Celebrity

Roman Polanski begint rechtszaak tegen the Academy

Ondanks het feit dat de regisseur Amerika niet meer in mag, wil hij toch lid blijven.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FilmTotaal is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FilmTotaal. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FilmTotaal

door Wouter Drummen om 11:21 in Celebrity
Roman Polanski, de regisseur van o.a. The Pianist en The Ghost Writer, wordt al sinds 1978 'gezocht' in Amerika voor de verkrachting van een 13-jarig meisje. De nu 85-jarige regisseur zat destijds een straf uit van 42 dagen, maar toen hij erachter kwam dat hij 50 jaar gevangenis straf riskeerde, vluchtte hij het land uit. Als gevolg hiervan, werd Polanski vorig jaar uit de Academy of Motion Picture Arts and Sciences gezet, iets waar hij het totaal niet mee eens is...

Als gevolg van de #MeToo beweging kwamen namelijk meerdere beschuldigingen van seksueel misbruik tegen Polanksi opnieuw onder de aandacht; hierdoor besloot de Academy hem niet langer als lid te erkennen omdat hij niet aan de gedragscodes zou voldoen. Polanski daagt hiervoor de Academy voor het gerecht.

De eisen van Polanski
Polanski en zijn advocaat Harland Braun hebben aan een rechter in Los Angeles gevraagd hem zo snel mogelijk weer lid te maken, aangezien hij niet de kans heeft gekregen zichzelf te verdedigen. Hier komt nog eens bovenop dat de Academy niet genoeg gerechtelijke stappen zou hebben genomen en zouden evenmin alle beschuldigingen tegen Polanski bewezen zijn.

Ook liet Braun weten dat Polanski's films goed waren voor 28 Oscarnominaties; zo won hij de Oscar voor Beste Regisseur in 2002 voor The Pianist, al woonde de uitreiking van de Oscars niet bij vanwege het opsporingsbevel dat nog steeds tegen hem uitstaat. The Academy reageerde kort maar krachtig op de aanklacht: ''Wij blijven staan achter onze beslissing''. Bill Cosby werd trouwens tegelijkertijd met Polanski uit the Academy gezet.

3 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Ang3l

Avatar

Ik ben niet zo van de "waar rook is, is vuur", maar als je zelf al t land ontvlucht dan heb je zelf ook weinig geloof in je onschuld. Lijkt me zo. ;)

Of in t rechtsysteem, dat kan ook.

Rob

Avatar

@Ang3l Avatar23.04.2019 11:49
Los van schuld of onschuldig. In een land waar 1 procent van de bevolking in de gevangenis zit, mag je terecht vraagtekens bij het rechtsysteem zetten.

Ik wist niet eens dat hij nog leefde.

Spider-fan

Avatar

Hij is gevlucht omdat de rechter zijn zaak als voorbeeld wilde stellen, omdat hij nu eenmaal bekend is. Daarom was hij bang dat het vonnis veel zwaarder zou uitvallen dan wanneer hij onbekend was geweest. Niet om het goed te praten, want hij verdient natuurlijk de toegewezen straf, maar in dat geval is er toch wel iets bij voor te stellen. Hij had al een straf uitgezeten, maar de rechter wilde de zaak opnieuw openen.

Wat me nog niet duidelijk is, hoe het zit met die andere aanklachten die sindsdien zijn ingediend, of die ook op waarheid berusten.

nieuwslaatste nieuws

meest populair