Algemeen

Simon Kinberg accepteert floppen 'X-Men: Dark Phoenix': 'Het is mijn schuld'

De debuterend regisseur steekt de hand in eigen boezem.

door Jeffrey Kouters om 22:30 in Algemeen
Het moge duidelijk zijn dat X-Men: Dark Phoenix niet de film is geworden waar filmstudio Fox en regisseur Simon Kinberg op gehoopt hadden. In The Business with Kim Masters reageert Kinberg voor het eerst op het teleurstellende openingsweekend van zijn debuutfilm en zijn rol in het hele proces.

In de podcast The Business with Kim Masters van KCRW heeft filmmaker Simon Kinberg openhartig gereageerd op het falen van zijn X-Men-film Dark Phoenix, een franchise waar hij al sinds 2006 bij betrokken was. Eerder deze week kwam het bericht al naar buiten dat Kinberg niet blij zou zijn geweest met de ongunstige releasedatum, hetgeen hij bevestigt in zijn gesprek met Kim Masters.

Geen connectie, geen interesse
"Toch wil ik de openingsdatum niet de schuld geven", vertelt Kinberg, die zijn hand in eigen boezem steekt. "Het publiek voelt duidelijk geen connectie met de film", verklaart hij. "Dat is mijn schuld". Volgens Kinberg is het te gemakkelijk om nu met vingers te gaan wijzen. "Ik heb deze film geschreven en geregisseerd, dus ik moet mijn verantwoordelijkheid nemen en erkennen dat de film niet werkt".

Slechter dan verwacht
Kinberg biecht op dat hij desalniettemin een beter openingsweekend had verwacht. "De film heeft slechter gepresteerd dan verwacht", vertelt hij, "maar natuurlijk wist ik al wel dat het zwaar zou worden, gezien de voorspellingen en de reacties". Het is volgens hem moeilijk om te accepteren dat je als maker geen controle meer hebt over je film zodra de buitenwereld deze ziet. "Maar je moet wel, anders word je gek".

De volledige aflevering kun je hieronder beluisteren!


22 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Goku32

Avatar

Leer van je fouten, en als je de volgende x een x men film wilt gaan maken. Kijk naar de old serie, en ga de strips lezen. Je kan zoveel kanten op met de x men. Next time beter

JIGSAW8

Avatar

er komt geen next time. Disney heeft alle xmen gecancelt behalve de deadpool franchise

Artificialis

Avatar

Ach, wat een onzin. Voor een beginnend regisseur vind ik het behoorlijk knap dat Dark Phoenix nog een aardige film geworden is. Alleen een beetje jammer dat het verhaal nergens naartoe gaat. En de film kwam meer over als een aflevering uit een serie dan een bioscoopspektakel. Maar ik zie niet in hoe dit slechter zou zijn dan MCU films als Captain Marvel.

ExtraDip3000

Avatar

^ je neemt me de woorden uit de mond!

GreenHornet

Avatar

Animatie serie uit de jaren 90 als basis nemen.

eltorro

Avatar

Ik vind dit knap hoor. Kan me niet zo snel een ander voorbeeld herinneren waar een regisseur de schuld op zich neemt.

Ereptile

Avatar

Op z'n minst respect voor de regisseur dat hij de fout op zichzelf legt.

Colruiter

Avatar

Ach ja, hij is niet de enige regisseur van een blockbuster die de laatste weken serieus aangepakt wordt door de critici, en maar goed ook, want na die onbegrijpelijk positieve kritieken op Last Jedi, Jurassic World 2, Captain Marvel, Black Panther... kon je al eens beginnen twijfelen aan de oprechtheid van sommige critici.

John Wayne

Avatar

^ Met uitzondering van JW 2, zijn de films die je noemt zowel door critici en het overgrote deel van het publiek (op enkele zure zgn. Starwars fans na) positief ontvangen.

Eddie Singer

Avatar

Zure Star Wars-fan hier Smiley face

Wat een onzin dat Simon Kinberg deze verantwoording neemt. Alsof er geen producers en executive producers, script-schrijvers en casting directors zijn, die er ook allemaal bij betrokken waren. Er was/is vast zo'n zaaltje waar hotemetoten van de filmmaatschappij én ik neem aan mensen van Marvel, kritisch naar de uit te komen film(s) kijken en dan een go of een no go geven. Dan is er nog een stukje post-productie, een hele afdeling Marketing. Er zijn zoveel mensen bij de totstandkoming betrokken...meestal te zien bij de eind-credits.
Ik neem aan dat een debuterend regisseur meer aan het handje moet lopen dan een gevestigde naam. Die zijn net zo 'schuldig'.
Simon K. moet dit soort dingen dus niet roepen. Anders is het: "You'll never work in this town again."

