Polanski uit the Academy gezet.

nieuwslaatste nieuws

meest populair