Blu-ray

Blu-ray review monsterflop 'Mortal Engines' - maar waarom eigenlijk?

Groot spektakel met grote rijdende steden. Misschien iets te gek...

door Bram de Groot om 14:34 in Blu-ray
Regie: Christian Rivers | Cast: Hera Hilmar (Hester Shaw), Robert Sheehan (Tom Natsworthy), Hugo Weaving (Thaddeus Valentine), Jihae (Anna Fang), Leila George (Katherine Valentine), e.a. | Speelduur: 128 minuten | Bioscooprelease: 06.12.2018 | FilmTotaal recensie: 3 sterren

Deze post-apocalyptische sciencefictionfilm boekverfilming werd groots aangekondigd en overal waar het maar kon werd de naam van producent Peter Jackson (The Lord of the Rings) op de film geplakt. Het mocht niet baten, aangezien het prijzige Mortal Engines met namen als Hera Hilmar, Robert Sheehan, Hugo Weaving en Stephen Lang een monsterflop bleek. De ontvangst was doorgaans erg matig, het plot misschien net iets te afwijkend en de concurrentie (Mortal Engines, Mary Poppins Returns, Bumblebee) in de bioscoop was fors.

Universal Pictures bracht het 100 - 150 miljoen dollar kostende Mortal Engines - goed voor een bedenkelijke 83,6 miljoen dollar wereldwijd - onlangs uit op Blu-ray. Hieronder een blik op de uitgave.


In Mortal Engines is het vele eeuwen na de Zestig-Minutenoorlog. De aarde is onvruchtbaar en er zijn geen natuurlijke brandstoffen meer. De steden zijn zelfstandige stadstaten geworden en zwerven rond op zoek naar brandstoffen die ze van andere steden afnemen. De jonge Tom Natsworthy zal het pad kruisen van de mysterieuze vrouw Hester Shaw, waarmee hij voorgoed de wereld zal veranderen.


Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: april 2019 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.39 : 1) | Geluid: o.a. Engels Dolby Atmos | Ondertitels: o.a. Nederlands | EAN: 5053083163860 | Met dank aan: Universal Pictures

De schijf van deze Blu-ray uitgave van Mortal Engines zit vastgeklikt in een standaard blauwe Blu-ray keepcase. De voorkant toont de heldin van actrice Hera Hilmar en een van de rijdende steden. De achterkant geeft aan dat er enkele extra's te bekijken zijn. De leeftijd: 12 jaar.

Beeld & Geluid

Universal Pictures levert een prima High Definition-uitgave op van deze sciencefictionfilm vol visuele effecten. De scherpte is optimaal en de kleuren zijn grauw, maar daar waar nodig voldoende kleurrijk. Het past uitstekend bij de post-apocalyptische setting van de film. De computeranimaties doen het gelukkig doorgaans redelijk tot goed. Grote rijdende steden zijn vaak zelfs erg overtuigend en dat is knap. Van storende zaken is geen sprake, bij de mooie 2.39 : 1 beeldverhouding. De geluidstrack is Atmos, die zich vertaalt naar een Dolby TrueHD 7.1 track. Al met al een uitstekende uitgave op het technische vlak.

Bonusmateriaal

Op de schijf staan in ieder geval twee leuke, langere featurettes met de titels Character Series en Welcome to London. De eerste zoomt met verschillende kortere video's in op de belangrijkste personages in de film en de tweede geeft een blik op de enorme rijdende stad Londen, ook middels kortere video's. Daarnaast zijn er nog korte featurettes over de tijdgeest in de film, de steden in de lucht en de opnames in Nieuw-Zeeland. Een track met audiocommentaar van de regisseur ontbreekt niet.

Een te creatief geheel voor het mainstream publiek?

Aan de uitvoering van Mortal Engines ligt het floppen niet helemaal. Het is duidelijk geen topper, maar op momenten is de film van de onbekende regisseur Christian Rivers zeker vermakelijk en fantasierijk. Het verhaal van rijdende steden gaat waarschijnlijk te ver voor het standaard publiek. Het is in ieder geval duidelijk dat er geen vervolg komt op misschien wel de grootste flop van 2018.

12 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Maac

Avatar

Slecht bronmateriaal, onbekende regisseur, matige betrokkenheid van gerenommeerde Jackson, vrouwelijk hoofdpersonage.
Eigenlijk alle benodigde ingrediënten voor een bioscoopsucces in 2019.

Gigan72

Avatar

Echt zo film die je de volgende dag weer vergeten ben..

k

Avatar

Ik denk dat de mainstream gewoon niet van steampunkt houden,want ik vond het een goede film.

Robbepost

Avatar

Shrike was om te janken en ik vond de CGI ook vaak slecht.

