Celebrity

Luc Besson's EuropaCorp nog niet helemaal kansloos na keihard falen 'Valerian'

De Franse onderneming verliest nu al jaren achter elkaar een hoop geld.

door Rik Timmer om 07:22 in Celebrity
Als er iemand in de filmindustrie is waar het niet fantastisch mee gaat, dan is het Luc Besson wel. De Fransman - verantwoordelijk voor titels als The Fifth Element en Lucy - zag medio 2017 zijn dromen in vlammen opgaan toen het door hem geregisseerde Valerian and the City of a Thousand Planets kritisch vernietigd werd en ook nog eens slecht presteerde bij de box office. Het zorgde ervoor dat het door hem opgerichte EuropaCorp met een hoop geldproblemen kampt. De Franse ondernemingsrechtbank biedt hem nu een nieuwe kans aan.

Europa 1 meldt namelijk dat EuropaCorp nog geen faillissement hoeft aan te vragen. In plaats daarvan worden ze een half jaar lang beschermd om zodoende de financiële situatie te verbeteren. Ook hebben ze weer invloed op de aandelenmarkt. Voorheen stonden hier grote vraagtekens bij, omdat het bedrijf alleen maar geld leek te verliezen.

Portemonnee
Aan Valerian hing een pittig krijskaartje van zo'n 177 miljoen dollar. Bij elkaar haalde de sciencefictionfilm bijna 226 miljoen dollar op - niet genoeg om de bijkomende kosten te dekken. Naar verluidt kon EuropaCorp 92 miljoen dollar afschrijven na de grootse misser. Tussen 2018 en 2019 nam de onderneming afscheid van nog eens 100 miljoen dollar. Drie jaar achter elkaar wordt er geen winst meer geboekt.

Verandering
Door het falen van Valerian heeft EuropaCorp diens werkwijze moeten aanpassen. Niet alleen brengen ze nu minder Engelstalige films uit in het Noorden van Amerika, ook hebben ze de rechten van 500 films verkocht aan een ander Frans bedrijf. Een half jaar geleden ging EuropaCorp in zee met Pathé Films om nog meer kosten te besparen. Laatstgenoemde zal per jaar drie titels van EuropaCorp uitbrengen. Hieronder valt o.a. Besson's nieuwste Anna, waarin hoofdrollen zijn weggelegd voor Sasha Luss, Helen Mirren, Luke Evans en Cillian Murphy.

nieuwslaatste nieuws

meest populair