John Wayne

Avatar

^ Eens ff kijken, geschreven, geproduceerd en geschreven door ene zekere Simon Kinberg. De studio (Fox) heeft in dit geval de regisseur teveel speelruimte gegeven. Maar hij is wel degelijk de hoofdaansprakelijke van het eindproduct. It comes with the job.

Artificialis

Avatar

Colruiter "want na die onbegrijpelijk positieve kritieken op Last Jedi, Jurassic World 2, Captain Marvel, Black Panther..."

Films die wat mij betreft slechter waren dan Dark Phoenix. Op Black Panther na trouwens. Wanneer gaat Rian Johnson eens zijn oprechte excuses aanbieden?

kokosnoot

Avatar

Ik mag wel opschieten met hem gaan zien Smiley face

chefry1983

Avatar

De beste xmen film blijft deel 2. En daarna days of future past.

Eddie Singer

Avatar

John Wayne "[Eens ff kijken, geschreven, geproduceerd en geschreven door ene zekere Simon Kinberg. De studio (Fox) heeft in dit geval de regisseur teveel speelruimte gegeven. Maar hij is wel degelijk de hoofdaansprakelijke van het eindproduct. It comes with the job"

@John Wayne. Beter opletten!

Scriptwriters: John Byrne/Chris Claremont/Dave Cockrum/Jack Kirby/Stan Lee...én Simon Kinberg & 2 anderen.Geproduceerd door:

Daniel Auclair: associate producer

Todd Hallowell: producer

Simon Kinberg: producer!

Stan Lee: executive producer!!!

Kathleen McGill: associate producer

Josh McLaglen: executive producer!!!

Hutch Parker: producerFilm editing: Lee SmithJulie Breton: extras casting

Muffett Brinkman: casting associate

Johnny Gidcomb: adr voice casting

Bryan Riley: casting associateWie is hier nou precies alleen verantwoordelijk voor?

Met welke job komt welke verantwoordelijkheid?Dus ja, John Wayne...Simon Kinberg zal de afwas wel alleen gedaan hebben.Of zoals John Wayne zei in 'The Shootist': "I won't be wronged..."


Maac

Avatar

Artificialis "Voor een beginnend regisseur vind ik het behoorlijk knap dat Dark Phoenix nog een aardige film geworden is."
Hoe waar het ook kan zijn, dit is voor mij typisch zo’n irrelevant argument als “goede film voor die tijd” of “goede film voor Nederlandse begrippen”. Ik kreeg vandaag een tekening van mijn zoontje voor vaderdag en het was voor zijn leeftijd erg knap gekrast, maar het blijft rommel.

John Wayne

Avatar

@ Eddie Singer, ben je nu echt serieus? John Byrne, Chris Claremont, Jack Kirby en Stan Lee krijgen een schrijverscredit omdat ze de comics schreven waar deze verhaallijn op gebaseerd is. Ze hebben geen letter geschreven voor deze film. Kinberg was de drijvende kracht achter de film. Hij is daarnaast producent en de regisseur. Je wil het graag voor hem opnemen maar hij neemt z'n eigen verantwoordelijkheid, iets wat ik respecteer.

Overigens, wel een mooie quote uit een uitstekende film.

Eddie Singer

Avatar

@John Wayne

Ja hè, gave quote. Zoals John Wayne worden ze niet meer gemaakt...of gecast. Echt een held.

Maar ik meen het zeer serieus.
Deze heren staan officieel!! vermeld als scriptschrijver. En als ze vermeld staan als scriptwriter...zijn ze mede-verantwoordelijk voor het script. Zij zijn degene die Simon terugfluiten als hij teveel afwijkt. Als ze dat niet gedaan hebben...naast de executive producers...juist...zijn zij allemaal verantwoordelijk.

Als de film (alsnog) een succes was/wordt...dan geeft Simon zeker ook 'all the credits' aan een ander? En wie bepaalt de releasedatum? Niet! de regisseur. Dat doen de studio's.

Verantwoordelijkheid nemen is mooi.
"We hebben gefaald." had hij moeten zeggen.
De eindcredits zeggen dat hij niet alleen was.

Zoals John Wayne zou zeggen: "Life is tough. But it's tougher when you're stupid."

Sunspot

Avatar

^

Laatste quote is mooi Smiley face

Eddie Singer

Avatar

@ Sunspot
Smiley face Absoluut...filosofisch en met een kern van waarheid.
De eer gaat volledig naar 'the real' John Wayne én de John Wayne van FilmTotaal.

Justin2309

Avatar

@Eddie Singer
Het klopt dat ze als scriptwriters zijn vermeld maar zoals John Wayne al zei, ze hebben er vrij weinig aan gedaan. Zo is Jack Kirby in 1994 overleden dus betwijfel ik of het script er toen al lag.

NieuwsFilm

meest populair