Jeroen Pasman

Avatar

Het lijkt wel of het publiek nu de schuld krijgt

Civilian Supreme

Avatar

Ik wilde deze best een kans geven maar ik kon het belachelijke concept maar lastig accepteren. Buiten dat was de film ook nergens echt boeiend, spannend of wat dan ook.

chefry1983

Avatar

De trailers konden mij niet overhalen deze film te gaan bekijken.
Gewoon niet mijn smaak

BlackPowerWolf

Avatar

De film was qua verhaallijn nou niet je van het, maar de beelden (oké cgi, maar ja ach mooi) waren echt geweldig.
Gewoon zo'n wereld die tot leven wordt gebracht daar kan ik toch best van genieten!

Sunspot

Avatar

Kende het niet, trailers interesseerden mij niet, van alles, hoefde gewoon niet

Sunspot

Avatar

Te creatief haha, nee, gewoon niemand hoefde het te zien.

Ik wil meer creatieve Scif-fi zien, dat wil ik al heel mijn leven, grappige is dat veel interessante scifi juist low budget is, of in series zit.

Vaak is het bij scifi films altijd, maar dan bijna altijd weer hetzelfde verhaaltje, ben dat zo zat! Smiley face.

Daarom ben ik wat bepaalde genres betreft meer van docu's, zoveel beter in onwijs veel gevallen. Met allerlei onderwerpen.

maar goed, Hollywood, enige wat block busters kan brengen, maar moet dan weer voldoen aan eisen, iedereen moet het leuk vinden, maakt alles minder.

Laatste grote (scifi) blockbuster was Prometheus, wat een verademing, dacht even een vervolg erop te zien, maar nee, die seniele gast gaf toe aan 'fans', over dus.

centr1no

Avatar

Sunspot "Ik wil meer creatieve Scif-fi zien, dat wil ik al heel mijn leven, grappige is dat veel interessante scifi juist low budget is, of in series zit.
Vaak is het bij scifi films altijd, maar dan bijna altijd weer hetzelfde verhaaltje, ben dat zo zat! Smiley face. "

Op een enkele afwijking na doen de creatieve (zoals jij het noemt) films het gewoon niet goed genoeg om de vaak hoge kosten eruit te halen.
Fantasy, Sci-Fi en alle afgeleiden daarvan hebben hun fans maar dat lijken er steeds minder te worden en de jonge aanwas lijkt voornamelijk geïnteresseerd in de afgestompte eenheidsworst en herhaling die ze gevoerd krijgen.
En als de massa al niet naar de bioscoop gaat voor een schitterende film als Blade Runner 2049 dan is er nog maar weinig hoop dat er nog veel onbekendere of originele, afwijkende projecten opgepakt worden. Ik vrees dat Dune ook geen enorme boxoffice hit wordt.
Ik heb vele boeken gelezen waarvan, in de juiste handen, prachtige films gemaakt zouden kunnen worden maar de hoop dat het ooit gebeurd heb ik lang geleden al laten varen.
Af en toe verschijnt er eens een bericht dat er film- of tv-serie rechten zijn gekocht van iets en meestal blijft het op de plank liggen of het niveau is zo abominabel slecht dat tranen me in de ogen springen.
Het succes van (in ieder geval de eerste seizoenen van) GOT bewijst dat mensen nog wel degelijk warm te krijgen zijn voor iets afwijkends, als het maar goed aangepakt wordt.

Sunspot

Avatar

^

yep, idd zeer jammer.

Vervelend ook gewoon. En ding is dat je juist de low budget films die wel iets moois maken, iets diepers, anders, juist niet makkelijk te vinden zijn.

Een voorbeeld, Man From Earth 2007, was echt top, geboeid gekeken, was niet echt scifi, maar bedoel dat je met heel weinig geld, wat goeie acteurs en setting en vooral een goed verhaal onwijs goeie films kan brengen.

Maar ja, hoe herken je dat zomaar, ja, recensies, maar vertrouw daar al tijden niet meer zomaar op, is gewoon proberen, als je al weet dat het er is.

Daarom, in series zieik meer, is ook wel logisch, meer tijd ervoor, het verhaal, maar ook wat dieper allemaal. Net als die ene serie Black Mirror bijv.

Maar wil ook gewoon een dikke films die zo kunnen zijn, denk dat de maker/bioscopen en zo er goed aan doen, er is nu al de trend dat mensen series veel interessanter vinden.

ZE moeten oppassen dus, er is al discussie gaande of bioscopen nog werken straks, nou, nee, niet als alles bij hetzelfde blijft, maar we gaan het zien Smiley face

NieuwsFilm

meest populair