Disney en grote studio's dreigen producties uit Georgia weg te halen wegens nieuwe abortuswet

Disney en grote studio's dreigen producties uit Georgia weg te halen wegens nieuwe abortuswet

Veel ophef over mogelijke anti-abortuswet.

Een tijdje terug lieten nog allerlei bekende actrices van zich horen m.b.t. de nieuwe abortuswet in Georgia. De Amerikaanse staat wil namelijk een anti-abortuswet invoeren, waardoor vrouwen, na zes weken zwangerschap, niet meer legaal abortus zouden kunnen laten plegen. Veel vrouwen weten dan nog niet eens dat ze zwanger zijn. Zelfs al is er sprake van verkrachting of incest, dan zou een abortus nog niet mogen. Niet meer dan logisch dus dat veel mensen het hier niet mee eens zijn. Zij kregen nu steun van een paar van de machtigste studios.

Zo zei niemand minder dan de grote baas bij Disney, Bob Iger, dat ze ze naar alle waarschijnlijkheid geen films meer zullen opnemen in Georgia, als de wet er daadwerkelijk komt. ''Het wordt extreem lastig om nog films op te nemen in Georgia. Ik neem aan dat veel mensen die bij en voor ons werken zullen weigeren om nog te werken in Georgia. Wij zullen hun wensen respecteren. We volgen de situatie dan ook zeer nauwkeurig''.

Klap voor Georgia
De vraag is of Georgia zich kan permitteren Disney te verliezen. Het Huis van de Muis nam namelijk meerdere Marvel films gedeeltelijk op in Georgia, zoals o.a. Avengers: Endgame en Black Panther. Het zou een gigantische economische klap zijn voor de Amerikaanse staat. Andere studio's volgen ook het voorbeeld van Disney.

Eerder deze week liet ook streaming-gigant Netflix weten niet langer films en series in Georgia op te nemen. Dit terwijl deze staat zeer geliefd is bij de serie- en filmmakers; zo werd er o.a. de populaire serie Stranger Things opgenomen. Nogal wat sterren en producenten zeiden dat ze Georgia in de toekomst eveneens zouden boycotten en hun projecten elders zouden gaan verwezenlijken. De Amazon serie The Power en Lionsgate's film Barb and Star Go to Vista Del Mar zouden normaalgesproken opgenomen worden in Georgia, maar hier werd vanaf gezien.

Warner Bros, Universal én Sony
Ook Warner Bros liet zich negatief uit over de anti-abortuswet: ''We houden de situatie van dichtbij in de gaten, want als deze nieuwe wet werkelijkheid wordt, moet onze studio héél goed nagaan of filmen in Georgia überhaupt nog een optie is. Dit moeten we samen met onze partners en artiesten bepalen''. Universal wacht de situatie eveneens af: ''Als deze wet wordt geaccepteerd, zal dat een ernstige invloed hebben op waar wij in de toekomst onze films gaan maken''.

Ten slotte liet ook Sony van zich horen: ''Ook wij houden de situatie in Georgia goed in de gaten. We hebben al gesprekken gevoerd met ons personeel, de regisseurs, acteurs en actrices met wie we samenwerken en andere belanghebbende partijen; wellicht dat we in de toekomst onze projecten ergens anders gaan onderbrengen''.

NieuwsFilm

meest populair