Celebrity

Luc Besson's EuropaCorp nog niet helemaal kansloos na keihard falen 'Valerian'

De Franse onderneming verliest nu al jaren achter elkaar een hoop geld.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FilmTotaal is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FilmTotaal. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FilmTotaal

door Rik Timmer om 07:22 in Celebrity
Als er iemand in de filmindustrie is waar het niet fantastisch mee gaat, dan is het Luc Besson wel. De Fransman - verantwoordelijk voor titels als The Fifth Element en Lucy - zag medio 2017 zijn dromen in vlammen opgaan toen het door hem geregisseerde Valerian and the City of a Thousand Planets kritisch vernietigd werd en ook nog eens slecht presteerde bij de box office. Het zorgde ervoor dat het door hem opgerichte EuropaCorp met een hoop geldproblemen kampt. De Franse ondernemingsrechtbank biedt hem nu een nieuwe kans aan.

Europa 1 meldt namelijk dat EuropaCorp nog geen faillissement hoeft aan te vragen. In plaats daarvan worden ze een half jaar lang beschermd om zodoende de financiële situatie te verbeteren. Ook hebben ze weer invloed op de aandelenmarkt. Voorheen stonden hier grote vraagtekens bij, omdat het bedrijf alleen maar geld leek te verliezen.

Portemonnee
Aan Valerian hing een pittig krijskaartje van zo'n 177 miljoen dollar. Bij elkaar haalde de sciencefictionfilm bijna 226 miljoen dollar op - niet genoeg om de bijkomende kosten te dekken. Naar verluidt kon EuropaCorp 92 miljoen dollar afschrijven na de grootse misser. Tussen 2018 en 2019 nam de onderneming afscheid van nog eens 100 miljoen dollar. Drie jaar achter elkaar wordt er geen winst meer geboekt.

Verandering
Door het falen van Valerian heeft EuropaCorp diens werkwijze moeten aanpassen. Niet alleen brengen ze nu minder Engelstalige films uit in het Noorden van Amerika, ook hebben ze de rechten van 500 films verkocht aan een ander Frans bedrijf. Een half jaar geleden ging EuropaCorp in zee met Pathé Films om nog meer kosten te besparen. Laatstgenoemde zal per jaar drie titels van EuropaCorp uitbrengen. Hieronder valt o.a. Besson's nieuwste Anna, waarin hoofdrollen zijn weggelegd voor Sasha Luss, Helen Mirren, Luke Evans en Cillian Murphy.

7 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

adofmirosch

Avatar

Jammer, op de scènes met Rihanna na vindt ik het een vermakelijk en mooi gemaakte film.

Goov25

Avatar

Vermakelijk en mooi gemaakt, zeker. Maar ook met veel mankementjes, een warrig verhaal, en geen inspirerende acteurs. Typisch zo'n mooi gemaakte flop als John Carter.

Master Of Films

Avatar

Het is maar dat ik Ravian heb gelezen, alleen die extra kennis kon ik de film Valerian wel waarderen. Al blijft Dane DeHaan wel een miscast voor Valerian. Ondanks dat DeHaan een goeie acteur is, maar hij was geen Valerian. En laat Rihanna maar voortaan opsluiten in een muziekstudio, dat "zangersje" hoort niet in de filmwereld thuis.

LeonardoPacino

Avatar

^

Ook niet in een muziekstudio. Ze kwam een keer opdraven bij een live optreden van Bon Jovi. Je wilt echt niet horen wat daar uitkomt zonder stemcorrectie.

Master Of Films

Avatar

Stemcorrectie? Neem aan dat je Auto-Tune bedoelt. ;-)
Maar ik heb geen last van Rihanna als ze krijst als een meeuw.
Luister toch alleen maar naar Doris Day...Que será, será. Whatever will be, will be.

Sunspot

Avatar

Zovelen zeggen dat het mooi is gemaakt, soms wel zo idd.

Maar verhaal was shit, acteurs waren shit, dat mooie werd ook shit, teveel focus op.

Was gewoon een ongelofelijke kutfilm uiteindelijk, zo een budget en dan niks!

Heb het niet eens kunnen uitkijken, zo ergerlijk was het.

Hoe kan een studio dit goedkeuren, megabudget willen zien te verdwijnen lijkt het wel...

Waarom? Snap dat niet, bij andere films die wel goed kunnen zijn, dodelijk goed, gelijk afkappen, maar dit soort shit kan door gaan.

Pfff, vind je het gek allemaal, al die films die gemaakt worden met mega budget en shit zijn.

Alsof er vantevoren al besloten is dat het gaat gebeuren, hoe slecht ook, want zal wel wat centen opleveren, lekker simpel door blijven produceren...

starbass

Avatar

Stuk beter dan Aquaman..

nieuwslaatste nieuws

meest populair